Himahella

Klassikkoruoka: Mamman marjapiiras

 

Mamman marjapiirakka on kuulunut suosikkileivonnaisiin jo 70-luvulta. © Tiina Rantanen

Kaikkihan Mamman marjapiirakan tietävät. Tuon helpon ja herkullisen piirakan, jossa puolukat, mustikat tai herukat ovat saaneet päälleen kermaviilihunnun ennen uuniin menoaan.

Itse muistelen piirakan tulleen leivontarepertuaariini joskus 1970-luvun loppupuolella, jolloin bongasin sen Valion mainoksesta. Pienen tutkivan ruokajournalismin ja ystävällisten aikalaistodistajien avulla selvisi, että ohje on Valion kokeilukeittiössä Kotivinkin entisen päätoimittajan, kotitalousopettaja Marja Järvelinin  kehittämä ohje.  Se julkaistiin lähes kaikissa aikakauslehdissä vuonna 1976.  Järvelin työskenteli noihin aikoihin Valiolla.

Heräsi myös kysymys lanseerattiinko samoihin aikoihin kermaviili. Tutkiva journalisti katsoi Googlesta ja sieltä selvisi, että kermaviili oli tullut markkinoille jo 1968. Eli kyse lienee ollut kermaviili-kamppanjasta, ei tuotelanseerauksesta. Joka tapauksessa piirakasta tuli valiolainen klassikko, joka yhä edelleen porskuttaa ja voi hyvin kotikeittiöissä. Trendejä tulee ja menee, mutta klassikot pysyvät!

Ohje: Isän iltapala -piirakka 2017

Samoilta ajoilta on toinen lehti-ilmosuosikkini Valiolta: Isän iltapala. Siinä raejuustosta ja purjosta loihdittin herkullinen quiche-tyyppinen piirakka. Nyt Mifu-aikakaudella sekin ohje päivittyi  Isä arkistojen kätköistä vuoteen 2017.

Alkuperäinen ohje löytyi ystäväni ja entisen kollegani Maija Rauhan Kotsan-kansiosta. Kuten kuvasta näkyy, ohje on kulunut käytössä!

Mamman marjapiiras on selkeästi aikansa tuote, piirakkapohjassa on käytetty yhtä paljon vehnä- ja grahamjauhoja. 70-lukuhan oli hyvin terveystietoista aikaa ja kotitaloustunnilla pullaankin pantiin puolet petäjäistä eli grahamjauhoja, jotta herkku olisi sallittu. Mutta tässä piirakassa hapokkaat marjat ja täysjyväviljan täyteläinen maku muodostavat ikimuistoisen makuparin. Lisäksi piirakan valmistamisesta selviää aloittelevakin leipuri.  Ainekset vain sekoitetaan keskenään.

Mamman marjapiiras muuntuu moneksi

Blondikeittiössä tämä klassikko on viihtynyt siis jo melkein 40 vuotta.  Olen varioinut sitä mitä moninaisimmin tavoin. Piirakkaan käy lähes kaikki hapokkaat marjat, ja vadelman ja mustaherukan ydistelmä on kielenvievä. Keväisenä raparperisesonkina Mamman marjapiiras muuntuu tietysti Mamman raparperipiiraksi.

Kermaviilin voi hyvin korvata millä tahansa hapanmaitotuotteella. Olen käyttänyt piirakkaan kermaviilin korvaajana niin ranskankermaa kuin jogurttiakin. Joskus piiras on syntynyt ihan maustetustakin jogurtista. Mansikkajogurtti ja raparperi ovat loistava combo. Kunhan muistaa heittää kananmunan sen jogurtin joukkoon.  Maidottomat voivat käyttää vaikkapa Yosan ruoanlaittoon tarkoitettua kaurafraichea.

© Tiina Rantanen

Pohjaan käytettäviä jauhoja voi vaihdella. Kuvan piirakka syntyi ex tempore niistä aineksista, joita kaapissani oli. Koska minulla ei ollut grahamjauhoja, piirakkapohjassa on nyt puolet ruista. Sanoisipa, että toimi paremmin kuin hyvin.

Marjoina käytin tällä kertaa karpaloita. Samoin kermaviili korvaantui turkkilaisella jogurtilla. Ja vaniljasokeri aidolla vaniljalla. Muuten ohjeen suhteet ovat alkuperäiset.

Blonditiinan päivitetty ohje: Mamman marjapiiras .

Klassikkoterveisin:

Blonditiina

Ps.Ps Kaikki Klassikkoruoka-sarjassa ilmestyneet postaukset on koottu tänne:

Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Mamman marjapiiras

tupu

Ja kun jättää sokerit pois voi muuttaa suolaseksi piirakaksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *