Kukkakaalitalkoot: Blondin tuliset kukkakaaliwingsit

Helsingin Sanomat kirjoitti 18. elokuuta, että kotimainen kukkakaalisato on jäämässä peltoon. Merkittävin tekijä siihen oli kylmä kesä, joka aiheutti sen, että kukkakaalit kypsyivät kaikki lähes samaan aikaan. Kukkakaalia viljelee Suomessa noin sata maanviljelijää tai yritystä. Viime vuonna kukkakaalille oli käytössä 272 hehtaaria peltopinta-alaa.

Tällä kertaa sosiaalinen media on toiminut parhaalla mahdollisella tavalla käynnistämällä kukkakaalitalkoot, johon ovat osallistuneet mm. ruokabloggarit jakamalla erilaisia kukkakaaliohjeita lukijoidensa käyttöön. Samaa on tehnyt media ja kauppaketjut.

Tänään kotimainen kukkakaali näytti olevan kilohinnaltaan 0,79-0,98 euroa kaupparyhmän kirjaimesta riippuen. Nyt ei siis ole kasvisruoka ainakaan hinnasta kiinni.

Blondi osallistuu #kukkakaalitalkoisiin näin viikonloppuun sopivalla napostelureseptillä eli Blondin tulisilla kukkakaaliwingseillä. Tämä gluteeniton vegeruoka on nopea ja helppo herkku, sillä se on reilussa puolessa tunnissa valmis vaikka tv-dinneriksi. Jos sinulta ei löydy maissijauhoja ja gluteeni ei ole ongelma, korvaa ne vehnäjauhoilla.

Koska en ole hien pintaan nostattavan tulisen ruoan ystävä, näissä wingseissä on vain mukavan tulinen chilin jälkipotku. Käyttämäni Ancho chli on tumma ja mieto chililajike, joka kasvaa Yhdysvalloissa. Sen maku on hedelmäinen ja sitä voi ripsauttaa vaikka valmiin ruoan päälle. Mutta mikäli sinulta ei sitä maustehyllystäsi löydy, käytä jotakin muuta chilijauhetta, mutta tarkista purkista tulisuusaste ja säädä määrä sietokykysi mukaan. Voit myös korvata chilijauheen sriracha-kastikkeella tai vaikka tabascolla.

Blondin tuliset kukkakaaliwingsit

1 1/2 kg (1-2) suomalaista kukkakaalia

2 dl maissijauhoja (tai vehnäjauhoja)

2-3 tl ancho-chilijauhetta (tai muuta chiliä)

1 tl currya

1 tl suolaa

2 dl vettä

Dippikastike:

1 dl sweet chili -kastiketta

1/2 dl oliiviöljyä

  1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Irrota kukkakaalista nuput melko isoina kukintoina.
  3. Sekoita yhteen maissijauho, mausteet ja vesi. Anna seoksen turvota viitisen minuuttia.
  4. Pöyritä kukkakaalin kukinnot taikinassa siten, että kukkakaali maustuu kauttaaltaan. Asettele nupu tuunipellille leivinpaperin päälle.
  5. Kypsennä wingsejä uunissa noin 20 minuuttia. Käännä kerran paistamisen aikana.
  6. Sekoita keskenään makea chilikastike ja öljy.
  7. Tarjoa kukkakaaliwingsit tulikuumina chilikastikkeen kanssa.

Osallistu sinäkin talkoisiin ja pelastetaan yhdessä kotimainen kukkakaalisato! Nyt on helppoa olla vege!

Terveisin

Blonditiina

Ps. Näissäkin ohjeissa on kukkakaalia!

Klassikkoruoka: Kesäkeitto

One pot meal: Välimerellinen broilerivuoka

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Kukkakaalitalkoot: Blondin tuliset kukkakaaliwingsit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X