Himahella

Miten valitset joulukinkun? Ota avuksi Himahellan kinkkuopas

karsa
© Tiina Rantanen

Joulukinkun valinta saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Lukaise tämä postaus eli Himahellan pieni kinkkuopas, niin olet hieman viisaampi kinkkua hankkiessasi.

Vaikka kinkku kuuluukin joulupöytään, silläkin on omat trendinsä. Suuntaus on se, että kuluttajat ostavat yhä pienempiä kinkkuja ja luomukinkku on yhä useamman valinta. Luomukinkuille odotetaan tänä jouluna kasvavaa kysyntää. Kotimaisia luomujoulukinkkuja tulee markkinoille arviolta noin 115 000 kiloa, mikä on hieman enemmän kuin viime vuonna. Enemmänkin myytäisiin, jos olisi mitä myydä.

Päivittäistavarakauppa odottaa, että luomukinkkuja myydään tänä jouluna noin 5–10 % enemmän kuin viime vuonna. Myynti voisi nousta enemmänkin, mutta luomukinkkujen heikko saatavuus rajoittaa kasvua. Luomuliha-alan yrityksistä kerrotaan, että kotimaisia luomukinkkuja ei ole tarjolla Suomen markkinoille läheskään niin paljon kuin mitä menisi kaupaksi. Tänä vuonna kaupat eivät ole ottaneet ulkomaisia luomukinkkuja valikoimiinsa.

Luomun osuus kaikista kotimaisista joulukinkuista on alle 2 %. Suomessa on vain 14 luomusikatilaa, ja niiden tuotantomäärä on lisääntynyt vain vähän viime vuosina.

luomupossu
© Tiina Rantanen

Näin valitset sopivan joulukinkun – katso lista

Harmaasuolattu, punasuolattu, tuoresuolattu… Mitä ihmettä nuo määreet tarkoittavat? Kuluttajalla saattaa mennä sormi suuhun kinkkuviidakossa. Tässä pieni Suomi-Kinkku-Suomi -opas joulukinkun ostajalle.

 1. Harmaasuolattu kinkku on suolattu suolalla, joka ei sisällä nitriittiä.
 2. Punasuolattu kinkku taas on suolattu suolalla, joka sisältää nitriittiä.
 3. Tuoresuolattu kinkku termiä voidaan käyttää ainoastaan, jos kinkku on ollut tuore ennen suolaamista. Varastoitua ja pakastettua kinkkua ei saa kutsua tuoresuolatuksi.
 4. Juhlakinkku on luuton kinkku, potkalla tai ilman.
 5. Perinteinen joulukinkku tarkoittaa hieman pyöristettyä kinkkua suoliluulla tai ilman.
 6. Pieni joulukinkku tarkoittaa nimensä mukaisesti 2.5- 5,5 kiloa painavaa luutonta tai luullista,raakaa kinkkua.
 7. Kinkkurulla on luuttomasta kinkusta tehty rulla.
 8. Luomukinkku on possusta, joka on nauttinut luomurehua. Eikä ole koskenut eläessään soijaan! Luomupossulla on myös ollut enemmän kasvutilaa ja se on päässyt kesällä nauttimaan auringosta ihan ulkosalla.
kinkku
© Tiina Rantanen

Joulua jo suunnitellen

Blonditiina

Ps. Katso myös nämä jouluiset ohjeet ja postaukset:

Jouluherkkuja maailmalta

Tuunaa kinkku uuteen uskoon

Sano Quiche Lorraine, kun haluat hyvän kinkkupiiraan!

joulupostimerkki

 


  Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten valitset joulukinkun? Ota avuksi Himahellan kinkkuopas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *