Ranskalainen ilta - sipulikeittoa ja hedelmäpiirakkaa
Marraskuun kolmantena torstaina on jälleen se päivä, jolloin Beaujolais nouveau -punaviinit poksahtelevat auki puolilta öin – Le Beaujolais Nouveau est Arrivé! Viinin myynti alkaa Alkossa torstaina 21.11. 2019 kello 9. Tosin Alkolla on ollut ongelmia tavaran jakelussa, joten kaikista Alkoista viiniä saa vasta torstaina iltapäivällä.
Marras-joulukuussa voi hyvin loihtia ranskalaishenkisen, rennon bistrotyyppisen illallisen, jonka kanssa tuota nuorta ja tuoretta viiniä voi maistella. Eihän se mikään suuri viini ole, mutta onpa nuoren, vastapullotetun viinin maistamisestakin muodostunut jo perinne. Jokaisen vuoden sato kun kertoo oman tarinansa kuluneesta vuodesta.
Viinin seuraksi Blondikeittiössä syntyy sipulikeittoa ja Tarte Tatinia. Tuon ranskalaisen torttuklassikon voi valmistaa joko omenista tai luumuista.
Ranskalainen sipulikeitto on klassikkoruoka
Ei tarvitse matkustaa Pariisiin saadakseen hyvää sipulikeittoa. Pitää vain tietää muutama niksi keittoa valmistaessa. Herkullisuuden salaisuus piilee sipulin karamellisoinnissa ennen liemen lisäämistä. Se tehdään usein ripsauttamalla sipulien joukkoon hieman sokeria, mutta puristien mielestä se on oikotie onneen. Mutta sipulin kuulottaminen ja karamellisoiminen on koko homman juttu. Se kannattaa tehdä hötkyilemättä ajan kanssa. Ja ne sipulirenkaat eivät sitten saa ruskistua!
Ohje: Ranskalainen sipulikeitto
Tarte Tatin on omenapiiraiden parasta A-ryhmää
Tarte Tatin on tyylikäs, mutta helppo jälkiruokapiiras, joka on parhaimmillaan lämpimänä. Sen tekeminen ei ole rakettitiedettä, mutta tulikuuman sokerin ja voin kanssa pelatessa kannattaa olla varovainen, ettei tule kipeitä palovammoja.
Tarte Tatin syntyi tavallaan vahingossa 1900-luvun vaihteessa. Stèphanie Tatin oli valmistamassa perinteistä omenapiirasta Tatin-nimisen hotellin keittiössä. Hänen ajatuksesa taisivat harhailla, sillä omenapalojen, sokerin ja voin yhdistelmä pääsi karamellisoitumaan pannulla. Hän päätti pelastaa tilanteen levittämällä omenoiden päälle taikinakannen ja työnsi pannun uuniin. Valmiin tortun hän keikautti vadille ja tarjosi hotellivieraille, jotka hänen suureksi hämmästyksekseen pitivät kovasti omenatortusta. Torttu tunnetaan myös nimellä Tarte des demoiselles.
Ohje: Tarte Tatin
Jos tarjoa torttu konjakilla tai calvadoksella maustetun kermavaahdon kanssa. Nam!
Jos haluat tehdä klassikkotortun luumuista, sekin passaa, sillä ohje on käytännöllisesti katsoen sama. Torttuun käytetään omenien asemesta 500 g tummia, tuoreita luumuja. Niiden ei tarvitse olla edes kypsiä, sillä hieman kovat luumut pysyvät paremmin kuosissa piirakassa! Poista luumuista ensin kivet ja puolita tai lohko luumut 4 osaan. Käytä luumutortun mausteena piparkakkumaustetta vaniljasokerin asemesta.
Ohje: Tarte Tatin luumuista
Nauti Beaujolais nouveau hieman viilennettynä
Sipulikeitto viihtyy mainiosti kevyen punaviinin seurassa, siksi tämä nuori tulokas on sille mitä mainioin kaveri. Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena.
Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Siksi sitä ei kannata hillota kellariin, viini ei välttämättä parane vanhetessaan.
Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat sipulikeiton lisäksi juustot, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.
Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2019, 10,90 e
Akon kuvaus: Kevyt, keskitanniininen, vadelmainen, hapankirsikkainen, karhunvatukkainen, kevyen metsämansikkainen
Jean Loron Beaujolais Nouveau Villages 2019, 11,89 e
Alkon kuvaus: Kevyt, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, punaherukkainen, villivadelmainen, kevyen kukkainen, hennon mausteinen
Vai maistuisiko Quiche Lorainne eli juustoinen kinkkupiirakka viinin kanssa?
Mikäli piirastarjoilu voittaa soppatarjoilun, pyöräytä tarjottavaksi toinen ranskalainen klassikko eli quiche lorraine. Katso myös Himahellan video täydellisen kinkkupiirakan valmistuksesta!
Ranskalaisin klassikkoterveisin
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ranskalainen ilta - sipulikeittoa ja hedelmäpiirakkaa