Ranskalainen sipulikeitto
Ranskalainen, kuorrutettu sipulikeitto on klassikko, joka maistuu varsinkin kylmänä vuodenaikana. Se olikin usein pariisilaisten yöruokaa heidän kotiutuessa iltariennoistaan. Tässä ohjeessa tilkka konjakkia nostaa keiton maun aivan uudelle tasolle. Tämä ohje löytyy Tiina Rantasen Klassikkoruokia -Reseptit ja tarinat -keittokirjasta, joka ilmestyi tammikuussa 2018.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Kasvis
- Kevyt
Ainekset
- 6-7 (700 g) sipulia
- 3-5 valkosipulinkynttä
- 1 rkl sokeria
- 50 g voita
- 1 ¼ l vettä
- 2 ½ dl valkoviiniä
- 1 tl kuivattua timjamia
- ripaus mustapippuria
- 1 tl sormisuolaa
- ½ dl konjakkia
Lisäksi:
- 4 palaa valeaa leipää
- 3-4 dl juustoraastetta (Gruyère)
Valmistusohje
- Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
- Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulirenkaita 15-20 minuuttia. (Halutessasi edistää sipulien karamellisoitumista, voit ripsauttaa joukkoon hieman sokeria.) Älä anna sipulin ruskistua!
- Lisää vesi, fondi, viini ja mausteet. Keitä kannen alla 1-2 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä tai viiniä.
- Paahda leipäpalat leivänpaahtimessa ja kuutioi ne. Annostele keitto neljään uuninkestävään annoskulhoon ja ripottele pinnalle paahdettuja leipäkuutioita ja reilusti juustoraastetta.
- Kuorruta keittoa 250-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia tai kunnes juusto muuttuu kullankeltaiseksi. Lue myös Himahellan postaus, jossa kerrotaan sipulikeiton tarina: Klassikkoruokia: Ranskalainen sipulikeitto,
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ranskalainen sipulikeitto