Himahella

Riesling & Spätburgunder-viikot 8.-20.5: Riesling-suunnistusta Stadissa

© Saksan Viinitiedotus

Renessanssin kokenut Riesling on rypäleiden kuningatar. Toukokuussa Saksan Viinitiedotus järjestää  seitsemännen kerran jo perinteeksi muodostuneet teemaviikot saksalaisen Rieslingin sekä punaisen Spätburgunderin eli saksalaisen pinot noirin ympärille. 

Noin puolet maailman Riesling-rypäleistä viljellään Saksassa. Tuo saksalaisten jaloin rypälelajike on tunnettu eleganssistaan, moniulotteisuudestaan ja hapokkuudestaan. Se on loistava ruokaviini, joka haastaa monipuolisuudessaan jopa samppanjan.

Riesling on muuntautumiskyvyssään todellinen kameleontti. Se pystyy tuottamaan sekä pitkäikäisiä rutikuivia viinejä että täyteläisen makeita, jalohomeisia jälkiruokaviinejä. Ja kaikkea siltä väliltä.

Viikkojen toista tähteä, Pinot Noir – eli saksalaisittain Spätburgunder- rypälettä viljeltiin Saksassa jo 800-luvulla. Saksa on Ranskan ja USA:n jälkeen maailman kolmanneksi suurin Pinot Noir -tuottaja.

Vappuviikon Berliinin vierailullani en koskenut kuin saksalaisiin viineihin, sillä periaatteisiini kuuluu, että mikäli olen reissussa viinimaassa, juon vain paikallisia viinejä.  Näin parsa-aikaan se tarkoitti, että lasissani oli pääsääntöisesti rieslingiä eli tuttavallisemmin risukkaa.

Lue myös: Parsa-aikaan Berliinissä

Riesling- ja Späburgunder -viikkoja vietetään ympäri Suomea

Nyt rieslingin juhlaviikot jatkuvat kohdallani koti-Suomessakin, sillä Riesling- ja Spätburgunder -teemaviikkoihin osallistuu 44 ravintolaa eripuolilla Suomea.

Viikkojen aikana ravintolat tarjoavat valkoisen rieslingin ja punaisen spätburgunderin ympärille rakennettuja makunautintoja kukin omaan konseptiinsa parhaiten soveltuvalla tavalla. Kampanjan aikana ravintoloissa on tarjolla keväisiä erikoismenuita viinien kera. Monet ravintolat ovat hankkineet varta vasten viikoille harvinaisia viinejä oman maahantuontinsa kautta. Ravintoloissa on erilaisia tastingeja ja luvassa on myös saksalaisten viinitilallisten vierailuja.

Lisätietoja eri paikkakuntien tarjonnasta löydät täältä: Rieslingviikot.fi

Kävin kurkistamassa kolmessa helsinkiläisessä ravintolassa mitä ekstraa Riesling- ja Späburgunder -viikot tuovat heidän ruoka- ja viinilistoilleen.

Wernerissä keskitytään yhden huipputuottajan viineihin

Döner Harjun ja lounasravintola Paleman omistajat Jari Lönnberg ja Reima Mäenpää avasivat ravintola Wernerin Helsingin Bulevardille, entisen WSOY:n kirjakaupan tiloihin, marraskuussa 2016. Ravintolan vetonaula on  avotulella grillattu ruoka ja ravintolasta on tullut puolessa vuodessa hyvin suosittu.

© Tiina Rantanen

”Riesling-viikkojen kunniaksi ravintola Werner on ottanut laajan valikoiman Rheingaulaisen Georg Breuerin tuotteita, jotka löytyvät listalta 9.-20.toukokuuta välisenä aikana”, kertoo Wernerin sommelier Jaakko Jokio.

 Valikoimassa on kuohuvaa, kuivaa ja makeaa. Wernerin mutkattomaan tyyliin sopien juomia yhdistellään menuuseen, voit valita lasillisin iltapalan yhteydessä tai jakaa pullollisen pöytäseurueesi kanssa.”

Saksassa olen ihastunut erityisesti Riesling-rypäleistä valmistettuihin sekteihin eli kuohuviineihin.  Wernerissä listalla on myös kuohuva, Riesling Brut 2014, jolla suosittelen aloittamaan illan. Lasillinen kuplivaa maksaa 9,90 euroa.

© Tiina Rantanen

Maistelimme Georg Breuerin Grauer Burgunder 2008- (11 e/66 e) ja Estate Rauenthal 2015  (10,90/64 e) –viinien kanssa Wernerin pikkuruokia: grillattua perunarieskaa ja ruskistettua voita (2 e), mausteista munakoisotahnaa, granaattiomenaa ja yrttijogurttia  (6 e),  avotulella hiillostettuja silakoita, sitruuna jaa salottia (10 e) sekä naudan savulihatartaria, smakkimarjamajoneesia ja marinoitu sipulia (12 e).  Ei voi kuin todeta, että riesling on mitä mainioin ruokaviini, joka toimii yhdistävänä tekijänä hyvinkin sekalaisen ruokatarjonnan kanssa. Parhaiten tuo Estate Rauenthal mielestäni kuitenkin toimi Iberico-porsaan kanssa, joka tarjottiin grillatun kevätkaalin ja tomatillo-anjoviskastikkeen kanssa (27 e) . Kuka väittää, että lihan kanssa voi nauttia vain punaviiniä! Häh?

© Tiina Rantanen

Vappua edeltävällä viikolla Georg Breurin viinintekijä Theresa Breuer kävi Helsingissä kertomassa viineistään ja maistamassa Wernerin Riesling-viikkojen ruokatarjonnan. Kuten kuvasta näkyy, hän vaikutti hyvin tyytyväiseltä näkemäänsä ja kokemaansa.

Katso kuvakooste Theresa Breuerin vierailusta:

Roster Helsingissä tarjotaan Grosses Gewächs -viinejä

Helsingin Kauppatorin laidan paraatipaikalle kesäkuussa 2016 avautunut Roster Helsinki on kahden arvostetun ravintoloitsijan hanke Helsingin vanhan keskustan elävöittämiseksi. Ravintolan nimi viittaa Kari ”Kape” Aihisen ja Paul Hickmanin tuekseen rakentamaan ammattilaiskokoonpanoon eli rosteriin. Roster Helsingin konsepti pyritään pitämään selkeänä ja se kiteytyy kolmeen sanaan: rentoa, selkeää ja laadukasta.

”Meillä Roster Helsingissä on oikeastaan Riesling-viikot ympäri vuoden, sillä meillä on aina noin 10 rieslingiä saatavissa laseittain”, kertoo Roster Helsingin pääsommelier Olli Nurmilahti.  ”Riesling & Spätburgunder -viikoilla  omistamme noille viineille oman aukeaman viinilistaltamme. Listamme G.G.-osiosta löytyy pelkästään Grosses Gewächs Rieslingejä ja Spätburgundereita Saksasta.”

© Tiina Rantanen

Rosterissa voi nauttia Riesling-viikkojen tarjonnasta  joko rennosti baarissa istuen, tai sitten pitkän kaavan mukaan ruokaillen.

Roster Share -lista on  voimassa 11-24. toukokuuta. Kuuden ruokalajin kokonaisuudessa ensin pöytään kannetaan vihersimpukoita omenadashiliemessä, ankamaksaterriiniä raparperichuntneylla sekä grillattua parsaa teriyakilla maustettujen siitakkeiden ja wakamen kanssa. Väliruokana tarjoataan paistettuja kampasimpukoita piparjuurikreemillä sekä pikkelöityä palsternakkaa. Pääruokana on grillattua karitsan ulkofileetä appelsiini-punaviinikastikkeessa ja showstopperina on mansikkajäätelöä mantelikakun ja samppanjasabayonen kanssa. Aterian hinta on 64 euroa ja siihen sovitetun viinipaketin 46 euroa.

© Tiina Rantanen

Iltapäiväkäynnillä Rosterissa maistelimme Georg Breuerin Nonnenberg 2008 -rieslingiä Rosterin viidennen Bar Menun -pikkuruokien kanssa. Tarjolla oli Kokonda (18 e), jossa on raakakypsytettyä kuhaa, tomatilloa, korianteria kookosmaitokastikkeessa. Ruokalaji muistuttaa cheviceä. Tietysti risukkaa kokeiltiin myös parsa-annoksen kanssa, jossa marinoitu parsa tarjottiin kuivatun ankan ja pecorino-kastikkeen kanssa (18 e). Kolmas ruoka oli Fixed Chix Slider eli pieni hampurilainen, jossa oli rapeaa kanan koipireittä ja jalapenomajoneesia pienen briossin välissä. Riesling-toimi näidenkin ruokien kanssa erinomaisesti, varsinkin Kokondan mausteisuus toi esiin sen, miten mainio pari riesling on mausteisten ruokien kaverina.

Smyg tarjoaa mahdollisuuden tutustua rieslingin moniin kasvoihin

Tammikuusta 2017 lähtien nimellä Smyg  (entinen Sinne Helsinki) toiminut ravintola haluaa muuttaa sekä ravintoloiden että asiakkaiden suhtautumista ruokaan ja raaka-aineisiin. Ravintola hankkii mahdollisimman paljon raaka-aineistaan suoraan yhteistyötuottajilta sekä omalta maatilaltaan Pukkilasta.

© Tiina Rantanen

Ruotsin kielestä lainattu nimi tarkoittaa salattua, piilotettua aarretta.  Vähän sellainen Smyg onkin, kadulle näkyvän loungen takaa paljastuu  25 metriä korkea trooppinen sisäpuutarha – Helsingin salattu aarre.

Smyg tarjoaa oleskelutiloissaan ravintolan etuosassa saksalaisia Rieslingejä sekä Spätburgundereita 8.5 – 27.5 välisenä aikana -20% listahinnoista, eli ravintolaan voi poiketa rennosti lasilliselle vaikka joka ilta.

© Tiina Rantanen

” Tarjoamme  myös mahdollisuutta maistaa vaikkapa kahta saksalaista Rieslingiä, jolloin voi verrata joko kahden viinin makeutta tai kahta eri laatuviinialuetta tai kahta eri vuosikertaa. Riesling on niin moniulotteinen viini, että toivon ihmisten tutustuvan paremmin sen eri tyyleihin eivätkä typistäisi upeaa viiniä vain yhden sanan käsitteeksi”, Smygin pääsommelier Edmund  Liew kertoo. Smygissä avataan Riesling-viikkojen aikana 16-18 erilaista huippuviiniä.

© Tiina Rantanen

Viikkojen chef’s menun kanssa tarjotaan klassista viininmaistelupakettia tai vaihtoehtoisesti menun kanssa yhteensopivia Riesling ja Spätburgunder -viinejä. Menun sisältö vaihtelee päivittäin raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Kolmen ruokalajin hinta on 47 euroa ja viiden 62 euroa.

© Tiina Rantanen

Maistoimme Dautelin Grübenstein 2011 – rieslingviiniä päivän kalan eli nieriän kaverina. Kala tarjottiin klassisesti voi-valkoviinikastikkeen ja parsan kanssa.  Aivan huikea viini ja erinomainen yhdistelmä, mutta pullolla tuota herkkua on hintaa jo 88 euroa.

Riesling-suunnistusta ravintolasta toiseen

Helsingissä viikkoihin osallistuu siis 16 ravintolaa. Kun katsoo yllä olevaa kartaa, näkee, että ravintolat sijaitsevat vain kivenheiton päässä toisisistaan. Mikäpä siis estäisi tekemästä samankaltaista Riesling-rundia eri ravintoloissa, kuin minä tällä tutustumismatkallani tein.  Silloin saa parhaimman käsityksen viikkojen tarjonnasta ja viinien monimuotoisuudesta. Monissa ravintoloissa risukkansa voi maistella pikkuruokien kanssa baarissa, jos ei halua sitoutua pöytävarukseen koko illaksi.

Riesling-terveisin

Blonditiina

Ps. Riesling-viikkoja voi varsinkin näin parsa-aikaan viettää myös kotona. Lue myös:

Riesling-viini on elegantti

Riesling menu kotikeittiössä

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riesling & Spätburgunder-viikot 8.-20.5: Riesling-suunnistusta Stadissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *