Välimerelliset pikkujoulut – pissaladiére-piiraista manteligazpachoon

 
Joulualus on aikaa, jolloin ystäviä tavataan pikkupurtavan merkeissä. Niinpä keräsin Himahellan postaukseen makuja Välimereltä. 
Kaikkialla Välimerella nautitaan pikkupaloja : Espanjassa tapaksia, Italiassa antipastia ja Kreikassa mezeä. Samoin lasissa olevan juoman  voi valita mieltymystensä mukaan, se voi olla espanjalaista sangriaa tai cavaa, ranskalaista roseeviiniä tai kiriä (valkoviiniä ja mustarherukkamehua/likööriä)  tai  kuplivaa italialaista proseccoa. Tyyli on nyt vapaa ja kaikki käy.

Provence maistuu sipulille ja anjovikselle

 Etelä-Ranskasta kotoisin oleva, pizzaa muistuttava pissaladiére saa makunsa sipulista ja anjoviksesta. Vaikka nimi ja piirakka naapurimaan Italian pizzaa muistuttaakin, nimi juontuu kuitenkin latinankielen kalaa tarkoittavasta sanasta piscis ja suolaa tarkoittavasta sanasta salis.
Filo-taikina on kaakkoiseurooppalaista alkuperää oleva taikina, joka valmistetaan pääasiassa vehnäjauhosta ja vedestä. Näiden lisäksi taikinassa on hiukan öljyä. Filo-taikinan sanotaan olevan kevyempi vaihtoehto voitaikinalle, ja sitä käytetään samalla tavalla esimerkiksi pasteijoihin ja piiraisiin sekä paistosten kantena. Filoa löytyy valmiina kaupan pakastealtaasta, samasta paikasta mistä muutkin valmistaikinat.
Mutta jos haluaa näperellä vähemmän,  piirasohjeen täytteen voi toki latoa tavallisen pizzapohjan päälle, paistaa piirasta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Pizzan voi leikata tarjolle suupalan kokoisiksi viipaleiksi. Pissaladiére maistuu erinomaiselta haaleana.

Viinivinkki:

Provencea edustaa tässä postauksessa  kuiva ja hapokas roseeviini, Mirabeau en Provence Rose 2016, 13,95 euroa. Roseeviiniä on nykyisin trendikästä juoda myös talvella. Ja miksi ei, makumaailmaltaan ja väriltään se sopii mainiosti jouluisten pikkupalojen kanssa tarjottavaksi.

 Antipastia Italiasta

Syyskuisen Italian reissun jälkeen kirjoitin italialaisista pikkupaloista. Italialainen antipasti koostuu useinmmiten paikallisista juustoista, salameista ja muista makkaroista, ilmakuivatusta kinkusta ja crostineista. Myös oliiveja ja hedelmiä on usein näiden kaverina. Näistä aineksista saa koottua helpon ja herkullisen illanistujaistarjottavan.

Ohjeet toscanalaisiin alupalaleipiin löytyy allaolevasta linkistä:

Toscana vie sydämen ja kielen -kokeile toscanalaisia alkupalaleipiä

Viinivinkki:

Alkupalaleipien ja pikkupurtavien seurana maistuu luonnollisesti italialainen kupliva. Kokeile erittäin kuivaa,  kypsän omenaista ja hennon mineraalista Tommasi Perla Apassionato Brut -kuohuviiniä, 11,99 e.

Espanjalainen manteligazpacho maistuu joululta

Kylmä mantelikeitto edustaa tässä postauksessa Espanjaa. Manteliruoat kuuluvat tyypillisesti Välimeren keittiöön, sillä mantelipuu viihtyy välimerellisessä ilmastossa, jossa kesät ovat kuumat ja kuivat ja talvet puolestaan leudot ja sateiset.
Tarjoa kylmä, valkosipulilta maistujva keitto shottilasista tai vaikka pilttipurkista, kuten kuvassa.

Ohje : Manteligazpacho

 

Viinivinkki:

Espanjaa edustaa tässä kattauksessa kuiva roseekuohuviini  Anna de Codorníu Rosé Cava Brut, 14,90 euroa. Pikkujouluissa kauniin punertavalla roseella voi mainiosti korvata glögin ja kuplajuoma toimii mainosti suolasten pikkupalojen makuparina.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Välimerelliset pikkujoulut – pissaladiére-piiraista manteligazpachoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Pienen perheen jouluun sopivat tapakset. #hkjoulu #joulutapas
  • De.Buris debut at Valpolicella! #tasteoftime @de.buris #winetraveller #visititaly
  • Lazy sunday at Lake Garda!  #bellaitalia🇮🇹 #visitgardalake #foodtraveller #winetraveller #visititaly🇮🇹
  • One night at Verona! #visititaly🇮🇹 #foodtraveller#winetraveller #bellaitalia🇮🇹 #visitverona
  • Swans of Lake Garda! #visitgardalake #visititaly🇮🇹 #wineraveler #foodtraveller
  • One Romeo and two Julias! #visitverona #romeoandjuliet
  • Pic Nic at Verona! #foodtraveller #winetraveller #visitverona

blonditiina

X