Himahella

Välimerelliset pikkujoulut - herkkuja helposti

© Tiina Rantanen

Joulualus on aikaa, jolloin ystäviä tavataan pikkupurtavan merkeissä. Niinpä keräsin Himahellan postaukseen makuja Välimereltä. Roseeviiniä sekä roseekuohuvaa on nykyisin trendikästä juoda myös talvella. Ja miksi ei, makumaailmaltaan ja väriltään se sopii mainiosti jouluisten pikkupalojen kanssa tarjottavaksi.

Kaikkialla Välimerella nautitaan pikkupaloja : Espanjassa tapaksia, Italiassa antipastia ja Kreikassa mezeä. Samoin lasissa olevan juoman  voi valita mieltymystensä mukaan, se voi olla espanjalaista sangriaa tai cavaa, ranskalaista roseeviiniä tai kiriä (valkoviiniä ja mustarherukkamehua/likööriä)  tai  kuplivaa italialaista proseccoa. Proseccoa on saanut valmistaa roseena vasta syksystä 2020. Tyyli on nyt vapaa ja kaikki käy.

Antipastikranssi on helppo pikkujoulutarjottava. © Tiina Rantanen

Provence maistuu sipulille ja anjovikselle

Etelä-Ranskasta kotoisin oleva, pizzaa muistuttava pissaladiére saa makunsa sipulista ja anjoviksesta. Vaikka nimi ja piirakka naapurimaan Italian pizzaa muistuttaakin, nimi juontuu kuitenkin latinankielen kalaa tarkoittavasta sanasta piscis ja suolaa tarkoittavasta sanasta salis.

Filo-taikina on kaakkoiseurooppalaista alkuperää oleva taikina, joka valmistetaan pääasiassa vehnäjauhosta ja vedestä. Näiden lisäksi taikinassa on hiukan öljyä. Filo-taikinan sanotaan olevan kevyempi vaihtoehto voitaikinalle, ja sitä käytetään samalla tavalla esimerkiksi pasteijoihin ja piiraisiin sekä paistosten kantena. Filoa löytyy valmiina kaupan pakastealtaasta, samasta paikasta mistä muutkin valmistaikinat.

Välimerellisessä pizzassa on pissaladièen täytteet. © Tiina Rantanen

Mutta jos haluaa näperellä vähemmän,  piirasohjeen täytteen voi toki latoa tavallisen pizzapohjan päälle ja  paistaa pizzaa  225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Pizzan voi leikata tarjolle suupalan kokoisiksi viipaleiksi. Pissaladiére maistuu erinomaiselta haaleana.

Viinivinkki:

© Alko

Provencea edustaa tässä postauksessa  kuiva ja hapokas roseeviini, Mirabeau en Provence Rose 2020, 14,99 euroa.

Antipastia Italiasta

Italialainen antipasti koostuu tavallisesti paikallisista juustoista, salameista ja muista makkaroista, ilmakuivatusta kinkusta ja crostineista. Myös oliiveja ja hedelmiä on usein näiden kaverina. Näistä aineksista saa koottua helpon ja herkullisen illanistujaistarjottavan. Kokeile myös lakuja antipastotarjottimella. Torinossa on nyt huipputrendikästä nauttia antipastoja vermutin kanssa!

Torinolainen antipastolauta sopii aikuisten viikonloppuherkutteluun. © Tiina Rantanen

Lue myös

Juusto rakastaa vermuttia – kokoa trendikäs alkupalalauta

© Tiina Rantanen

Ohjeet toscanalaisiin alupalaleipiin löytyy alla olevasta linkistä:

Toscana vie sydämen ja kielen -kokeile toscanalaisia alkupalaleipiä

Viinivinkki:

Prosecco Rosén valmistus sallittiin syksyllä 2020. Viinin on oltava vuosikerrallinen, pakattu kirkkaaseen pulloon ja valmistettu vaaleasta Glera-lajikkeesta ja värin antavasta Pinot Noirista. © Alko

Alkupalaleipien ja pikkupurtavien seurana maistuu luonnollisesti italialainen kupliva, esimerkiksi Venetosta kotoisin oleva erittäin kuiva, hapokas marjaisan raikas roseeprosecco Le Contesse Prosecco Rosé Brut 2020, 13,99 e.

Espanjalainen manteligazpacho maistuu joululta

Kylmä mantelikeitto edustaa tässä postauksessa Espanjaa. Manteliruoat kuuluvat tyypillisesti Välimeren keittiöön, sillä mantelipuu viihtyy välimerellisessä ilmastossa, jossa kesät ovat kuumat ja kuivat ja talvet puolestaan leudot ja sateiset. Tarjoa kylmä, valkosipulilta maistuva keitto shottilasista tai vaikka pilttipurkista, kuten kuvassa.

Ohje : Manteligazpacho

 

Viinivinkki:

Espanjalainen roseecava on luomutuote. © Alko

Espanjaa edustaa tässä kattauksessa kuiva roseekuohuviini La Vida al Camp Rosé Cava Brut 2018   , 15,08 e, Pikkujouluissa kauniin punertavalla roseella voi mainiosti korvata glögin ja kuplajuoma toimii mainosti suolasten pikkupalojen makuparina.

Herkullisia pikkujouluja  toivottaa

Blonditiina 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Välimerelliset pikkujoulut - herkkuja helposti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *