Himahella

Kokeile ruisleipää pataleipänä!

© Tiina Rantanen

Ruisleipä on  osa suomalaisuutta. Onhan tuo terveysvaikutteinen herkku valittu myös kansallisruoaksemme. Ruisleipä onnistuu myös pataleipänä, sillä pata toimii uunina uunissa.

Suomalainen syö ruisleipää noin 18,5 kg / vuosi, mikä tarkoittaa kahta ruisleipäviipaletta päivässä.  Nykyisin kotimaisesta tuoreleivästä noin joka toinen leipä on tummaa leipää. Nämä tilastot kertoo meille Leipätiedotus.

Suomessa ruis jauhetaan pääosin täysjyväjauhoksi, mikä auttaa suomalaisten kuidun saannissa. Se, että olemme ruisleipäkansaa, auttaa siinä, että ravintokuidun saanti on Suomessa korkeammalla tasolla kuin monessa muussa maassa. Ruisleivän kuidut ja muut yhdisteet suojaavat mm. sydän- ja verisuonitaudeilta, auttavat torjumaan hormonivälitteisiä syöpälajeja sekä II-tyypin diabetesta.

Ruisleipä sisältää ns. hitaita hiilareita ja kivennäisaineita, jotka auttavat tsemppaamaan niin urheillessa kuin ihan arjen askareissa. Aikamoinen superfood tuo kansallisaarteemme.

Lue myös: Kansa on puhunut: Suomen kansallisruoka on ruisleipä

Leivo ruisleipä padassa

Kun ruisleivästä tuli kansallisruokamme, kokeilin sen valmistamista pataleipänä. Pataleipiähän leivon Himahellan keittiössä säännöllisesti menetelmän näppäryyden vuoksi. Sämpyläjauhoista leivottu pataleipähän on kuin leipomosta haettua.

Mutta takaisin ruisleipään. Koska en omista leipäjuurta, käytin ruisleivän tekoon valmiita leipäaineksia, joissa on ruisleivän juuri jo mukana. Niitä löytyy ihan markettien jauhohyllystä ruisleipäaineksien nimellä. Joku lukijani piti tätä ruisleivän leivontatapaa pyhäinhäväistyksenä ja sain kuulla kunniani. Aitoon ruisleipään kun ei pistetä hiivaa, taikina käy ja kohoaa muutenkin!

Mutta jos omistat leipäjuurta, mikään ei estä sinua käyttämästä sitä ja leipomasta ruisleipää perinteiseen malliin ja vain paistaa leipä padassa.

© Tiina Rantanen

Hapan ruispataleipä

1 leipä

7 dl ruisleipäaineksia (Myllärin Kotileivonta-ainekset)

1/2 tl kuivahiivaa

3 ½ dl vettä

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa! Peitä kulho leivinliinalla ja jätä taikina huoneenlämpöön kuplimaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy happoa ja makua.
  2. Kumoa taikina ruisjauhoilla jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja kohota puoli tuntia.
  3. Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun leipä on kohonnut, ota kuuma pata uunista  ja nosta leipä tulikuumaan pataan. Ripausta päälle hivenen ruisjauhoja.  Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois, laske lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40-50 minuuttia.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä.  Se irtoaa padasta helposti. Kypsä leipä kumisee kun sitä napauttaa pohjaan.
  5. Peitä leipä leivinliinalla, jotta kuori pehmenee.

 Ruisleipäterveisin:

Himahellan Tiina

Ps.  Yhdistä ruisleipä ja silakat valmistamalla stadilaista silakkakukkoa! Helppoa kuin heinänteko.

Lue lisää: Stadilainen silakkakukko on moderni retroherkku

Stadilaiset silakkakukot
© Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokeile ruisleipää pataleipänä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *