Ihmiset

Huippu-uraa Pariisissa tekevä Mari Kiviniemi: Sisko on Suomessa asuvien lasten varavanhempi

Ex-pääministeri Mari Kiviniemi, 48, tekee kansainvälistä huippu-uraa Pariisissa. Kiinnostavan työn varjopuoli on se, että perheen lapset asuvat Suomessa. Onneksi Marin sisko ryhtyi heille varaäidiksi.

Mari Kiviniemi toimi 19 vuotta keskustapuolueen kansanedustajana ja kohosi puolueensa puheenjohtajaksi ja pääministeriksi vuonna 2010. Vuonna 2014 hänet nimitettiin OECD:n varapääsihteeriksi, ja seurasi muutto Pariisiin.

Puoliso, mainostoimistoyrittäjä Juha Louhivuori ja tuolloin 14-vuotias kuopus Antti muuttivat mukana, mutta lukiota käynyt Hanna jäi Helsinkiin. Mari Kiviniemen Terhi-sisko muutti miehensä kanssa siskonsa kotiin, ja pariskunta ryhtyi varavanhemmiksi kummitytölleen.

”Siskollani ja hänen miehellään ei ole lapsia. Olemmekin saaneet heiltä paljon apua lastenhoidossa jo poliitikkoaikoinani, kun oli paljon iltamenoja.”

Nyt Mari Kiviniemellä on menossa varapääsihteerinä toinen kaksivuotiskausi. Kotitilanne on ehtinyt tänä aikana muuttua: Hanna aloitti ylioppilaaksi kirjoitettuaan matkailualan opinnot syksyllä ammattikorkeakoulussa Kajaanissa, mutta yllättäen myös Antti tahtoi viime syksynä muuttaa Suomeen käymään suomalaista lukiota. Poika halusi saada suomalaisen, laajan oppikokonaisuuden ja lukea myös ruotsia kahden vuoden tauon jälkeen.

Antti asuu nyt vuorostaan tätinsä ja tämän miehen kanssa perheen Helsingin-kodissa. Nuoret lentävät noin kerran kuussa Pariisiin vanhempiensa luokse.

”Ei ole kiva asua erossa lapsista. Aluksi minun oli hirveä ikävä Hannaa ja viime syksynä sitten Anttia. Mutta tämä on nyt elämäntilanteemme ja tämän työn huono puoli. Onneksi on skype ja puhelimet.”

Mari Kiviniemi tekee pitkiä työpäiviä, puoliso hoitaa kodin

Juha hoitaa kotiin liittyvät juoksevat asiat ja mahdolliset ongelmat vuokraemännän kanssa, joten asuminen on helppoa. Se sopii Marille, joka tekee pitkiä työpäiviä aamuyhdeksästä seitsemään tai kahdeksaan asti illalla.

Viime syksynä 60 vuotta täyttänyt Juha tekee jonkin verran töitä Suomeen, mutta selvää on, että Pariisissa asuminen on vähentänyt hänen mahdollisuuksiaan työskennellä mainosalalla. Kansainvälisen uran varjopuolia tämäkin: harvoin molemmat aviopuolisot voivat jatkaa täysipainoisesti työelämässä.

Monien arkiasioiden hoito jää usein viikonloppuun pitkien päivien ja työmatkojen takia. Toisaalta viikonloput ovat nyt vapaat toisin kuin politiikassa ollessa, jolloin piti kiertää toreja ja tilaisuuksia.

Viikonloppuisin Mari ja Juha lenkkeilevät Bois de Bolognen puistossa. Kaduilla he eivät mielellään juokse ilmansaasteiden takia.

”Joulukuussa kaupungissa rajoitettiin autoilua, kun ilma oli erityisen saasteista. Kaipaankin suomalaista luontoa ja sitä, että mökille pääsee niin helposti. Raikas ilma ja Helsingissä aina läsnä oleva meri ovat usein mielessäni.”

Ulkomailla asuminen on tuonut elämään lomamaista kepeyttä, vaikka työpäivät ovatkin pitkiä. Velvollisuuksia on vähemmän kuin entisessä elämässä.

”Pariisissa on niin paljon nähtävää. On aina tunne, että voi milloin vain lähteä seikkailemaan. Suomessahan ei koskaan mieti samalla tavalla, että mihin nyt mentäisiin.”

Tulevaisuus Suomen politiikassa?

Työ varapääsihteerinä on ollut oikea toiveiden täyttymys repivän puheenjohtaja- ja pääministerikauden jälkeen.

Kun Mari Kiviniemi jätti politiikan, keskusta oli kärsinyt vaalitappion ja sillä oli sisäisiä ristiriitoja.

”Minulla oli tunne, että takki oli tyhjä. Täällä olen oppinut paljon uutta, varsinkin sellaisista politiikan alueista, joita en aiemmin ollut kovin paljoa harrastanut. Esimerkiksi koulutus- ja sosiaalipolitiikan suositukset ovat tulleet aiempaa tutummiksi.”

Kesäloman jälkeen pestiä on enää vuosi jäljellä. Millaisia suunnitelmia Mari Kiviniemi alkaa punoa ensi syksynä?

Politiikkaan paluu ei sekään ole mahdoton ajatus.

”Voin työskennellä myös Suomessa, sillä en ole vieraantunut kotimaan asioista. Vielä en mieti tulevaa, mutta kesäloman jälkeen täytyy virittäytyä uusiin ajatuksiin. Hakuprosessit saattavat kestää useita kuukausia.”

ex-pääministeri Mari Kiviniemi,Pariisi, perhe, OECD, puoliso, Kotiliesi.fi
Kesäloman jälkeen Mari Kiviniem aloittaa viimeisen vuotensa Pariisissa. Mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä hän ei vielä tiedä.

Lue koko juttu Kotilieden numerosta 5/17!

Lue myös: Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi: ”On ollut väitteitä, että yhteiselomme ei olisi aitoa” Sikke Sumari, 65, valmistuu kokiksi: ”Nyt voin vihdoin esiintyä ammattiasussa” Lahden hiihdon MM-kisoihin valmistautuva Aino-Kaisa Saarinen: ”Haluan näyttää, että äitikin voi menestyä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huippu-uraa Pariisissa tekevä Mari Kiviniemi: Sisko on Suomessa asuvien lasten varavanhempi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.