Ismo Söderling

Kun yksinhuoltajan gradu meinasi jäädä kesken, graduohjaaja Ismo Söderling otti tämän lapset hoitoon päiväksi

Kuuluuko graduohjaajan toimenkuvaan lasten vahtiminen? Ei, mutta kun turkulainen Ismo Söderling huomaa ongelman, hän tarjoaa konkreettista tukea.

Eräänä iltapäivänä 2000-luvun alussa ­joku koputti rautatieasemalla Ismo Söderlingiä olkapäähän ja kiitti viimeisestä.

Yliopistolla, Väestöliitossa, Siirtolaisuusinstituutissa ja pesäpallovalmentajana toiminut Söderling ei tunnistanut naista, mutta lamppu syttyi, kun nainen kertoi heidän edellisestä tapaamisestaan vuosia aiemmin.

”Paikka oli hiekkakenttä Ruskossa Turun kupeessa. Vedin lasten pesäpallokoulua, kun pikkuinen tyttö tuli lyöntivuoroon”, Söderling kertoo.

Tyttö osui palloon ja pääsi kakkospesälle. Siellä hän puhkesi itkuun. Söderling kiirehti kysymään, mikä hätänä. Tyttö nyyhkytti: hän ei tiennyt, mihin kakkospesältä pitäisi juosta.

”Kun palloon osuttiin seuraavan kerran, tartuin tyttöä kädestä. Juoksimme kolmospesälle ja lopuksi kotipesään. Tuon eleen tyttö muisti yhä, parikymmentä vuotta myöhemmin.”

Lue myös: Älä jätä ystävää yksin kriisissä – psykologi neuvoo, miten voit auttaa

Hoidetaan ihmissuhdepulmat ensin

Tämä ei ollut ainoa kerta, kun Söderling on auttanut muita pääsemään maaliin. Lehtorina Turun yliopistolla 1990-luvun alussa hän huomasi, että laitoksella oli noin 70 opiskelijaa, joiden opinnot olivat keskeytyneet viime metreillä, graduvaiheessa. Heidät kutsuttiin koolle ja luvattiin erityistukea opintojen loppuun saattamiseksi.

Eräs keskeyttäneistä oli yksinhuoltajaäiti, jonka lopputyö oli melkein valmis. Tekstin viimeistelyyn keskittyminen oli lasten takia kuitenkin mahdotonta.

Ismo ­Söderling kokee, että sosiaalipoliitikkona hän huomaa usein melko helposti, mistä ongelma todellisuudessa kiikastaa.

”Monesti kyse on heikosta itsetunnosta tai ihmissuhdeongelmista, jotka pitää ensin hoitaa kuntoon. Usein myös perheen perustaminen viivyttää opiskelua.”

Lue myös Anna.fi: Pieniä hyviä tekoja, joita jokaisen kannattaa kokeilla

Äiti sai pakertaa gradun parissa

Söderling sopi naisen kanssa hoitavansa tämän lapsia päivän ajan.

”Hän pakersi työhuoneessani iltamyöhään asti. Se riitti siihen, ­että hän sai gradunsa valmiiksi.”

Toisten auttaminen on pysynyt Söderlingin ohjenuorana myöhemminkin.

”Ihminen voi päästä jumistaan eteenpäin yllättävän pienelläkin avulla, kunhan joku vain huomaa hänet, pysähtyy ja ojentaa hetkeksi auttavan kätensä”, sanoo Ismo ­Söderling.

Söderling jatkaa vielä eläkkeelläkin töitä Siirtolaisuusinstituutissa, jonka johtajana hän toimi aiemmin.

Lue myös: Nelli Niemelä auttaa tyttöjä, joista aikuiset ovat huolissaan – näin hän neuvoo kohtaamaan tukea tarvitsevan nuoren

Juttu on ilmestynyt Kotilieden numerossa 6/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Ihana juttu! Miten ymmärtävä, inhimillinen ja tähän aikaan sopiva. Luo toivoa ja tuo lähelle.

Kommentoi juttua: Kun yksinhuoltajan gradu meinasi jäädä kesken, graduohjaaja Ismo Söderling otti tämän lapset hoitoon päiväksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X