Tarinat

Kanadassa kasvanut Katja palasi juurilleen: "Elämä on Suomessa helpompaa ja terveellisempää"

Kun suomalaissyntyinen Katja palasi Kanadasta juurilleen, hänen silmänsä avautuivat näkemään pohjoismaisen kulttuurin lukuisat hyvät puolet. Niistä Katja kertoo myös uutuuskirjassaan Löydä elämäsi sisu, joka on ollut kansainvälinen myyntimenestys.

Toimittaja ja kirjailija Katja Pantzar jätti 15 vuotta sitten työpaikkansa torontolaisessa kirjakustantamossa ja muutti Suomeen määräaikaisen työsuhteen perässä. Pohjoismainen kulttuuri hurmasi niin perin pohjin, että Katja päätti jäädä Suomeen. Miksi? Mikä Suomessa on paremmin kuin Kanadassa?

Lue myös: Ranskalaispariskunnan elämänmuutos: Pariisista Posiolle matkailuyrittäjiksi

Yllättävä työpaikkailmoitus

”Synnyin Suomessa. Perheeni muutti Uuteen-Seelantiin, kun olin kolmevuotias ja asuimme siellä kolmen vuoden ajan. Muutimme Kanadaan ja elin Vancouverissa lapsuus- ja nuoruusvuoteni, minkä jälkeen lähdin opiskelemaan Lontooseen journalismin maisterintutkintoa. Sitten muutin takaisin Kanadaan töiden perässä.

Minulla oli hyvä työ ja poikaystävä, ja kaikki oli ulkoisesti hyvin. Työskentelin Torontossa kirjakustantamossa, mutta halusin kirjoittaa enemmän omia juttuja, en vain tiennyt miten se olisi mahdollista. Lisäksi sydämeni kaipasi matkustelua.

Silloin törmäsin työpaikkailmoitukseen. Finnairin matkustamolehti BlueWings haki määräaikaiseen työsuhteeseen englanninkielistä natiivia, joka pystyisi kirjoittamaan ja editoimaan tekstiä ja joka halusi matkustella. Nämä olivat juuri niitä asioita, joita halusin. Halusin myös oppia ymmärtämään paremmin suomalaisia sukujuuriani.

Ajatus oli, että muuttaisin Suomeen puoleksi vuodeksi tai vuodeksi. Toisin kävi. Ihastuin suomalaiseen elämäntyyliin niin lähtemättömästi, että jäin tänne asumaan. Nyt olen asunut Suomessa kaikkinensa 15 vuotta.”

Moni asia on Suomessa paremmin kuin Pohjois-Amerikassa

”Ennen kuin muutin Suomeen, mielikuvissani tähän maahan yhdistyivät sauna ja korvapuustit. En kuitenkaan vielä ymmärtänyt suomalaisen kulttuurin syvempää olemusta tai pohjoismaista elämäntapaa. En esimerkiksi ymmärtänyt, mitä metsä merkitsee suomalaisille tai mitä on suomalainen luontosuhde ja käytännöllisyys.

En rakastunut Suomeen suin päin tänne muutettuani. Suhde kypsyi pikkuhiljaa, kun huomasin, että elämä on Suomessa paljon helpompaa ja terveellisempää kuin Pohjois-Amerikassa. Muun muassa työpaikkalounas, töihin pyöräileminen, suhteelliset työajat, lomat ja riittävä vapaa-aika ylläpitävät hyvinvointia arjessa.

Pohjois-Amerikassa asiat tehdään helpoimman kautta: jos kodin siivouksen tai vaikka vaatteiden silityksen voi ulkoistaa, se tehdään. Pohjoisamerikkalaiset elävät kulutuskulttuurissa ja maksavat suuria summia kalliista dieeteistä, henkilökohtaisista kuntovalmentajista ja erilaisista kuntokuureista.

Suomessa on kuitenkin esimerkiksi paljon liikuntamahdollisuuksia, jotka ovat kaikkien saavutettavissa. Sen sijaan, että suomalaiset palkkaisivat pohjoisamerikkalaiseen tapaan personal trainerin, he lähtevät kävelylle metsään, menevät mereen uimaan tai harrastavat kuntoliikuntaa. Rikkoutuneet tavarat korjataan sen sijaan, että ostettaisiin uutta. Valinnat ovat yksinkertaisia ja järkeviä.”

Sauna opettaa hyväksymään erilaisia kehoja

”Hienoa Suomessa on myös se, miten sauna kouluttaa ja kasvattaa ihmisiä hyväksymään erilaisia kehoja. Se, että suomalaiset näkevät jo pienestä pitäen erimuotoisia ja -näköisiä ihmisiä saunassa, auttaa ymmärtämään, ettei tarvitse olla sellainen kiiltokuva, joita näkee lehtien kansissa.

Suomalaiset osaavat toki myös olla itsekriittisiä – puhutaan esimerkiksi pömppömahasta – mutta täällä ei ole samanlaista sotaa omaa kehoa vastaan kuin Pohjois-Amerikassa. Siellä ihmiset innostuvat jatkuvasti uusista dieeteistä ja kokeilevat ties mitä kuureja, mutta se on kovin kaukana järkevästä suhtautumisesta. Suomessa sen sijaan olen tavannut ihmisiä, jotka eivät tee esimerkiksi syömisestä isoa numeroa. He syövät terveellisesti ja joskus voi syödä myös herkkuja. Ei tarvitse olla ehdoton.

Parasta Suomessa on tasa-arvo. Toki täälläkin ihmisten väliset tuloerot koko ajan kasvavat, mutta mullistavaa on ajatus sitä, että lapseni voi mennä Sibelius-Akatemiaan, eikä hänen sisään pääsemisensä riipu siitä, tunnenko oikeat ihmiset tai onko minulla varaa maksaa tarpeeksi.

Suomalaiset eivät välttämättä aina edes oivalla, kuinka hyvin asiat täällä ovat muuhun maailmaan verrattuna. Sekin on kai osoitus suomalaisesta sisusta, että koko ajan ponnistellaan kohti jotakin parempaa.”

Avantouinti avuksi masennuksen hoitoon

”Monet tekijät vaikuttivat siihen, että masennuin nuorena. Olen saanut paljon apua terapiasta ja lääkkeistä, mutta ymmärsin vasta Suomessa, mikä merkitys elämäntavoilla on masennuksen hoitoon.

Minulle oli suuri oivallus, että jos pystyy rakentamaan jokaisen päivänsä siten, että liikkuu edes viisitoista minuuttia, elämänlaatu paranee ja hyvinvoinnin määrä lisääntyy.

Masentuneen kannattaa ehdottomasti mennä aina lääkäriin ja selvittää, onko mahdollisuus saada terapiaa tai lääkkeitä. Liikunnan on kuitenkin todettu olevan hurjan tärkeää masennuksen hoidossa. Suosittelen myös avantouinnin kokeilemista. Harvoin olen tavannut niin läpikotaisin onnellisia ihmisiä, jotka säteilevät hyvää oloa samalla tavalla kuin avantouimarit. Tutkimuksissa onkin todettu, että avantouinti saa onnellisuushormonit liikkeelle.

Tuntuu, että suomalaisilla on toisinaan myös liikaa sisua. Sekään ei ole hyvä, jos yritetään tehdä kaikki itse. On tärkeää muistaa myös puhua huonosta olosta.”

Lue myös: Testaa: Kuinka paljon sinulla on suomalaista sisua?

Mitä suomalaiset voisivat oppia kanadalaisilta, Katja Pantzar?

”Suomalaiset ovat toisinaan hurjan vakavia. Välillä voisi hymyillä ja ottaa iisisti. Koen, että Kanadan small talk -kulttuuri on positiivinen asia. Esimerkiksi kaupan kassalla kysellään kuulumiset ja vaihdetaan muutama sana. Suomen keskustelukulttuuri on toki paljon jo muuttunutkin vuosien varrella, eikä ajatus suomalaisten sisäänpäinsulkeutuneisuudesta mielestäni pidä paikkaansa.

Olen joskus leikitellyt ajatuksella, että muuttaisin takaisin Kanadaan. En ole kuitenkaan harkinnut sitä vakavasti. Täällä menee hyvin. Lapseni on koulussa, ja täällä on hyvä koulutusjärjestelmä.

Uskon myös, että olen niin tottunut suomalaiseen elämäntapaan, etten enää sopeutuisi Kanadaan. Vancouverissa asuvat ystäväni kertovat, että suuri osa heidän päivistään kuluu autossa istuen, koska välimatkat ovat niin pitkiä. Ajatus siitä, että istuisin joka päivä kolme tuntia autossa, ahdistaa minua niin paljon, etten tiedä pystyisinkö siihen.

Saan päivittäin positiivista palautetta kirjastani Löydä elämäsi sisu muun muassa sosiaalisessa mediassa. Suomi ja suomalainen sisu kiinnostavat niin paljon, että monet ovat kirjan luettuaan ilmaisseet haluavansa tulla käymään Suomessa. Esimerkiksi eräs australialainen mies laittoi viestiä ja kertoi alkaneensa ottaa kylmiä suihkuja innostuttuaan niin paljon kirjassa kuvaamistani avantouinnin positiivisista vaikutuksista.

Uskon, että suomalaisessa elämäntyylissä on paljon sellaista, mitä voi oppia kuka vain missä päin maailmaa tahansa. Tarkoitan tällä hyvinkin arkisia asioita ja perusasennetta: asioita voi tehdä välillä vaikeimman kautta ja näin kasvattaa omaa sisuaan. Esimerkiksi jo se, että ei mene töihin taksilla vaan polkupyörällä, on osoitus suomalaisesta sisusta.”

Katja Pantzarin kirjoittama teos Löydä elämäsi sisu ilmestyi suomeksi syyskuussa Siltalalta. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kanadassa kasvanut Katja palasi juurilleen: "Elämä on Suomessa helpompaa ja terveellisempää"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.