mitä on sisu, onko sinulla sisua, sisu, voima

Testaa: Kuinka paljon sinulla on suomalaista sisua?

Suomalaisten sisu näkyy kanadansuomalaisen Katja Pantzarin mukaan hyvinkin arkisissa asioissa. Testaa, oletko sinä jo löytänyt sisun elämääsi!

Sisu on sinnikkyyttä, periksiantamattomuutta ja sitkeyttä. Sen on perinteisesti ajateltu luonteenomaista suomalaisille, mutta sisukasta elämäntapaa voivat opetella muutkin kuin Suomessa syntyneet, kirjoittaa Katja Pantzar uutuuskirjassaan Löydä elämäsi sisu (Siltala 2018).

Oletko jo löytänyt elämääsi sisun? Testaa hauskalla ja leikkimielisellä testillä, kuinka sisukas sinä olet!

Lue myös: Uskalla elää pelottomasti – 10 muutosta, jotka tekevät sinusta rohkeamman

Testaa, kuinka sisukas olet!

Sisu on paljon muutakin kuin talvisodan voittamista ja olympiavoittoja. Sisu näkyy Katja Pantzarin mukaan monissa suomalaisten aivan arkisissa valinnoissa ja elämäntavoissa. Testaa alla olevalla testillä, onko elämässäsi sisua!


Millaista on suomalainen sisu?

Kanadasta Suomeen muuttanut Katja Pantzar tarkastelee suomalaista sisua Pohjois-Amerikassa kasvaneen silmin. Sisu näkyy hänen mukaansa kokonaisvaltaisesti suomalaisten asenteessa elämään: siinä miten suomalaiset pinnistelevät päästäkseen tavoitteisiinsa, eivätkä aina mene sieltä, missä aita on matalin. Sisu on myös sitä, että haasteet nähdään mahdollisuuksina ja elämässä etsitään käytännöllisiä ratkaisuja ongelmiin.

Sisukkuutta on pyöräillä töihin lumi- ja räntäsateessa, hypätä uimaan avantoon ja opettaa lapset leikkimään ulkona sadesäässä. Sisukkuus näkyy myös siinä, että suomalaiset eivät heitä tavaroita heti roskiin niiden rikkoutuessa, vaan yrittävät korjata monet rikkoutuneista esineistä itse.

Katja Pantzarin mukaan sisukkuutta ilmentää myös suomalaisten tapa suosia kokemuksia tavaroiden sijaan, hyötyliikunnan harrastaminen sekä tapa kerätä itse marjoja ja sieniä metsästä. Myös suomalaisten mutkaton suhde luontoon ja pitkät hiihtolenkit talvipakkasella ovat osoitus sitkeästä asenteesta elämäään.

Lue myös: Maailmalla kohistaan nyt suomalaisesta sisusta – tunnistatko itsesi näistä sisun ilmentymistä?

mitä on sisu, onko sinulla sisua, sisu, voima

Lisää sisua elämään?

Katja Panzar uskoo, että kuka tahansa asuinpaikasta riippumatta voi oppia sisukkaampaa elämänasennetta. Hänen mukaansa avain on lähestyä arkea yksinkertaisten tekojen kautta.

Alkuun pääsee esimerkiksi lisäämällä elämäänsä hyötyliikuntaa, rentouttavia metsäretkiä ja saunahetkiä sekä terveellistä avantouinta. Myös lähellä tuotetun ruoan suosiminen, oman ruoan luonnosta kerääminen sekä ongelmien kohtaaminen pystypäin ovat askeleita kohti sisukkaampaa elämää.

Lähde: Katja Pantzar: Löydä elämäsi sisu (Siltala 2018)

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Testaa: Kuinka paljon sinulla on suomalaista sisua?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X