Ihmiset

Taskupuhelu paljasti, että Tuomaksen vaimolla oli uusi suhde: "Yllätysero voi olla miehelle hengenvaarallinen tilanne"

Tuomas tuli yllättäen vaimonsa jättämäksi yli 20 yhteisen vuoden jälkeen. Miten selvitä erosta, kun sietämättömän kova kipu iskee ja elämältä putoaa pohja?

Puhelin soi, ja näytöllä vilkkui vaimon nimi. Kun Tuomas vastasi, puhelimen toisesta päästä kuului vaimon ääni, mutta sanoja ei ollut osoitettu hänelle vaan vaimon ystävälle. Hetken keskustelua kuunneltuaan Tuomas ymmärsi kaksi asiaa. Ensinnäkin: kyseessä oli taskupuhelu, eli vaimo oli vahingossa soittanut Tuomakselle.

Toiseksi: vaimolla oli suhde työkaverinsa kanssa.

Takana oli yli 20 vuotta yhteistä taivalta. Lapset olivat 17- ja 15-vuotiaat. Liitto oli ollut hyvä – ainakin Tuomaksen mielestä.

Lue myös: Kun puoliso pettää – uskottomuus koskee, mutta siitä voi selvitä

Vaimo oli kyllä käyttäytynyt kummallisesti jo puolen vuoden ajan. Oli paljon outoja menoja ja vielä oudompia selityksiä. Kun Tuomas yritti kysyä, oliko kaikki hyvin, vaimo totesi vain, että älä turhaan kysele tuommoisia.

Vahingossa kuultu keskustelu antoi selityksen kaikelle. Muita selityksiä vaimo ei koskaan antanutkaan. Kun vaimo palasi kotiin, Tuomas otti asian puolisonsa kanssa puheeksi. Vaimo myönsi suhteen, muttei paljastanut mitään muuta.

”Hän ei suostunut kertomaan edes miehen nimeä, koska sanoi haluavansa suojella tämän perhettä. Siinä minä katselin lasteni äitiä ja entistä rakastani, kun hän istui kotisohvalla ja kertoi, että on rakastunut toiseen mieheen ja haluaa suojella tämän perhettä, ja itse epätoivoisesti yritin miettiä, että kuka tätä meidän perhettä suojelisi”, Tuomas kertoo.

Siinä minä katselin lasteni äitiä ja entistä rakastani, kun hän istui kotisohvalla ja kertoi, että on rakastunut toiseen mieheen.

Tuomas esiintyy jutussa keksityllä nimellä, koska ei halua lähipiirinsä ja lastensa tunnistavan häntä tekstistä. Nyt jo aikuisille lapsille ei vanhempien eron yksityiskohdista ole koskaan puhuttu.

Heterosuhteissa mies on useimmiten jätetty ja nainen jättäjä

Kun suomalaiset eroavat, aloitteen tekee 70 prosentissa tapauksista nainen. Vain 30 prosenttia miehistä on niin sanotusti jättäjiä. Tämä selviää Osmo Kontulan Perhebarometri 2013 -tutkimuksesta.

”Ero voi tulla miehelle todella yllätyksenä. Parisuhteessa mies ei ole havainnut ongelmia tai parisuhteen laatu ei ole tullut puheeksi, ja sitten vaimo ilmoittaa, että nyt erotaan. Kun apua lähdetään sen jälkeen hakemaan esimerkiksi parisuhdeterapista, tilanne on edennyt jo niin pitkälle, että terapia ei enää auta. Se jos mikä tuntuu epäreilulta ja silloin käynnistyy varsinainen shokkierokriisi, kun mies huomaa, että mitään ei olekaan enää tehtävissä”, Miessakit ry:n vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko sanoo.

Syitä eroille on monia. Niiksi ilmoitetaan niin läheisyyden puute, tunneyhteyden katoaminen, intohimon lopahtaminen, ulkopuolinen kuormitus ja puolison itsenäistyminen. Perisuhde- ja seksuaaliterapeutti Jouni Pölösen mukaan 10 prosenttia eroista johtuu siitä, että puoliso on löytänyt uuden kumppanin.

Tutkimusten mukaan on tyypillistä, että heterosuhteessa elävät naiset tunnistavat parisuhteen ongelmat herkemmin kuin mies. Tutkija Hannah Williamsonin ja kollegoiden tutkimuksessa naiset havaitsivat usein jo parisuhteen alussa ne haasteet, jotka vuosien mittaan eskaloituivat ja johtivat eroon. Miehet tunnisavat ongelmat useimmiten vasta silloin, kun kumppani ottaa eron puheeksi ja ilmaisee tyytymättömyytensä.

Lue myös: Isä jäi erossa yksin kolmen pojan kanssa – alkujärkytyksen jälkeen Antti, 46, opetteli tunnetaitoja: ”En aio jatkaa mallia, jossa mies lyö vakavat tunteet leikiksi”

”Yllätysero voi olla miehelle hengenvaarallinen tilanne”

Kun vaimon uusi suhde selvisi Tuomakselle, ensireaktio oli shokki. Hän ei ollut koskaan kuvitellut eron sattuvan omalle kohdalle. Perhe oli ollut molemmille tärkeä, ja vaikka vaimo oli ollut harvasanaisempi, Tuomas oli aina ollut valmis keskustelemaan asioista.

”Se pettymys ja odotusten ja arvojen romahtaminen tuotti äärimmäisen paljon kipua. Yllättäen eteen tuleva ero voi aiheuttaa samankaltaisen shokin, jonka läheisen ihmisen kuolema aiheuttaa.”

Yllättäen eteen tuleva ero voi aiheuttaa samankaltaisen shokin, jonka läheisen ihmisen kuolema aiheuttaa.

Kun pettäminen selvisi Tuomakselle, vaimo lähti yöksi siskonsa luokse.

“Ensimmäisenä yönä sain jotenkin muutaman tunnin pyörittyä sängyssä ja heti aamulla otin yhteyttä työterveyteen. Sain vielä samalle päivälle lääkäriajan. Lääkäri määräsi rauhoittavia järkytykseen ja unilääkkeet, jotta saisin nukuttua.”

Alusta asti Tuomakselle oli selvää, että eteenpäin oli mentävä ja itsestä oli pidettävä huolta. Shokki oli kuitenkin lamaannuttava. Muut tunteet katosivat järkytyksen alle.

”Yllättäen eteen tuleva ero on kauhea asia. Omalla kohdallani tilanne eksaloitui niin, että pahimmassa shokkivaiheessa kävin läpi itsetuhoisia ajatuksia. Henkinen kipu oli niin kova.”

Itsetuhoiset ajatukset eivät ole harvinaisia shokkieron kokeville. Kari Vilkko puhuu päivittäin puhelimessa erokriisiä läpikäyvien ihmisten kanssa. Toistuvia ovat tapaukset, joissa erotyöntekijät joutuvat puhumaan miehiä ympäri erilaisten uhkausten toteuttamisesta.

”Yllätysero voi olla miehelle hengenvaarallinen tilanne. Eräskin shokkivaiheessa oleva mies soitteli ja kertoi ajelevansa ilman turvavyötä. Yksi viljelijä puolestaan kertoi keikuttelevansa kaksipiippuisen kanssa. Ero on niin iso asia, että se voi johtaa pahimmillaan tämäntyyppisiin asioihin”, Vilkko kertoo.

Miten selvitä erosta? Shokkiero aiheutti Tuomakselle sanoinkuvaamattoman kivun, jota voisi verrata läheisen äkilliseen kuolemaan.

”Anteeksipyyntö olisi ollut kiva kuulla, mutta luulen, että sellaista ei koskaan tule”

Kivun jälkeen tulivat viha, pettymys ja katkeruus. Samalla Tuomaksen eroprosessin käytännön asiat pyörähtivät nopeasti käyntiin.

“Yritimme kyllä myös keskustella tilanteestamme. Kysyin kuukauden välein, olisiko tällä liitolla mitään mahdollisuutta jatkua, jos pelisäännöt muuttuisivat. Puolisoni ei tietenkään ollut kiinnostunut tästä vaihtoehdosta, koska oli jo rakastunut toiseen perheenisään. Suhteemme oli sen jälkeen aika nopeasti vain eron suorittamista.”

Tuomas ei koskaan saanut kuulla vaimoltaan syytä siihen, miksi tämä päätti lähteä toisen miehen matkaan.

”En kaikkien näiden vuosien jälkeen enää ole edes kiinnostunut kuulemaan, miksi hän toimi niin kuin toimi. Jossain vaiheessa tuntui toki siltä, että anteeksipyyntö olisi ollut kiva kuulla, mutta luulen, että sellaista ei koskaan tule.”

Nyt Tuomas haluaa puhua kokemastaan, koska toivoo, että puolisonsa jättämistä suunnittelevat keskustelisivat kumppaninsa kanssa parisuhteen ongelmista kanssa ennen kuin eropäätös on jo tehty.

”Minusta on julmaa ja itsekästä vain pamauttaa pitkän parisuhteen jälkeen, että nyt minä lähden tästä. Siinä ei anneta toiselle ihmiselle mahdollisuutta vastata ja korjata käytöstään. Toivoisin, että eroamista miettivät ihmiset ottaisivat asian puheeksi, kun alkaa tuntua siltä, että tämä ei ole hyvää elämää tai että parisuhde ei toimi tai että tässä on ongelma. Sillä tavoin annettaisiin avoimesti ja reilusti kumppanille mahdollisuus korjata omaa toimintaansa, mikäli käytöksessä on jotakin, mikä saa toisen ajattelemaan, että hänen pitää paeta suhteesta.”

Näin silloin, kun kyse ei ole väkivaltaisesta suhteesta tai esimerkiksi vaikeasta alkoholismista.

”Silloihan on syytäkin lähteä pois ja nopeasti”, Tuomas toteaa.

Lue myös: Avioero eläkeiän kynnyksellä: ”Jätetylle ero voi olla valtava shokki”

Miten selvitä erosta? Tuomas löysi uuden kumppanin

Eron jälkeen Tuomas haki apua paitsi terapiasta myös kirjallisuudesta. Ensimmäisenä talvena hän luki paljon erosta, kriiseistä ja shokeista. Hän ulkoili ja kuunteli rauhoittavaa klassista musiikkia. Hän keräsi ympärilleen ihmisiä, joiden kanssa pystyi käymään eroa läpi.

”Rakentelin uutta identiteettiä: en ollut enää perheenisä, koska perhe oli hajonnut, mutta isä olin edelleen. Ihmiset bruukkaa sanoa, että aika parantaa, mutta olen sitä mieltä, että ihminen voi tehdä paljon itsekin. Ettei jää vain olemaan ja harmittelemaan, vaan puhuu asiasta.”

Puhumisen tärkeyttä korostaa myös Kari Vilkko. Miessakit ry:n Erosta Elossa -toimintaan kuuluu muun muassa vertaistukiryhmät, joissa miehet voivat puhua erokokemuksistaan.

”Suomalaiselle miehelle avunhankkimisen kynnys on todella korkea. Mieskultturimme on armoton: ajatellaan, että minä en apua tarvitse. Vertaistuki sopii kuitenkin todella hyvin suomalaiselle miehelle. On tärkeää huomata, ettei ole ainoa siipeensä saanut maailmassa ja että voi antaa itselleen luvan kerrankin saada olla rikkinäinen”, Vilkko sanoo.

Kun erosta puhuu, erokriisi ei pääse koteloitumaan ja muhimaan vuosiksi.

”Eroryhmässä on ollut kerran sellainen mies, joka oli eronnut seitsemän vuotta sitten ja ollut koko sen ajan katkera erosta. Eroryhmässä hän kuitenkin pääsi eteenpäin ja lukot aukesivat ryhmässä keskustellessa. Puhuminen kannattaa hoitaa heti eron alkuvaiheessa. On hyvä pitää mielessä, että erosta on mahdollista selvitä.”

Tuomaskin selvisi. Erosta on kulunut nyt neljä vuotta.

”Olen mennyt naimisiin vielä kerran elämässäni. Elämä toi aika nopeasti eteen uuden kumppanin, ja kun olin varma, että vanhat asiat oli käyty läpi, pystyin jatkamaan ja aloittamaan elämän uuden puolison kanssa. Eron kauheudet jäävät muistiin, mutta elämä jatkuu erilaisena, entistä ehompana.”

Lähteinä käytetty myös: Mehiläinen, Väestöliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taskupuhelu paljasti, että Tuomaksen vaimolla oli uusi suhde: "Yllätysero voi olla miehelle hengenvaarallinen tilanne"

Olli

Tuo. Ason munaton lapsille ilmoitus oikeasta syystä eli vaimon pettämisestä

O.S.

Meillä isäntä teki saman tempun. Osasin kyllä varautua ja olin tehnyt surutyön erosta jo avioliiton loppuvaiheissa. Minkäs mies mahtaa, että on hiiri.

Hienoa, että Tuomas edustaa viisaampaa miesjoukkoa. Kyllä lapsille voisi kertoa eron syyt. Miksi naisen aviorikosta hyssytellään? Kun mies jättää toisen takia, asia usein riepotellaan lapsille ja koko kylälle.

Mikko

Inhottava pettäjäakka. Toivottavasti Karma kostaa – yleensä niin käy. Paskalle tyypille käy paskamaisesti. Tsemppiä Tuomakselle – hienoa, että asiat ovat nyt hyvin.

GoGrazy

Eiköhän pettämiselle löydy joku syy, ja miehen mielikskö suhteeseen pitäs jäädä roikkumaan?
Ihana että molemmat löysivät uudet kumppanit ja selvisivät 🙏

Hohhoijaa

Pettämiselle ei ikinä ole mitään syytä. Ainoastaan moraalittoman ihmisen tekosyitä, kun omat halut menevät kaiken yli, eikä vastuuta osata kantaa. Tuossa meni kahden ihmisen perhe hajalle. Itsekkäitä ovat pettäjät.

Äkkijättö jättää jäljet

Mieheni teki saman 14 vuoden yhteisen vuoden jälkeen täysin yllättäen. Sen vuoksi käytännössä olemme nykyisen mieheni kanssa jääneet lapsettomiksi, vaikka toivoa oli, joka sekin vietiin: yksi enkelivauva meillä…

Yhä nyt 11 vuoden jälkeen yhtäkkisesti traumat nousivat pintaan voimalla. Sattumoisin nimittäin näin hänen nykyistä lapsiperheonneaan…Ahdistaa, olen surullinen ja vihainen. Vanhat kauheudet pyörivät nauhana mielessä…

Irri

Muistakaa kaikki että jokaiselle tulee kausia oma puoliso tuntuu ärsyttävältä mutta naisille kotityön ja hyvän mielen tuo huomaaminen on yleensä tärkeä. Pelkkä vyötäröstä alaspäin huomio ei riitä!

Katse peiliin voisi auttaa, miehet

Miten ihmeessä tämäkin kääntyi naisten viaksi? Niin tyypillistä, että vuosikaudet yrität ottaa asiat puheeksi, mies ei nöe mitään ongelmaa, saat tarpeeksesi ja aina vain on sinun syy, ettei tarpeillasi ole väliä eikä niitä kuunnella.

Hohhoijaa

Miten tämä ei olisi kääntynyt pettäjän syyksi? Yleensä syy etsitään aina miehestä, muttanyt kun pettäjä ja perheenhajottaja on nainen, ei häntä saisikaan yhtäkkiä syyttää. Onko oma lehmä ojassa, kun tulkitset tekstistä asioita, joita siinä ei edes tule julki? ”Nainen on todennäköisesti yrittänyt jo vuosia keskustella ja mies ei ole loksauttanut korvaansakaan.” Tällainen ei lue tekstissä.

Nih

Puhumattomuus ei ole oikeutus pettämiselle, vaikkei tässä missään ilmi tulekaan etteikö tämä petetty osapuoli olisi puhunut asioista.
Jos koet parisuhteesi olevan niin kuollut että mielummin jatkat elämääsi uuden kumppanin kanssa, lopeta se vanha suhde ennen kuin aloitat uuden.
Hemmetin raukkamaista pitää ketään varalla.

Hanna

Miten niin kääntyi? Mieshän oli yrittänyt ottaa asiaa puheeksi, mutta vamo oli lähinnä vain kuittaillut. Eikä vaimo narahdettuaankaan ollut suostunut avaamaan syitä sille, että oli hankkinut uuden suhteen. Kyllä se naiseltakin onnistuu, puolison yllätysjättö!

Hanna

Meillä ei ollut mitään pettämistä kummaltakaan 8 vuoden suhteen aikana. Ei edes mitään päihdeongelmia ja taloudellinen tilaakin oli kunnossa. Pinna vain tuli täyteen jätkästä ja jätin kylmästi kaiken taakseni. Vaikka rakastettiin toisiamme oikeasti.

Hämmästynyt

Tuntuu käsittämättömältä miten huonosti voi kommunikaatio toimia parisuhteessa, jos nainen on tunnistanut suhteen alusta asti parisuhteessa haasteita ja miehelle tulee erovaiheessa yllätyksenä. Kyllä menee 100% vaimon piikkiin jos tulee miehelle yllätyksenä. Avoimuus, kommunikointi. Mikä ihme siinä on että miehen pitäisi naisen mykkäkoulusta arvata mikä on vikana.

Lähtenyt,ei jättänyt

Ex-mieheni ilmoitti kaikille että minä jätin hänet. Korjasin kuitenkin hänen ilmoituksensa, että mieheni jätti minut, mutta minä olin se joka lähti. Miehelläni 10v 2vakituista rakastajatarta+muutama muu. Kun ei suostunut tapojaan muuttamaan, eikä edes kunnolla myöntämään, niin minä lähdin. Nyt on naimisissa toisen kanssa, ja toisen rooli rakastajattarena jatkuu.

Eronnut, ja uudesti syntynyt

Tässä on taas kuultu vaan kolikon toinen puoli. Ja teksti voisi olla mun ex-miehen kirjoittama, hänkin varmaan näkee asiat juuri noin. Toki voi olla että vaimo teki kurjan tempun ja on kylmä ja ikävä ihminen, mutta voi myös olla että häntä ei ole suhteessa ikinä kuultu, häntä ei ole haluttu oppia tuntemaan omana itsenään vaan pyritty muokkaamaan ”oikeanlaiseksi”. Lopulta vaimo luovuttaa, ei jaksa enää olla kiinnostunut taikka ”keskustella asioista” miehen kanssa. Ajautuu kauemmaksi kunnes mitään tunneyhteyttä ei ole enää mieheen. Ja tapaa eräänä päivänä elämänsä rakkaus, yhtäkkiä yllättäen. No, ehkä tässä tarinassa ei käynyt niin, mutta emme tiedä koko totuutta.

Miehen nykyinen

Oma sulhaseni jätti lyhytaikaisen vaimonsa, joka esiintyi täysin yllättyneenä eroilmoituksesta. Mies oli tuolloin tavannut minut kahdesti. Vaimo tiukkasi miestä terapiaan. Mies kertoi silloin, että ei terapiaa tai muita paikkausyrityksiä halua ja on uudessa suhteessa. Vaimo piti kaikkia miehiä sikoina, koska tämä oli jo kolmas kerta peräkkäin, kun häneltä pakeni mies toiseen naiseen tukeutuen. Peiliin hän ei silti katsonut vieläkään. Kyseinen avioliito pohjautui raskaudelle, joka sai alkunsa välittömästi parin tavattua ja naisen valehdeltua olevansa tutkitusti 100-prosenttisen varmasti lapseton. Ex-vaimon mielestä mies on se petollisempi heistä kahdesta…

Mimi

Mies alkoi uhkailla avioerolla heti kun oli naimisiin menty aina jos halusi puhua asioista joista hän ei halunnut puhua tuli heti uhkailua. Pari vuotta meni näin sukset ristissä kunnes sanoin että haen avioeroa, hän suuttui ensin meni ulos tuli illalla takaisin ei suostunut puhumaan viikko meni näin hän kysyi vieläkö haluan erota sanoin kyllä.
Hän itki ja olisi halunnut puhua,itse olin niin kyllästynyt huonoon kohteluun ja läheisyyden puutteeseen ettei ollut enää mitään puhuttavaa. Tunteet kuoli parissa vuodessa suhteen loppuaikana. 14 vuotta valui hiekkaan, sanokoon kuka tahansa mitä tahtoo mutta parisuhteeseen tarvitaan kaks.

Sirpalesydän

Niin avioliittoon saattaa loppua kaikki mitä sitä ennen oli ja jatkuva erolla,hylkäämisillä uhkailu on todella raastavaa. Eikös yllätysero voi olla kelle vain hengenvaarallinen,miksi olisi vain miehille? Jatkuvat katoamiset ja ettei saa mitään yhteyttä on todella väärin kohtuutonta. Entäpä kun puoliso katoaa täysin,se vasta saattaakin rikkoa.

Isomaa

Minulla ex-vaimo lähti työmatkan aikana yhteisestä kodista täällä ulkomailla. Mitään selityksiä en saannut enkä enään koskaan yhteyttä häneen. Shokkiero olisi ehkä ollut helpompi jos hän ei vain olisi haihtunut mitään sanomatta. Itse erosta selvisin nopeasti, en olisi koskaan voinnut kuvitella enään rakastavani noin itsekästä lähtijää. Toivottavasti elämä hänelle antaa ansionsa mukaan.

GoGrazy

Auttaako kostonhimo?
Olitko ains töissä?
Toivottavasti nainen löysi miehen joka haluaa hänelle hyvää, myötä ja vastamäessä 😊
Ehkä hän onkin onnellisempi kuin ikinä, kerran täällä vaan eletään 😋

Huoh

Se on kyllä kumma, että kaikille moraalittomille pelaajille löytyy kerta toisensa jälkeen kumppani, kun maailma on täynnä paljon parisuhdettaan enemmän arvostavia sinkkuja. Karma saisi hoitaa jokaiselle pettäjälle punaisen kortin parisuhdemarkkinoille. Pysyvästi.

Ellun kana

Tarinan kertojalle ”Timolle”: onko alkoholismi syy lähteä suhteesta?
Huumeet? Peliriippuvuus? Sokeririippuvuus” Kaikki addiktiot, ovatko ne syitä lähteä suhteesta? Porno?
Raskastahan se on, mutta että syy lähteä samoin tein.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.