Erja Häkkinen on elänyt jo yhdeksän vuotta etäsuhteessa: ”Miesystäväni toivoo näkevänsä minua jatkossa useammin Suomessa”

Erja Häkkisen ennakkoluuloton asenne on vienyt häntä eteenpäin elämän suuriin käännekohtiin. Niistä tärkein on ollut kahden lapsen äitiys. "Hugo-poika on kaikista miehistäni elämäni rakkaus", sanoo Erja, joka on elänyt viimeiset vuodet etäsuhteessa suomalaisen miehen kanssa.

Älä koskaan sano, ettet osaa – ainakaan ennen kuin olet yrittänyt.

Tämä isoisän jo varhain rasavillille pikkutytölle Anjalankosken maatilallaan antama opetus on ollut ohjenuora, johon Erja Häkkinen on nojannut koko ikänsä.

”Pappa motivoi minua aina: luotti taitoihini ja kannusti yrittämään ja kokeilemaan. Ehkä juuri siksi olen uskaltanut lähteä niin moneen mukaan ja päätynyt aina uusille ja erilaisille poluille.”

Erjan elämään on mahtunut suuria käännekohtia, jotka ovat kuljettaneet hänet tähän hetkeen: muutto parikymppisenä Pariisiin, avioliitto F1-kuski Mika Häkkisen kanssa, uusi elämä avioeron jälkeen, henkisen hyvinvoinnin löytyminen ja viimeisimpänä osakkuus kosmetiikka-alan yrityksessä.

”Tuntuu, että elämäni on mennyt eteenpäin uuteen suuntaan uskomattomien sattumusten kautta – aina kohdalleni osuu joku entuudestaan tuntematon ihminen, joka vie minut ihan eri reitille kuin olisin ikinä osannut kuvitella.”

Kaikkein suurin Erjan elämän mullistuksista on ollut äitiys.

Lue myös: 10 yllättävää asiaa vanhemmuudesta: näin eri tavoin äitiys vahvistaa naista

Keskenmeno oli kova paikka

Painavin nizzalaisessa sairaalassa siihen mennessä syntynyt vauva. Hugo Häkkinen syntyi joulukuussa 2000 reilusti yli neljä kiloisena palleroisena. Neljä vuotta myöhemmin perheeseen syntyi tyttö, Aina.

”Sain molemmat lapseni myöhäisellä iällä: olin 39-vuotias kun Hugo syntyi ja 43-vuotias kun Aina tuli maailmaan. Oli mieletön lahja, että molemmat olivat terveitä.”

Toista lasta oli toivottu jo ennen Ainan syntymää, mutta yksi raskaus päättyi varhaisessa vaiheessa keskenmenoon pari vuotta Hugon syntymän jälkeen.

”Keskenmeno oli kova paikka, mutta suru väistyi, kun sain syliini pienen tytön. Olin aivan onneni kukkuloilla, kun Aina syntyi. Muistan yhä sen uskomattoman kiitollisuuden, jonka silloin koin. ”

Lasten synnyttyä Erjan arki keskittyi perheeseen.

”Elämänrytmini muuttui ihan täysin, ja lapset menivät etusijalle. Karsin kaikki vähemmän tärkeät edustusmenot pois, koska halusin olla kotona.”

Lue myös: Yllätysraskauden kokenut Satu Taiveaho: ”Keskenmeno repi lapsettomuuden haavat auki”

Erja Häkkinen

Erja Häkkinen tuli äidiksi vähän vanhemmalla iällä. ”On mieletön lahja, että molemmat lapset syntyivät terveinä.”

Cool äiti

Erjan ja lasten välit ovat aina olleet tiiviit. Hugo on nyt 18-vuotias ja kirjoittaa keväällä ylioppilaaksi. Tammikuussa hän tulee Suomeen armeijaan ja aikoo opiskella liiketaloutta ja designia.

Aina puolestaan on taiteellisesti lahjakas 14-vuotias, joka maalaa huoneensa lattialla joka ilta.

”En ole koskaan ollut kanaemo, joka varoittelisi lapsiaan koko ajan. Olen kasvattanut lapseni uskomaan, että mitään ei tarvitse pelätä, mutta jos tekee jotain tyhmää, siitä pitää kantaa itse vastuu.”

Erityisen onnellinen Erja on siitä, että keskusteluyhteys on säilynyt erinomaisena molempiin teinivuosinakin.

”Jo nuorempana Hugo kertoi minulle suodattamatta ensimmäisenä alkoholikokeiluistaan ja omista tyhmyyksistään.”

Kun Hugo täytti joulukuussa 18 vuotta, Erja järjesti pojalleen megabileet perheen huvilalla Ranskassa. Villaan rakennettiin disco, jossa bailasi 40 nuorta – ja Erja.

Hugo päivitti Instagramiin yhteiskuvan kaulakkain äitinsä kanssa saatetekstillä: ”On hyvin vaikeaa löytää cool äiti, mutta hän on yksi heistä.

”Hugo on kaikista miehistä minun elämäni suurin rakkaus”, Erja sanoo.

Lue myös: Rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen: ”Äitiys on tehnyt minusta herkemmän”

Ison yrityksen omistajaksi

Myös viime syyskuussa Erjan Ranskan-huvilalla kuhisi ihmisiä. Erja oli järjestänyt hyvälle ystävälleen 60-vuotisjuhlat.

Yksi kutsutuista oli Diego Della Palman -kosmetiikkatuotteita maahantuovan yrityksen perustaja Camilla Aho. Pian Camilla uskoutui Erjalle: hän haluaisi jäädä eläkkeelle kolmen vuoden kuluttua ja etsi yritykselleen seuraajaa. Erjan tiesi heti, että se olisi hän.

Asiat etenivät vauhdilla, ja pian Erja osti yrityksen osakkeita. Vuonna 2022 Erjan on määrä tarttua kosmetiikkajätin omistajan tehtävään.

Yrityskaupasta on iloinnut myös Erjan elokuva-alalla työskentelevä miesystävä, joka asuu Suomessa. Pariskunta on pitänyt yllä etäsuhdetta jo yli yhdeksän vuoden ajan.

”Hän on tottunut kulkemaan Helsingin ja Monacon väliä ja toivoo, että ehkä minuakin näkee Suomessa jatkossa useammin. Se ei silti tarkoita sitä, että muuttaisin kolmen vuoden päästä Suomeen – toisaalta en sulje pois sitäkään mahdollisuutta.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Erja Häkkinen kertoo elämänsä suurista käännekohdista. Miten huvila Ranskassa liittyi avioeron jälkeiseen uuteen alkuun? Entä minkä avulla Erja löysi reitin henkiseen hyvinvointiin? Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 11/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Avainsanat

Keskustelu

Lapset ovat tietysti etusijalla äidin sydämessä, heidät äiti toivoo lähelleen yhteydenpidon helpottamiseksi.

Erja on arvokas ihminen, vaikka ei kosmetiikkayritystä pyörittäisikään, jos siihen ei ole taloudellista tarvetta.

Usein media glorifioi ja asettaa jalustalle räikkösiä, selänteitä, ronaldoja ja suomessa ei esim muiden medioiden julkaisemia jalkapalloilijoiden ja taustajoukkojen ja vaikuttajien järjestelmälllistä rikollisuutta (soccer leaks) ole julkistettu.

Häkkisen perhe on oikeasti perhe josta tulee posit fiilis, että eivät kiusaa tai häiriköi muita ihmisiä tai anna harrastustensa tai elämänsä tehdä muille haittaa tai ainakaan tahallisesti toistuvasti systemaattisesti kiusaa porukassa ketään yhtä ihmistä henkihieveriin.

Kommentoi juttua: Erja Häkkinen on elänyt jo yhdeksän vuotta etäsuhteessa: ”Miesystäväni toivoo näkevänsä minua jatkossa useammin Suomessa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X