Ikäsyrjintä

Ikäsyrjintä on suomalaisilla työpaikoilla poikkeuksellisen yleistä – 2 elämänvaihetta, joissa ikäsyrjintä iskee

Ikäsyrjintä on arkipäivää kymmenilletuhansille naisille, mutta sen tunnistaminen ei ole aina helppoa. Mistä ikäsyrjinnän voi havaita? Tietokirjailija Sirpa Pääkkönen kertoo merkit.

Ikäsyrjintä on kielletty Suomessa monissa eri laeissa. Siitä huolimatta tuhannet ja taas tuhannet ihmiset kohtaavat sitä työelämässä.

Lue lisää: ”Työkkärissä ilmoitettiin, että turha edes kurssittaa” – lukijat paljastavat, miten ikäsyrjintä on iskenyt

”Ikäsyrjintä näkyy kielteisinä asenteina ja arvostuksen puutteena”, kertoo tietokirjailija Sirpa Pääkkönen. Pääkkösen teos Pätkiä & potkuja. Naisten kokema ikäsyrjintä työelämässä (Avisado) ilmestyi helmikuussa 2020.

Keitä ikäsyrjintä koskettaa?

Suomalaisessa työelämässä ikäsyrjintä on yleisempää kuin muualla Pohjoismaissa. Siitä kärsivät erityisesti nuoret synnytysiässä olevat naiset ja ikääntyneemmät työntekijät. Miehiä syrjitään työpaikoilla huomattavasti naisia harvemmin.

Yt-neuvotteluissa kärsivät usein ikääntyneet työtekijät.

”Suomessa ei ole Ruotsin mallin mukaista irtisanomissuojaa ikääntyneille. Ruotsissa laki vaatii, että irtisanomiset kohdistetaan ensin taloon viimeisenä tulleisiin työntekijöihin.”

Vanhemmat työntekijät voivat kohdata myös ikään liittyvää naljailua, painostamista ja vähättelyä. Usein syrjintä on asenteellista ja piilevää. Se voi näkyä niin sanattomina kuin sanallisina viesteinä. Työtoveria ei tervehditä, hänen kanssaan ei lähdetä lounaalle. Iästä saatetaan huomautella suoraan tai epäsuorasti. Iäkkäämpi saatetaan sulkea ryhmän ulkopuolelle.

Selkeämpiäkin merkkejä on. Pääkkönen kertoo, millaisten asioiden perusteella ikäsyrjintää voidaan epäillä.

 • Työnantaja irtisanoo iäkkään työntekijän. Työnantaja palkkaa tilalle nuoremman työntekijän samoihin tehtäviin irtisanomisaikana tai takaisinottovelvollisuuden kestäessä.
 • Yli viisikymppinen työnhakija ei saa kutsua työhaastatteluihin, vaikka kokemusta, ammattitaitoa ja koulutusta piisaa.
 • Ikääntyneet eivät pääse koulutuksiin, sillä työnantajan mukaan heitä ei enää kannata kouluttaa. Asenne voi olla, että ikääntynyt ei opi enää uutta tekniikkaa.
 • Ylennykset ja palkankorotukset eivät ole tasapuolisia.

Nuoria naisia syrjitään raskauden takia

Myös nuoret naiset kohtaavat ikäsyrjintää. Nuoria naisia ei välttämättä palkata vakituisiin työtehtäviin mahdollisen raskauden vuoksi. Monet joutuvat työskentelemään pätkätöissä tai osa-aikaisina. Naisia saatetaan myös irtisanoa raskauden vuoksi, vaikka se on laitonta.

Näistä merkeistä kolmekymppinen voi tunnistaa ikäsyrjinnän:

 • Työnantaja ei palkkaa nuorta naista, koska epäilee naisen tulevan raskaaksi.
 • Työhaastattelussa kysytään esimerkiksi perhesuunnitelmista tai lastenhoidosta. Lain mukaan ne ovat kiellettyjä kysymyksiä.
 • Työnantaja ei jatka määräaikaista työsuhdetta, koska työntekijä on raskaana. Tilalle palkataan toinen työntekijä.
 • Sovittuja ylennyksiä perutaan ja tehtäviä vaihdetaan, koska työntekijä on raskaana.
 • Raskaana oleva työntekijä irtisanotaan koeajalla.
 • Raskaana olevalle ei anneta lisätunteja kuten muille.
 • Nuori nainen kohtaa vähättelyä, eikä hänen taitoihinsa uskota.

Onko aina kyse ikäsyrjinnästä?

Mistä voi tietää, onko kyse ikäsyrjinnästä vai aiheellisesta irtisanomisesta tai työtehtävien jakamisesta? Pääkkösen mukaan kysymys on vaikea. Ikäsyrjintä on usein yksilöllinen kokemus. Kokemukset siitä ovat myös hyvin erilaisia.

Kaikki syrjintä ei täytä laissa määritellyn syrjinnän tunnusmerkkejä.

”Jos epäilee ikä- tai sukupuolisyrjintää, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi luottamusmieheen, ammattiliittoon tai tasa-arvovaltuutettuun”, hän neuvoo.

Lue lisää: Työttömyys hävettää, lannistaa ja ahdistaa – miten päästä irtisanomisesta yli?

Oikeuteen meneviä syrjintätapauksia on vain vähän. Syy voi Pääkkösen mukaan olla se, että oikeusprosessit ovat kovin raskaita. Hyvin harva haluaa viedä syrjintää oikeuteen saakka.

Onnellisiakin tarinoita löytyy. Pääkkönen kertoo Pätkiä & potkuja -kirjassaan tarinan palvelualoilla työskennelleestä naisesta, jonka työnantaja irtisanoi raskausaikana sähköpostilla. Syyksi työnantaja antoi naisen raskauden ja terveydentilan.

Irtisanottu nainen haastoi työnantajan oikeuteen – ja voitti oikeudenkäynnin.

Työnantaja määrättiin maksamaan hänelle hyvityksiä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ikäsyrjintä on suomalaisilla työpaikoilla poikkeuksellisen yleistä – 2 elämänvaihetta, joissa ikäsyrjintä iskee

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X