kellon siirto

Kerro mielipiteesi: Pitäisikö kellojen siirtäminen lopettaa?

Suomalaiset ovat siirtäneet kelloja eestaas, kesä- ja talviaikaan jo 36 vuotta. Anna äänesi, olisiko kellojen siirtelystä jo aika luopua.

Kelloja siirretään talviaikaan sunnuntaina 29.10.2017. Siirto tapahtuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello neljä, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin kello kolmeen.

Kesäaika koittaa perinteisesti maaliskuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin kelloja siirretään kolmelta tunti eteenpäin.

Jos viisareiden vääntämisen suunta tuppaa unohtumaan, vanha muistisäännön auttaa: kelloja siirretään aina lähemmäksi juhannusta eli kesää kohti.

Kesäaika otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1981. Ensimmäinen kesäaikakokeilu tosin tapahtui jo 1940-luvulla. Nykyisin siirtelyä säätelee Euroopan Unionin kesäaikadirektiivi, joka tuli voimaan 2002.

Kesäaika ei ole käytössä kaikkialla maailmassa. Kelloja ei siirrellä esimerkiksi Australiassa tai Venäjällä. Moni suomalaisistakin olisi valmis luopumaan kesäajasta, sillä kansalaisaloite kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettamiseksi keräsi yli 70 000 nimeä.

Lähteet: Suomen Kelloseppäliitto Ry

Äänestä: Pitäisikö kellojen siirtäminen lopettaa?

Katso tilanne vastaamatta

Avainsanat

Keskustelu

Jos kellojen siirtäminen lopetettaisiin kokonaan niin sitten normaaliaika (UTC+2) olisi se joka olisi ympärivuotiseen käyttöön se parempi vaihtoehto koska sillä taattaisiin se että kellonaika 12 pysyisi läpi vuoden niin lähellä kuin mahdollista luonnollista keskipäivän hetkeä (vuorokauden valoisan ajan puoltaväliä jolloin Aurinko on korkeimmillaan). UTC+3:sen (Itä-Euroopan aikavyöhykkeen kesäaika) ympärivuotinen käyttö tarkoittaisi sitä että klo 12 lähimmilläänkin osuisi vähän yli tunnin päähän todellisesta keskipäivän hetkestä eli ei sinne päinkään.

Kellojen siirtely ehdottomasti lopetettava! Talviaika entiselleen, tälle pohjolan pallonpuoliskolle. Valoa riittää kaikille. Ajatelkaa hyvät päättäjät edes koululaisia, vuoden ikäisiä lapsia, joita viedään päiväkotiin jo klo 7.00. Nämä vain pieni määrä, mitä kaikkea kesäaika, muka toisi, edes jotain positiivista!!!

Kesällä puolenpäivänhetki on siinä klo 13.10 auringon mukaan, eli 36 vuoitta on oltu siinä mielessä hakoteillä. En ymmärrä vieläkään, kelle oikein on ollut hyötyä kellonaikojen rukkaamisesta. Luulen haittojen olevan suurempi määrältään. Ihmeellinen on ihminen ja typeryydeltään sitäkin enemmän. Joskus tuntuu siltä, että asioita ei mietitä loppuun asti.

En tykkää kääntää kelloja.Koska kun niitä on työlästä ruuvata. Seinäkelloa ottaa pois ylhäältä ja laittaa takaisin. Herätys kello kääntö ottaa luukku auki ja sulkea. Auton kelloa en saa koskaan oikeaan aikaan,se on niin moni mutkainen, Samoin lämmitys tolppan kello on vaikea kierrettävä oikeaan aikaan. Tässä muutama esimerkki. Näkö haittaa,koppuraiset sormet pieniin kohteisiin,lääkeiden ottaminen oikeaan aikaan. Entä palvelutaloilla aamutoimet jotka pitäisi hoitaa ajallaan. Eiku kellojen kääntöä ensin. Työssä olessa työpaikan kellot oli kaikki eriajassa n.viikon ajan. Että kun on saanu kaikki KELLOT käännettyä oikeaaan aikaan alota taas alusta kääntää.

kyllä ihmisiä alkaisi sitten vaivaamaan kun huomataan että kesällä esimerkiksi helsingissä tulee pimeä nopeammin. ja lokakuun aika on hyvä esimerkki tulisi todella aikaisin pimeä jo lokakuun alkupuolella joka varmasti vaikuttaisi mielenterveyteen. Suomessa kun tunnetusti on paljon kaamos masennusta. Pysytään nyt vaan ihmeessä tässä systeemissä ihan järkevää antaa illalle tunti enemmän ku sillon sitä aktiivisuutta on selvästi enemmän

Ehdotan vielä suurempaa muutosta ja vaihdetaan Suomessa ensimmäisenä metriseen aikaan ja kumotaan Bysanttilaisten luoma järjestelmä 60 jaollisesta,. Jo muutenkin Eurooppa on hyväksynyt metrijärjestelmän pituuden, painon ja tilavuudenkin osalta, siis miksi ei ajankin?
Hyötyjä olisi paljon, miksei haittojakin aluksi, mutta kun kaikki olisi mukana niin selvempää olisi.

Tässä kesäaikakeskustelussa tuppaa unohtumaan yksi tärkeä asia – kesäaika nimittäin antaa meille iltaisin tunnin lisää valoisaa aikaa harrastaa ja puuhastella ulkona. Varsinkin syyspuolella tämän tunnin merkitys on iso – Helsingissä tämä lisätunti on auringon laskuaikojen mukaan 15.8. klo 20:15 – 21:15, 1.9. klo 19:25 -20:25, 15.9. klo 18:42 – 19:42, 1.10 klo 17:53 – 18:53 ja viimeisenä kesäaikapäivänä 27.10. valoisaa on vielä klo 17:37 asti kun seuraavana päivänä aurinko laskee jo 16:35. Kyllä siinä ilman kesäaikaa aika monet jalkapallotreenit jäisiävät junnuille pitämättä, marja- ja sienireissut tekemättä. Ja kuinkahan monta golf-kierrosta jäisikään pelaamatta – tähän kesäaika vaikuttaa jo elokuun alkupuolelta lähtien.

Olen keskustelut tästä lisätunnista useiden henkilöiden kanssa ja useimmiten on käynyt ilmi, että he eivät ole tulleet asiaa tältä kannalta ajatelleeksi. Eipä ole liikenneministerikään asiaa ajatellut – hän kun laukoi hiljaittain että kesäajasta tuskin on hyötyä kenellekään.

Mielestänin kesäajan hyöty on siinä, että se mahdollistaa keväällä, loppukesällä ja syksyllä ulkona harrastamisen tunnin pidenpään kuin normaaliaika. Kellojen siirtämisellä on tutkimusten mukaan haittavaikutuksensa – onkohan kukaan tutkinut mitä hyötyä ilta-aikaan osuvasta lisäaktiviteesta on tai mitä mahdollista haittaa aktiviteetin vähenemisellä olisi.

Tässä kesäajan puoltamisessa on täysin unohdettu,että aamulla on vastaavasti pimeämpää.Tavallinen duunari joka jo nyt menee aamulla työhön klo06, kesäaikana menee klo5 . Kyllä se on uuvuttavaa muutenkin raskaantyön raatajalle.Ei aina junnujen treenit ja terassilla istumiset saa mennä työajan edelle.

Siirtely on lopetettava. Säästetään kymmeniä jos ei satoja tuhansia, kun eri rakennuksissa ei tarvitse siirtää kelloja (koulut, sairaalat, virastot jne.) Ikäihmiset sekoilevat kellojen kanssa, lasten päivärytmi menee sekaisin ym ym ym

Kommentoi juttua: Kerro mielipiteesi: Pitäisikö kellojen siirtäminen lopettaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X