Hyvinvointi

Vaivaako kaamosväsymys? 5 vinkkiä, joiden avulla heräät helpommin

Pimenevät aamut tekevät heräämisen hankalaksi, ja käynnistyminen tuntuu vaikealta. Keräsimme vinkit, joiden avulla herääminen helpottuu!

Herätyskello soi, mutta ulkona on vielä säkkipimeää. Ei vielä voi olla aamu, ei mitenkään. Kaamosväsymys on monelle pohjoisen asukille jokavuotinen vieras. Onneksi heräämistä voi helpottaa muutaman keinon avulla.

Poimi vinkit, joiden avulla saat puhtia aamuihisi!

1. Hanki sarastusvalo

Sarastusvalo herättää samaan tapaan kuin auringonnousu. Valon määrä lisääntyy hiljalleen puolen tunnin aikana, kunnes saavuttaa lopulta täyden kirkkautensa. Sarastusvalo toimii yleensä myös herätyskellon tavoin eli siihen saa kytkettyä joko hälytysäänen tai radion, joka soi ajastetusti.

Herkkäuninen voi herätä valoon jo sen ollessa himmeimmillään, kun taas kovin väsynyt herää ehkä vasta herätysääneen. Valaistussa huoneessa on kuitenkin helpompi saada itsensä liikkeelle kuin säkkipimeässä.

2. Paistattele kirkasvalolampun valokeilassa

Kirkasvalolamppu on normaalia loisteputkea kirkkaampi lamppu, joka jäljittelee auringonvaloa. Kirkasvalolamppua suositellaan yleensä käyttämään 20–30 minuuttia heti aamusta. Valon tulee osua silmiin epäsuorasti eli suoraan valoon ei kannata tuijottaa.

Kirkasvalolampun säännöllinen käyttö piristää tutkitusti. Kun silmät altistuvat voimakkaalle valolle, aivojen tuottaman melatoniini-unihormonin määrä vähenee. Tämän takia kirkasvalolamppua ei kannata käyttää illalla tai saa pyöriä sängyssä pitkään saamatta unta.

3. Löydä luontainen vuorokausirytmisi

Unelle on raivattava kalenterista riittävästi aikaa joka yö, jos aikoo herätä virkeänä. Omaa unentarvettaan voi testata pidemmän, vähintään viikon mittaisen, loman aikana. Ajatuksena on, että tällöin mennään nukkumaan, kun väsyttää ja herätään luonnollisesti. Mittalaitetta unentarpeelle ei ole, vaan on luotettava omaan kokemukseen.

Älä ihmettele, jos yöunet venähtävät parina ensimmäisenä yönä kovin pitkiksi. Todellinen unentarve selviää vasta, kun olet päässyt eroon kertyneestä univelasta. Kun tiedät, kuinka paljon unta tarvitset, sopivan nukkumaanmenoajan löytäminen helpottuu.

Mutta entä, jos saat tarpeeksi unta ja uni tuntuu hyvänlaatuiselta, mutta silti väsyttää? Jokaisella on sisäinen kello, joka säätelee sitä, milloin väsymme ja kaipaamme unta. Sopiva aikaikkuna nukahtamiselle avautuu yleisimmin iltayhdeksän ja aamuyhden välillä ja tänä aikana pitäisikin mennä nukkumaan. Kovin aamuvirkuilla ikkuna voi avautua jo aiemmin ja vastaavasti illanvirkuilla myöhemmin.

Lue myös: Vaikea herätä aamuisin? Asiantuntija selvittää syyt aamu-unisuuteen

4. Haukkaa raitista ilmaa

Aamu on monille hyvä aika käydä pienellä happihyppelyllä. Liikunta laittaa veren kiertämään ja raitis ilma herättää uuteen päivään.

Liikuntaa kannattaa harrastaa vastaavasti myös iltapäivällä tai alkuillasta, sillä säännöllinen kuntoilu tekee hyvää unelle. Älä kuitenkaan jätä reippailua liian myöhään, ettet piristy liiaksi iltaa kohden. Rankka urheilusuoritus voi vaikeuttaa unen saantia, jos suorituksen ja nukkumaanmenoajan välille ei jää tarpeeksi aikaa.

5. Aloita päivä venyttelemällä

Kissanomistajat ovat varmasti huomanneet, että kissa venyttelee nautinnollisesti aina herättyään. Venyttely tekee hyvää myös ihmiselle, sillä unen jälkeinen kankeus jää verryttelyn myötä sänkyyn.

Pelkästään raajojen ojentelu ja syvä hengitys auttaa, mutta aamuvenyttelyn voi tehdä myös järjestelmällisesti lihasryhmä kerrallaan. Venyttele pehmeästi, sillä lihakset ovat aamulla jäykemmät kuin illalla ja välilevyt keräävät yön aikana nestettä.

Kurkkaa myös, miten helposti voit parantaa ryhtiäsi Marja Putkiston ohjein!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaivaako kaamosväsymys? 5 vinkkiä, joiden avulla heräät helpommin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.