Katoavia esineitä

Leipäkone, sohvaryhmä ja kahvikalusto hävisivät suomalaisten arjesta – Kuinka moni näistä katoavista aarteista löytyy vielä sinun kodistasi?

Monet esineet katoavat vaivihkaa elämästämme. Digitalisaatio ja ilmastonmuutos vähentävät tarvettamme ja haluamme tavaraan. Muistatko nämä arjesta kadonneet esineet?

Puf! Ne häviävät! Vaipuvat kaappien kätköihin, vintin perukoille tai kierrätyskeskuksiin.

Monet arkeemme ja koteihimme olennaisesti kuuluneet asiat ja esineet nimittäin.

Monen suomalaiskodin olohuonetta ei enää komista kokonainen sohvakalusto nojatuoleineen. Eikä myöskään sohvapöydälle kateta täydellistä kahvikalustoa. Pöytähopeista puhumattakaan.

Lue myös: Kuulutko suuriin ikäluokkiin? Silloin muistat, kun nämä nyt arkiset asiat olivat vielä outoja

Nuorten ihmisten kodeissa ikkunalaudat eivät enää täyty posliinisista koriste-esineistä.

Esineitä ja kalusteita on kadonnut ympäriltämme kuin huomaamatta.

”Sohvakalusto oli porvarillisen seurustelukulttuurin jatke. Kalustoon kuului sohvapöytä, jonka ääressä juotiin kahvia ja seurusteltiin”, sanoo tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss Helsingin kaupunginmuseosta.

Ei kai kukaan hanki enää keinutuoliakaan. Se vie kamalasti tilaakin. Ennen niitä saatiin 50-vuotislahjoiksi.

Nykyisin perheenjäsenet lojuvat divaanisohvilla näpräämässä älylaitteitaan. Vieraiden kanssa seurustellaan ruokapöydän ääressä. Käytännölliset mukit ovat tulleet kahvikalustojen tilalle.

Leipäkone, riisinkeitin, munankeitin ja jäätelökone ovat nekin tulleet tiensä päähän.

Nuoret eivät hanki enää mitään turhaa

Karsi, poista, älä hanki mitään turhaa! Se on ajan henki.

Eikä moni hankikaan. Ihmiset tyytyvät entistä pienempään tavaramäärään ja vähäisempiin asuinneliöihin.

Lue myös: Kannattaisiko sinunkin aloittaa kuolinsiivous? Näiden 5 vinkin avulla pääset alkuun

Viime vuosina isojen omakotitalojen myynti on käynyt vaikeammaksi, eikä kesämökkejäkään haluta entiseen tapaan.

”Jos nuoret tahtovat mennä mökille, he vuokraavat mökin, jossa on palju valmiina”, Kuluttajatutkimuskeskuksen professori Mika Pantzar Helsingin yliopistosta sanoo.

Nuketkin katoavat

Nukkeleikit eivät ole tyttöjen suosiossa entiseen tapaan. © Helsingin kaupunginmuseo

Älylaitteissa on kaikki!

Älylaitteet ovat tehneet turhiksi monia tavaroita. Siitä ei ole kovin kauan, kun musiikkia kuunneltiin cd-levyltä ja elokuvia katsottiin dvd:ltä.  Käyttöohjeita luettiin erillisistä ohjekirjasista.

”Sisältö katoaa verkkoon, josta sitä luetaan ja katsotaan tabletilla, tietokoneella tai puhelimella. Mutta mitäs sitten, jos verkko kaatuu”, kansatieteilijä Anna Rauhala Helsingin yliopistosta pohtii.

Mika Pantzar arvelee, että me hieman liioittelemme digitalisaation vaikutusta siihen, miten moni tavara lopulta katoaa ympäriltämme.

”Jotkut esineet, kuten vinyylilevyt, ovat alkaneet näyttäytyä mageina, koska kaikki tuntuu menevän digitaaliseksi.”

Muovipussit syntipukkeina

Ilmastonmuutos. Se on kaikkien huulilla ja vaikuttaa sekä asenteisiin että toimiin.

Erityiseen epäsuosioon ovat joutuneet muovituotteet. EU-komission kieltolistalla ovat kertakäyttöastiat, pillit, ilmapallojen muovikepit ja muoviset pumpulipuikot.

Yleensäkin turhia pakkauksia karsitaan kaikessa. Hammastahnatuubin voi hyvin ostaa ilman pahvikäärettä.

Muovipussit ole enää ollenkaan pop. Monet Afrikan maat ovat kieltäneet ne, viimeisimpänä Tansania totaalikiellolla. Myös Uusi Seelanti on kieltänyt kertakäyttöiset muovipussit sakon uhalla.

Muovipussi on syntipukkien symboli osin syyttä. Jos mietitään hiilijalanjälkeä, puuvillakassi voi olla jopa luonnolle kuormittavampi kuin muovipussi.

”Ehkä seuraavaksi kehitetään maatuvia, esimerkiksi selluloosasta tehtyjä kasseja”, Anna Rauhala sanoo.

Laajempi juttu arjesta kadonneista esineistä on julkaistu Kotiliedessä 17/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Avainsanat

Keskustelu

Ikkunalaudalla on koriste-esineitä. Olohuoneessa on sohvakalusto ja kirjahylly. Kahvikalusto on käytössä. Mökillä juodaan mukista. Cd- ja vinyylilevyt ovat käytössä. Keinutuoli on mökillä. Kauppakassi on kankaanjämistä tehty.

Sohvaryhmää ei ole, vaikka onkin ihan hyvä asia. Kahvikalusto on. Leipäkonetta en ole koskaan tarvinnut.

Kahvi-ja ruokasatiastoja on useita kumpaakin, hopeaa ja kristallit päälle. Sohvakalustoista puhumattakaan. Löytyy kaikkea ihanan kaunista, eikä todellakaan omana elinaikanani kodistani poistu. Ilona ja käytössäkin nämä kaikki ovat joka ikinen pvä.
Nykyihmiset Suomessa varsinkin, ei ole koskaan osanneet muuta halutakaan kuin yksi muki, lautanen, lusikka ja typötyhjät harmaat neliöt.
Se on kodikasta ja ahh niin kiireiselle käytännöllistä.

Kommentoi juttua: Leipäkone, sohvaryhmä ja kahvikalusto hävisivät suomalaisten arjesta – Kuinka moni näistä katoavista aarteista löytyy vielä sinun kodistasi?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X