Ideoita ruoanlaittoon

Ei turhaa tiskiä – nämä 6 hittiohjetta valmistuvat yhdessä padassa

Ruoanlaitto ilman tiskivuorta? Kyllä kiitos! Ratkaisu löytyy ruoista, jotka valmistuvat yhdessä ja samassa astiassa.

One pot meal eli yhden padan ateria on nimensä mukaan ateria, joka valmistuu yhdessä ja samassa padassa. Tämä arkea huimasti helpottava konsepti on lähtöisin Yhdysvalloista. Keittiövelho Martha Steward kehitti pastan, jossa sekä kastikeainekset että pasta kasataan yhteen kattilaan ja keitetään kypsäksi.

Lue lisää: 10 x nopea ruoka – kaikki alle 30 minuutissa

Pastan lisäksi samassa padassa valmistuvat myös sitruuna-broileri-oliivivuoka, tandoori-kvinoa-kasvispata ja monet muut uudet arjen suosikkiruokasi.

Peruna-jauheliha-laatikko

Peruna-jauhelihavuoka on arkiruokien kultaa monessakin mielessä. Helppo ja herkullinen vuokaruoka valmistuu vieläpä varsin edullisista raaka-aineista.

Tässä ohjeessa jauheliha kuullotetaan uunin kestävässä padassa sipulin sekä mausteiden kera. Joukossa on myös porkkanaa sekä pussillinen herne-maissi-paprikaa. Kuoritut, viipaloidut perunat ladotaan jauhelihan päälle vieri viereen ja voidellaan sulalla voilla. Sitten pataruoan voikin jo nostaa uuniin ja vain odotella herkkuruoan valmistumista.

peruna-jauhelihalaatikko

Ohje: Peruna-jauheliha-laatikko

Sitruuna-broileri-oliivivuoka

Perunoiden ja jauhelihan lisäksi kana ja riisi ovat tuttu makupari arkiruokapöydässä. Tässä ohjeessa makupari saa jujua sitruunasta ja oliiveista.

Valitse vuokaruokaan nahallista ja luullista broilerinlihaa, joka pysyy mehevänä kypsennyksen ajan. Sitruuna-broileri-oliivivuoka ei vaadi pitkää kypsennysaika, joten sen jaksaa tehdä myös arki-iltana töiden jälkeen.

sitruuna-broileri-oliivivuoka

Ohje: Sitruuna-broileri-oliivivuoka

Vietnamilainen one-pot meal eli liha-kurpitsapata

Vietnamilainen liha-kurpitsapata maistuu erityisen ihanalta viilenevinä syysiltoina. Se muhii meheväksi hissukseen ja palkitsee ruokailijan upealla maullaan. Kolme tuntia uunissa hautunut pataruoka on taivaallista riisin tai rapeakuorisen leivän kera nautittuna.

Five spice -maustetta löytyy etnisistä ruokakaupoista, mutta muut mausteet, kuten sitruunaruoho, tähtianis sekä kaffirilimetinlehdet löytyvät melkeinpä perusmarkettienkin maustehyllystä.

vietnamilainen liha-kurpitsapata

Ohje: Vietnamilainen liha-kurpitsapata

One pot meal intialaisittain: Tandoori-kvinoa-kasvispata

Jännittävästä nimestään huolimatta tandoori-kvinoa-kasvispata on helppo ja nopea arkiruoka. Sen pääraaka-aineina on bataattia, kvinoaa sekä kikherneitä. Lämmittävistä intialaismausteista syntyy muhevan kasvisruoan maku.

Ruokaisa kvinoapata maistuu sellaisenaan ja sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Ruoka toimii hyvin myös lihan tai broilerin lisukkeena.

tandoori-kvinoa-kasvispata

Ohje: Tandoori-kvinoa-kasvispata

Katkarapuja kookoskastikkeessa

Katkaravut kookoskastikkeessa vievät makumatkalle Aasiaan. Tässä ateriassa maistuvat muun muassa chili, inkivääri ja limetti. Lopputulos ei kuitenkaan ole tulinen, vaan lempeän mausteinen, sillä kookosmaito ja nokare tuorejuustoa pehmentävät makua.

Raa’at jättikatkaravut voi korvata myös edullisemmilla, isoilla katkaravuilla. Lisää ne pataan vasta vimeiseksi. Nopea kuumennus riittää, sillä ravut sitkistyvät helposti.

One pot meal: katkarapuja kookoskastikkeessa

Ohje: Katkarapuja kookoskastikkeessa

Yhden padan kasvispasta

Kesäkurpitsasta, herkkusienistä ja herneistä syntyy mehevän kasvispastan maku. Ainekset pastoineen kaikkineen lisätään kerralla kattilaan ja keitetään kymmenisen minuuttia, kunnes pasta on kypsää.

Muutama sekoittelu kypsennyksen aikana pitää spagetin irtonaisina. Tarkkaile samalla myös nesteen määrää ja lisää tilkka kasvislientä, mikäli kastike tuntuu kuivalta.

Yhden padan kasvispastan viimeistelee kermaloraus ja raastettu parmesaani.

One pot meal: yhden padan kasvispasta

Ohje: Yhden padan kasvispasta

Katso myös Anna.fi/ruoka: Muhevat pataruoat hurmaavat pehmeillä ja syvillä mauillaan – 3 pataruokareseptiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ei turhaa tiskiä – nämä 6 hittiohjetta valmistuvat yhdessä padassa

Hämmentynyt

Millä tapaa tuo sitruunakanasetti on millään muotoa one pot meal?

Siihen tuntuisi tarvitsevan ainakin marinointiin yhden astian, paistinpannun ja lopuksi vielä jonkun uunivuoan viimeistelyyn.

Vai olenko ymmärtänyt termin väärin?

Kotiliesi Toimitus

Olet oikeassa. Pahoittelut hämmentämisestä. Sitruuna-kanaruoka kypsyy kyllä yhdessä astiassa ja on sen myötä one pot meal, mutta ihan muulta tiskiltä ei vältytä, koska broileria marinoindaan yms.

One pot meal on yhdysvaltalasen kotitalousguru Martha Stewartin kehittämä menetelmä, jonka ajatuksena on koko aterian valmistaminen yhdessä ainoassa padassa. One pot meal -menetelmällä ruoka valmistuu lähes itsestään, tiskiä syntyy minimaalisesti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.