Kodinhoito

10 vinkkiä ennakoivaan kierrätykseen: Näin vähennät jätteen määrää

Kierrättäminen on tärkeää, mutta vielä merkittävämpää on vähentää kierrätyksen tarvetta – siis kulutuksen ja jätteen määrää. Kokosimme vinkit, joiden avulla onnistut.

Ennakoivan kierrätyksen kantavana ajatuksena on vähentää uusien tuotteiden tuottamista, jolloin kierrätettävää materiaaliakin on vähemmän.

Suomalaiset ovat ahkeria kierrättäjiä – tuotteiden loppukulutuksessa syntyvän yhdyskuntajätteen kierrätysaste on Tilastokeskuksen vuoden 2016 tilaston mukaan jo yli 40 prosenttia.

Jätettä kuitenkin syntyy yhä valtavasti: vuodessa noin 2,7 miljoonaa tonnia, mikä tarkoittaa noin 490 kiloa asukasta kohden. Luku on yksi EU-maiden korkeimpia.

Nappaa 10 helppoa vinkkiä ennakoivaan kierrätykseen:

1. Lainaa ja vuokraa

Voisitko ostamisen sijaan lainata tai vuokrata perheenjäseneltä, ystäviltä tai naapureilta? Näin voit säästää paljon rahaa ja vähentää kulutusjätteen määrää.

2. Myy tai anna tarpeeton tavara tarvitsevalle

Myy tai anna eteenpäin tavarat, joita et käytä. Näin tuote tuottaa iloa ja hyötyä jollekin muulle.

3. Minimoi ruokajätteen määrä

Kiireessä kaupasta tulee helposti hamstrattua liikaa ruokaa, joka päätyy lopulta jätteeksi. Suunnittele siis valmistettavat ruoat tarkasti etukäteen. Muista, että mitä enemmän ruokalajeja tarjoat, sitä vähemmän niitä tarvitaan.

Ennakoiva kierrätys vähentää syntyvän jätteen määrää.

Muista myös elintarviketurvallisuus. Jäähdytä kuumat ruoat nopeasti ennen säilytystä kylmässä ja hyödynnä kylmä ulkoilma, jos mahdollista. Peittele ruoat hyvin säilytyksen aikana.

4. Muista kestokassi

Onhan mukanasi kestokassi, kun lähdet ostoksille? Kaupan muovikasseista täytyy maksaa, koska ne rasittavat luontoa. Myös hedelmiä ja vihanneksia varten on hyvä ottaa oma erillinen kestokassi ja jättää kertakäyttöiset hedelmäpussit väliin.

5. Kieltäydy suoramarkkinoinnista

Voit kieltäytyä postitse jaettavasta suoramarkkinoinnista kiinnittämällä mainoskiellon postilaatikkoosi. Sen sijaan voit halutessasi tilata uutiskirjeitä suoraan sähköpostiisi. Näin vältyt suurelta roskapostimäärältä – paitsi ehkä sähköpostissasi.

6. Laatu korvaa määrän vaatekaapissa

Osta vähemmän vaatteita, mutta sitäkin laadukkaampia. Sijoita materiaaleihin, jotka kestävät aikaa ja tuottavat iloa pidempään. Esimerkiksi puuvilla, villa, pellava ja silkki ovat luonnonkuituina hyviä ja kestäviä valintoja – joskin puuvillan tuotanto kuluttaa paljon vettä.

Vähävarainen ei voi ostaa kallista, mutta materiaalivertailuun on useimmilla varaa. Myös edullisista ketjuliikkeistä voi nykyään ostaa laadukkaita luonnonkuituja, jotka kestävät aikaa paremmin kuin ensimmäisessä käytössä nyppyyntyvä akryylineule.

Ennakoiva kierrätys vähentää syntyvän jätteen määrää.

7. Vähennä pakkausjätettä

Osta tuotteita, joissa on käytetty mahdollisimman vähän pakkausjätettä. Tuotteita kannattaa myös hankkia mahdollisimman reiluja määriä kerrallaan, kunhan ne tulevat varmasti käytetyiksi. Osta hedelmät ja kasvikset irrallisina muovipussiin pakkaamisen sijaan.

Mieti myös, voisitko ostaa ruoan tuoreena erilaisten vakuumipakkausten sijaan.

8. Vältä kertakäyttöjätettä

Jos järjestät juhlat, joihin tarvitset enemmän astioita kuin kaapeistasi löytyy, lainaa perheenjäseniltäsi, ystäviltäsi tai naapureilta sen sijaan, että ostaisit kertakäyttöisiä astioita.

9. Unohda noutokahvi

Nauti kupillinen kahvia kahvilassa – samalla saat myös hetken huilitauon. Jos sinun täytyy ottaa juoma mukaan, voit ainakin jättää muovisen kannen pois tai hankkia oman, vuosia kestävän takeaway-mukin.

10. Juo hanavettä

Pohjoismaissa saamme nauttia maailman puhtaimmasta juomavedestä. Unohda siis kertakäyttöiset kaupasta ostettavat vesi- ja virvoitusjuomapullot ja nauti raikasta vettä suoraan hanasta!

Lähteet: Motiva, SodaStream

Kommentoi

Kommentoi juttua: 10 vinkkiä ennakoivaan kierrätykseen: Näin vähennät jätteen määrää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.