Oletko tunnollinen – eli tutkimuksen mukaan pitkään elävä menestyjä? Testaa tunnollisuutesi vastaamalla näihin kysymyksiin

Ajattelemme helposti, että tunnollinen ihminen on kiltti raataja, joka uupuu helposti. Tutkimuksen valossa tällainen käsitys on täysin väärä. Listasimme asioita, jotka kertovat, oletko tunnollinen – eli siis menestyjä. Kuinka monta näistä sopii sinuun?

Oletko tunnollinen? Todennäköisesti olet, koska klikkasit jutun auki.

Lue myös: Työterveyslaitos tutki: luonteesi voi suojata sinua masennukselta

Listasimme asioita, jotka kertovat tunnollisuudesta. Pitävätkö nämä kymmenen väittämää paikkansa sinun elämässäsi? Ruksita itseesi sopivat kohdat!

1. Suunnittelet elämääsi eteenpäin

Tiedät hyvin, mitä elämässäsi tapahtuu seuraavien kahden viikon aikana, koska olet merkinnyt menosi hyvissä ajoin kalenteriin. Olosi on turvallinen, kun tiedät, että ehdit tehdä kaiken, mitä haluat, ja rentoutumisellekin jää aikaa.

Jos ystäväsi ehdottavat spontaania tapaamista ”tänään illalla”, systeemisi menee sekaisin ja saatat ärtyä.

2. Haluat tehdä asiat valmiiksi

Et pidä siitä, että asiat eivät etene. Jos työpaikallasi päätetään tehdä projekti, haluat tarkat säännöt: kuka vastaa, mistä ja millaisessa ajassa. Jos olet vastuussa itse, saatat tehdä muillekin kuuluvia hommia, jotta pysytte aikataulussa.

Lue myös: Erota normaali huolestuminen ahdistuneisuushäiriöstä

3. Olet tarkka yksityiskohdissa

”Viilaaminen” on sinulle tuttua. Jäät helposti hiomaan pieniä yksityiskotia senkin jälkeen, kun kakku on muiden mielestä valmis.

Vatsassasi möyhertää, kun joudut päästämään irti omasta mielestäsi keskeneräisistä asioista. Toisinaan jonkun muun on sanottava sinulle: nyt riittää!

4. Et painele siitä, missä aita on matalin

Et välttämättä rakasta ryhmätöitä, vaikka olisit sosiaalinen ja tulisit ihmisten kanssa hyvin toimeen. Tämä johtuu siitä, että sinun on vaikea kestää sitä, että kaikki eivät ole yhtä tosissaan ja kunnianhimoisia. Menevät mielellään siitä, missä aita on matalin.

5. Inhoat myöhästymistä

Kun jotain on sovittu, se on sovittu. Jos olet sopinut tapaavasi ystäväsi tasalta, kainalosi alkavat hikoilla, kun huomaat, että ehdit paikalle vasta vartin yli. Tosin näin käy harvoin, koska olet yleensä ajoissa.

6. Kaappisi ovat järjestyksessä

Kaapissasi ei ole kesävaatteita talvella tai talvivaatteita kesällä. Et jätä likaisia tiskejä odottamaan aamua, ja tiedät, mitkä laskusi on maksamatta.

Jos et yllä sotilaalliseen järjestykseen, haluaisit kovin mielelläsi yltää.

7. Et repsahda ja heittäydy helposti

Kun lähdet ystäväsi kanssa ”yksille”, et yhtäkkiä päädy vieraassa seurassa toiselle puolelle kaupunkia. Et muutenkaan ole herkästi impulssien vietävissä. Hallitset tunteitasi silloin, kun haluat hallita.

8. Elät terveellisesti

Tiedät varsin hyvin, millainen on virallisten suositusten mukainen ruokavalio. Herkuttelet kyllä, mutta et joka päivä. Yleensä syöt ja juot järkevästi sekä liikut säännöllisesti.

9. Et improvisoi silloinkaan, kun siitä olisi hyötyä

Pysyt mielelläsi suunnitelmassa, vaikka se ei aina olisikaan järkevää. Jalkapallokentällä teet niin kuin valmentajan kanssa on sovittu, etkä lähde säveltämään, vaikka pienellä luovuudella saattaisi syntyä maali.

10. Haluat hallita elämääsi

Sinulla on pienissä ja isoissa asioissa päämäärä, jota kohti pyrit. Maltat edetä porras kerrallaan, ja pienetkin saavutukset tuottavat sinulle tyydytystä. Pidät siitä, että sinulla on hallinnan tunne.

Sait tulokseksi 0/10
Jaa tulos facebookissa

Luonne on viiden piirteen cocktail

Tuntuuko siis tutulta? Oletko siis edellä kuvatun kaltainen järjestelmällinen, suunnitelmallinen ja päättäväinen persoona?

Jos olet, voit heti onnitella itseäsi, sillä luonteesi suojaa sinua monenlaisilta harmeilta.

Persoonallisuuden piirteitä on viime vuosina tutkittu ahkerasti. Vallitsevan big five -piirremallin mukaan meissä jokaisessa on:

  • tunnollisuutta
  • avoimuutta
  • neuroottisuutta
  • sovinnallisuutta
  • ulospäinsuuntautuneisuutta

Jokaisessa omanlaisessaan cocktailissa.

Tutkijat sanovat hyvästit kympintytöille – käsitys stressaantuvasta puurtajasta on väärä

Psykolgian tutkija Sointu Leikas Helsingin yliopiston Svenska Social och kommunalhögskolanista ja professori Markus Jokela lääketieteen laitokselta ovat kumpikin tahoillaan tutkineet pitkään persoonallisuuden ja erityisesti tunnollisuuden vaikutuksia ihmisen elämään.

Tuhansilla, jopa kymmenillätuhansilla ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että ne, joiden persoonassa tunnollisuutta on paljon, menestyvät muita paremmin opinnoissaan ja työelämässä, saavat parempaa palkkaa, ovat terveempiä, pitkäikäisempiä ja haluttuja puolisoita, muun muassa.

”Tutkimusten mukaan tunnollisuus on yhteydessä vain ja ainoastaan hyviin astioihin. Tunnolliset ovat aika turvassa elämässään”, Sointu sanoo.

Tutkimusten mukaan tunnollisuus on yhteydessä vain ja ainoastaan hyviin astioihin.

Käsitys taakkansa alle murtuvista, epäsosiaalisista, helposti stressaantuvista raatajista on väärä.

”Tunnollisuus saattaa kuulostaa siltä, että ovesta tulee harmaaseen pukuun sonnustautunut tilintarkastaja. Ihmiset ehkä odottavat, että tunnollisuuden mukana tulee jotain negatiivista. Se on kuitenkin hyvin monissa työtehtävissä menestystä ennustava luonteenpiirre. Sitä kannattaa ehdottomasti suosia”, Markus Jokela sanoo.

Molempien mielestä jälleen kerran on syytä kumota myytti kilteistä ja ahkerista kympin tytöistä, jotka valtaavat yliopistot ja työpaikat älykkäiden poikien edestä.

”Sanoisin, että tervetuloa! Tunnollisuudessa ei ole lähtökohtaisesti mitään huonoa”, Markus huomauttaa.

Tunnollisuus on kaikille hyödyllistä

Nykytutkimuksen mukaan 30-50 prosenttia luonteestamme on synnynnäistä, loppu muokkautuu kokemusten ja ympäristön olojen mukaan.

Sointu huomauttaa, että huolimatta geeneistä persoonallisuus on hyvin joustavaa tavaraa. Jokainen meistä pystyy ajoittain käyttäytymään tunnollisesti, vaikka ei olisikaan niin sanotusti korkean tunnollisuuden ihminen. Ja tästäkin on meille kaikille hyötyä.

”Ja pelkästään tunnollinen käyttäytyminen tekee ihmisestä hyväntuulisemman ja vähemmän stressaantuneen kuin hän muuten olisi”, Sointu sanoo.

Oletko sinä tunnollinen? Oletko samaa mieltä kuin tapaamamme naiset, jotka saavat luonteestaan voimaa? Voit lukea heidän tarinansa Kotilieden numerosta 21/2019 (tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!) tai kuunnella sen jo nyt podcastina:

Avainsanat

Keskustelu

Ihan kuin minä. Nyt olen jo eläkkeellä, mutta silti hoidan asiani ja kotini huolella. Toivottavasti pitkäikäisyyskin toteutuu, ainakin jos perimällä on vaikutusta, sillä äitini on jo 100-vuotias ja edelleen elää yksin ja hoitaa kaikki kotiaskareensa.

Kommentoi juttua: Oletko tunnollinen – eli tutkimuksen mukaan pitkään elävä menestyjä? Testaa tunnollisuutesi vastaamalla näihin kysymyksiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X