parhaat ASMR-videot, ASMR

Parhaat ASMR-videot voivat saada katsojassa aikaan aivo-orgasmin – kokeile, toimiiko sinulle!

Mitä tarkoittaa ASMR ja mistä ASMR-kokemuksen tavoittelu kannattaa aloittaa? Kotiliesi listasi parhaat ASMR-videot!

Nuori nainen puhuu kuiskaten kameralle. Hän ottaa käteensä meikkiharjan ja sivelee sillä mikrofonia. Kuuluu suhahteleva ääni. Hetken kuluttua nainen ottaa käteensä vaasin, jonka pinta kopisee kumeasti, kun sitä naputtaa kynsillä. Nainen vie vaasin lähelle mikrofonia ja naputtaa.

Kyseessä on ASMR-video, jolla pyritään tuottamaan katsojalle ASMR-kokemus eli mielihyvää aiheuttava kokemus, jonka useimmat tuntevat esimerkiksi kihelmöintinä, kutinana tai väristyksinä päässä tai koko kehossa. ASRM-elämys tunnetaan myös nimellä aivo-orgasmi.

Sellaisen voi saada esimerkiksi katselemalla YouTube-videoita, joilla ASMR-artistit pyrkivät ärsyttämään kuulo- ja näköaisteja tavalla, joka saa katsojassa aikaan ASMR-kokemuksen.

Kotiliesi listasi parhaat ASMR-videot, joilla ilmiöön tutustuminen kannattaa aloittaa!

Lue myös: Tunnista stressin oireet – 3 rentoutumiskeinoa eri stressityypeille

Mitä tarkoittaa ASMR?

ASMR on lyhenne englannin kielen sanoista autonomous sensory meridian response. Se tarkoittaa autonomista, rauhoittavaa aistielämystä, jonka voi saada aikaan visuaalinen, auditiivinen tai kinesteettinen ärsyke.

Ensimmäisessä ASMR:ää tarkasteelleessa tieteellisessä tutkimuksessa selvisi, että ihmiset kokevat ASMR:ää useimmiten kuullessaan kuiskuttavaa ääntä tai kuullessaan jonkun puhuvan heille ystävällisesti ja läsnäolevasti. Myös hitaat ja toistuvat liikkeet sekä tarkkapiirteiset äänet kuten kynsien naputus saivat aikaan ASMR-kokemuksen tutkituilla henkilöillä.

ASMR-kokemuksen voi saada myös kosketuksen avulla, esimerkiksi silloin, kun joku toinen silittää hiuksia, meikkaa tai hieroo.

Monet ASMR-kokemuksia saavat ovat kertoneet tuntemuksen alkavan päästä, leviävän koko kehoon ja rentouttavan kokonaisvaltaisesti. ASMR-videoiden katselusta onkin löytynyt monelle apua rauhoittumiseen, rentoutumiseen ja jopa uniongelmiin.

Kaikki eivät saa nautinnollisia ASMR-elämyksiä, vaan saattavat kokea ASMR-videot ahdistavina, häiritsevinä ja kummallisina.

Parhaat ASMR-videot rentouttavat ja saavat stressin väistymään

ASMR-videot ovat kasvattaneet suosiotaan maailmalla 2010-luvun alusta lähtien. Suomeen ne ovat tuleet ryminällä muutaman viime vuoden aikana, ja ainakin parikymmentä suomalaista ASMR-artistia tekee videoita joko suomeksi tai englanniksi.

Yksi tyypillisimmistä ASMR-videoaiheista on video, jolla ASMR-artisti naputtelee, kopistelee tai sivelee erilaisia esineitä, esimerkiksi kirjan kantta tai pannunalusta. Yleisiä ovat myös videot, joilla artisti eläytyy esimerkiksi kampaajan, suuhygienistin, meikkaajan tai optikon rooliin ja palvelee katsojaa. Videolla saatetaan esimerkiksi tehdä kameran takana videota katsovalle henkilölle meikki.

Kaikille videoille on tyypillistä, että ASMR-artisti puhuu rauhallisella, kuiskaavalla äänellä. Kuiskivan äänen on tarkoitus rauhoittaa tai jopa saada katsoja tai kuuntelija nukahtamaan. Videoita kannattaa katsoa kuulokkeet korvilla.

Saavatko seuraavien suomalaisten ASMR-artistien videot sinut rentoutumaan vai aiheuttavatko ne sinulle peräti ASMR-kokemuksen eli aivo-orgasmin?

WhiteWinterWhispers

Matilda Koivisto luottaa sanojen ja kuiskausten voimaan. ASMR-videoillaan Koivisto kuiskii erilaisia sanoja, lauseita ja sanapareja sekä lukee katkelmia kirjoista rauhallisella äänellä.

Alla olevalla videolla Koivisto kuiskailee suomalaisia kielivoimistelulauseita kuten ”mustan kissan pitkät paksut posket” ja ”ärrän kierrän orren ympäri, ässän pistän taskuuni”.

ASSI ASMR

Assi Jokivirran ASMR-videoilla on jo yli 2,3 miljoonaa katsontakertaa. Videoilla hän heittäytyy erilaisiin rooleihin, kuiskuttelee lempeästi kameralle ja kokeilee, millainen ääni lähtee, kun kynsillä koputtaa vaikka taulun kehystä.

Alla olevalla videolla Jokivirta naputtelee tai sivelee erilaisia esineitä saaden aikaiseksi 50 erilaista rauhoittavaa ääntä. Saavatko nämä äänet sinut rentoutumaan?

Oletko katsonut ASMR-videoita? Kenen tekemät videot auttavat sinua rentoutumaan?

Lähteet: asmr.fi, NewYorker, Huffington Post

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parhaat ASMR-videot voivat saada katsojassa aikaan aivo-orgasmin – kokeile, toimiiko sinulle!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X