Hyvinvointi

Tunnista stressin oireet – 3 rentoutumiskeinoa eri stressityypeille

Ylikierroksilla käyvän ei kannata lähteä juoksulenkille, vaan joogaan. Ahdistunut taas saa apua reippaasta liikunnasta. Selvitimme, millaiset rentoutuskeinot laukaisevat parhaiten erilaista stressiä.

Ihminen voi kärsiä monenlaisesta stressistä. Joskus käymme ylikierroksilla, toisinaan jähmetymme paineiden alla. Samat rentoutuskeinot eivät tepsi kiihtymykseen ja apaattisuuteen, joten on tärkeää tunnistaa reaktiotapansa.

Listasimme kolme erilaista stressityyppiä ja parhaat rentoutuskeinot niihin.

1. Hyperaktiivista räjähtelijää auttaa keskittyminen ja rauhoittuminen

Stressi saa elimistön valpastumaan. Pulssi kiihtyy, reaktiot nopeutuvat ja olo voi olla euforisen reipas.

Nukahtaminen on vaikeaa, ja niin positiiviset kuin negatiivisetkin tunteet voimistuvat. Kofeiinipitoiset juomat, tupakointi ja mobiililaitteiden käyttö iltaisin kiihdyttävät elimistöä entisestään.

Kun ihminen on ylikiihtyneessä, helposti räjähtävässä tilassa, tärkeintä on rauhoittaa keho ja mieli. Reipas liikunta piristää entisestään, joten se ei lievitä kiihtynyttä stressiä.

nainen joogaa

Rentoutusharjoitukset, rauhoittava musiikki, kevyt liikunta ja mielen tyhjentäminen laukaisevat kiihtymystä. Myös yksinkertainen puuhastelu, kuten marjojen poimiminen, pihatyöt ja neulominen, auttaa keskittymään.

Kun olet kiihtynyt, rentoudut parhaiten näin:

2. Ahdistustunut ja uupunut rentoutuu innostumalla ja iloitsemalla

Jatkuva stressi ei enää piristä, vaan uuvuttaa. Stressi voi myös muuttua ahdistukseksi.

Ahdistavasta stressistä kärsivä nääntyy, koska huolet pyörivät pakonomaisesti hänen mielessään. Mitä enemmän ahdistaviin ajatuksiin uppoutuu, sitä suuremmiksi ne kasvavat, vaikka ajatuksilla ei olisi mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Passiivisuus ja eristäytyminen pahentavat ahdistunutta oloa. Piristävä liikunta ja ihmisten ilmoille lähteminen lievittävät pakkoajatuksia. Synkkää oloa ei kannata lietsoa surullisella musiikilla ja rankoilla elokuvilla, vaan mieltä pitää ilahduttaa ja keventää.

nainen juoksee

Ahdistaako? Kokeile näitä rentoutuskeinoja:

3. Lamaantunut ja masentunut tarvitsee rutiineja ja aktiivisuutta

Pitkään jatkunut stressi ja yllättävä, traumaattinen tapahtuma voivat jähmettää ihmisen. Henkinen ja fyysinen toimintakyky lamaantuvat, ja pienetkin arkiaskareet voivat jäädä hoitamatta.

Kun elämänhallintakyky heikentyy, myös suurten asioiden hoitamisesta tulee vaikeaa. Pahimmillaan lamaantunut ei pysty tekemään edes niitä asioita, jotka helpottaisivat hänen oloaan.

Lamaantumista voi estää ja purkaa pitämällä kiinni rutiineista. Jotta ihminen pystyisi käsittelemään suuria ja raskaita asioita, hänen on noustava sängystä, syötävä ja huolehdittava itsestään.

Tehtävien listaaminen ja yliviivaaminen on konkreettinen tapa osoittaa itselleen, että ongelmia voi purkaa pienin askelin. Kaikenlainen aktiivisuus ja puuhastelu tekevät hyvää, vaikka ihminen ei jaksaisi heti käydä käsiksi ongelmiinsa.

nainen istuttaa taimia puutarhassa

Kun olet lamaantunut, hyödynnä näitä vinkkejä:

Lähteet: APS, Helpguide, Healthline, Web MD

Lue lisää aiheesta jutuista:

Lopeta murehtiminen – 10 vinkkiä huolettomampaan elämään

Kannattaako tehdä ylitöitä, kun yksi lusmuilee?

Parempi mieli on seitsemän oivalluksen päässä – Jutta Gustafsberg neuvoo positiivisen asenteen salaisuuden

Ahdistus on uusi masennus – yhä useampaa suomalaista ahdistaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnista stressin oireet – 3 rentoutumiskeinoa eri stressityypeille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.