Tarinat

Signal-sovellus nousi Whatsappin haastajaksi – mutta miten palvelua käytetään ja onko se edes hyvä vaihtoehto?

WhatsAppin päivittäessä käyttöehtonsa moni käyttäjä vaihtoi pikaviestisovellus Signaliin. Mikä se oikeastaan on?

Suosittu pikaviestipalvelu Whatsapp päivitti käyttöehtojaan tammikuun alussa. Seurauksena oli käyttäjien vyöry Whatsappin kilpailijoiden laarin. Yhdeksi suosituimmaksi vaihtoehdoksi on noussut Signal.

Lue myös: 10 kikkaa, joiden avulla sinusta tulee Whatsapp-guru – kokosimme yhteen salatut ominaisuudet

Onko se hyvä vaihtoehto pikaviestisovellukseksi?

Ehdottomasti, uskoo tietoturvakonsultti Laura Kankaala F-Securelta. Hän kertoo itsekin käyttäneensä Signalia jo useita vuosia.

Samalla Kankaala kuitenkin toppuuttelee Whatsappin päivitettyjen käyttöehtojen aiheuttamaa kohua. Whatsapp on jo aiemmin jakanut sen käyttöön liittyviä tietoja emoyhtiölleen Facebookille, eikä uudesta käyttöehtopäivityksestä seurannut muutos ole ollut käytännössä kovinkaan dramaattinen. Whatsappin käyttöehdot ovat myös erilaiset EU:n alueella kuin Yhdysvalloissa, josta kohu Suomeen rantautui.

”Olen saanut useita huolestuneita kyselyitä siitä, pääseekö Whatsapp nyt suoraan lukemaan viestejä. Sanoisin, että se on epätodennäköistä. Silti on hyvä, että mietitään, mitä tietoa itsestä kerätään. On tervetullutta, että moni on mennyt lukemaan Whatsappin yksityisyydensuojaselosteen”, Kankaala sanoo.

Kankaala ei kuitenkaan olisi kovinkaan huolissaan erityisesti Whatsappin käytöstä, jos käyttää muitakin Facebookin omistamia sovelluksia, kuten Instagramia. Facebookin omistamat sosiaalisen median alustat ja niihin liittyvät järjestelmät keräävät tietoa käyttäjistään.

Onko Kankaala silti sitä mieltä, että vaihdos Whatsappista yksityisempään viestisovellukseen Signaliin kannattaa?

”Tässä ei varmastikaan ole one size fits all -ratkaisua. Vaikka itse lopettaisi Whatsappin käytön ja vaihtaisi Signaliin, voi olla, että tuttavat eivät vaihda ja Whatsappista on siksi mahdotonta luopua. Mutta jos oikeasti haluaa panostaa yksityisyyteensä, Signal on erittäin hyvä ja varteenotettava vaihtoehto.”

Lue myös Seura.fi: Tietosuojavaltuutettu: ”Ihmisellä on oikeus tietää, kuka hänen tiedoissaan kävi ja mikä käynnin peruste oli”

Jopa maailman rikkain mies suosittelee Signalia

Signal kertoo omilla verkkosivuillaan olevansa yksinkertainen, tehokas ja varma viestintäsovellus, jonka toimintaperiaatteena on yksityisyys. Kaikki viestit ja puhelut salataan päästä-päähän salauksella. Signalin ja Whatsappin lähdekoodeissa onkin eroa.

”Whatsapp on pitkälti musta laatikko eli ulkopuoliset pääsevät katsomaan vain pientä osaa Whatsappin lähdekoodista. Signal perustuu avoimen lähdekoodin komponentteihin, mikä on hyvä yksityisyydensuojavaltti heille. Se lisää avoimuutta”, Kankaala kertoo.

Kankaalan mukaan Signalissa isoin ero kuluttajan näkökulmasta on kuitenkin se, ettei sen taustalla ole voittoa tavoitteleva yritys. Sovelluksen toimintaa pyöritetään toistaiseksi lahjoitusten voimin.

Signalin taustalla on Whatsappiakin perustamassa ollut Brian Acton. Sovelluksen verkkosivujen etusivulla komeilee kasa muiden teknologian supernimien sitaatteja siitä, kuinka he käyttävät sovellusta päivittäin. Sovellusta suosittelevat niin tietotekniikka-ammattilainen Edward Snowden kuin Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey. Myös Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on suositellut Signalia Twitterissä. Musk on tällä hetkellä maailman rikkain mies.

Joten miksipä mekin emme kokeilisi?

Näin otat sovelluksen käyttöön – katso ohjeet kuva kuvalta!

Signal toimii käytännössä hyvin samalla tavalla kuin monelle tuttu Whatsapp. Siellä voi jakaa tekstiä, ääniviestejä, kuvia, videoita, GIF-tiedostoja ja muita tiedostoja, luoda ryhmäkeskusteluita ja jutella muiden kanssa videopuheluita ilmaiseksi.

1. Signal-sovellusta voi käyttää sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmillä ja tietokoneella. Kuvassa sovellusta ladataan Androidin Play Storesta.

Signal-sovelluksen lataus

2. Aluksi Signal pyytää syöttämään puhelinnumerosi, jotta pääset alkuun. Sen jälkeen sovellus lähettää tekstiviestillä puhelimeen vahvistuskoodin.

Signalin asennus

3. Nyt voit luoda profiilisi. Kirjoita nimesi nimikenttään ja valitse itsellesi halutessasi profiilikuva. Voit muokata nimeäsi ja kuvaasi myöhemminkin.

Signal

4. Luo vielä PIN-koodi. PIN-koodia ei tarvitse sovelluksen avaamiseen, mutta sen avulla profiilisi ja asetuksesi pysyvät tallessa, vaikka asentaisit Signalin uudestaan esimerkiksi eri puhelimeen.

Signalin asennus

5. Nyt olet valmis Signalin käyttöön! Luo keskustelu painamalla sinistä kynän kuvaa. Omaa profiiliasi pääset muokkaamaan vasemmasta yläkulmasta. Oikean yläkulman kolmesta pisteestä voi luoda uusia ryhmiä, kutsua sovellukseen ystäviä ja muokata asetuksia.

Signal käyttö

6. Ääni- ja videopuheluita voi soittaa keskustelun yläreunan painikkeiden avulla. Oikeasta yläkulmasta löytyvän kolmen pisteen kautta voi muun muassa mykistää yksittäisen keskustelun ilmoitukset ja säätää keskustelun muita asetuksia. Hyvää chattailua!

Signal käyttö

Kommentoi

Kommentoi juttua: Signal-sovellus nousi Whatsappin haastajaksi – mutta miten palvelua käytetään ja onko se edes hyvä vaihtoehto?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.