Tarinat

Toimittaja luki motivaatiokirjan elämänmuutoksesta ja hiiltyi: ”Kyseessä on miehen elämänmuutos, jonka joku muu mahdollistaa”

Toimittaja Sanna Puhto luki Petteri Kilpisen Irtiottoja-kirjan ja kiukustui. Kirjeessään kanssasisarille Sanna kannustaa naisia nostamaan näkymättömän työn tänä vuonna näkyväksi. 

Rakas kanssasisar,

kirjoitan sinulle, koska nyt on se hetki vuodesta, jolloin uudenvuodenlupausten ynnä muiden elämänmuutoshankkeiden pitävyys punnitaan. Onnistuvatko ne vai palataanko vanhaan?

Piristin itseäni lukemalla elämänmuutoksesta. Yritysjohtaja Petteri Kilpinen kertoo Irtiotto-kirjassaan, miten hän jätti paineisen työnsä johtajana, koska on viiden pojan isä eikä halua kuolla stressiin ennen aikojaan.

Mitä Petteri siis teki? Hän vaihtoi stressittömämpään hommaan ja alkoi sen lisäksi juosta. Joka päivä, koska tähtäsi huippu­tulokseen maratonilla.

Piristyin lukemastani, mutta en ihailusta vaan kiukusta. En tiedä, miten Petterin perheessä kotityöt on jaettu, koska siitä hän ei kirjoittanut. Ehkä hän ruokkii, lohduttaa, siivoaa, komentaa, pyykkää, hoputtaa, aikatauluttaa ja ennakoi jälkikasvun seuraavat mielialat ja pieneksi jääneet kengät.

Lukemani perusteella kyseessä on kuitenkin tyypillinen miehen elämänmuutos: joku muu tekee sen mahdolliseksi. Haluai­sin tuntea sen viiden lapsen äidin, joka päivätyönsä jälkeen käyttää pari tuntia omiin harrastuksiinsa – joka ikinen ­ilta. Toivottavasti heitä on.

Sen sijaan tunnen neljän lapsen äidin, joka jäi pois töistä, jotta katraan ruokkiminen ennen harrastuksiin kuljettamista olisi mahdollista.

Maailmanlaajuisesti naiset kuolevat stressiin paljon useammin kuin miehet. Yksi syy on loputon työpäivä. Naisen kuormaan kuuluu palkkatyön lisäksi tuntikausia näkymätöntä perheen hoivatyötä päivittäin. Miesten panos tällä saralla on murto-osa.

Tehdäänkö siskot uudenvuodenlupaus tässä ja nyt? Nostetaan näkymätön työmme näkyväksi. Ja vaaditaan, että se jaetaan tasan.

Elämänmuutosterveisin, Kotilieden toimittaja Sanna

Lue myös: Pirjo, 55, uupui, kun mies ei osallistu lainkaan kotitöihin: ”En haluaisi olla raivoava akka, mutta…”

Lue myös Anna.fi: Kirjailija Pasi Pekkola toivoo, että työelämä muuttuisi tasa-arvoisemmaksi: ”Miesten on otettava askeleita taaksepäin, jotta naiset saisivat mahdollisuuksia näyttää kykynsä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Toimittaja luki motivaatiokirjan elämänmuutoksesta ja hiiltyi: ”Kyseessä on miehen elämänmuutos, jonka joku muu mahdollistaa”

Mies

Kaikki tunnemme myös miehiäkin jotka painavat 24/7 perheen ja työn kanssa, toki perinteinen perherooliajattelu kuormittaa naista enemmän mutta vika ei ole yhteiskunnan vaan pariskuntien jotka tähän rooliin jumahtavat. Itsehhän en viitsi tällaista yleensäkkään, jätin lapset tekemättä ja elelen tyytyväisenä rauhallista ja mukavaa elämää kumppanini kanssa.

Aks75

Lukikohan toimittaja kirjan nyt ihan kokonaan? Ainakin omassa painoksessani Kilpinen käy juoksemassa aikaisin aamulla. ”Olin päättänyt että minä haluan juosta. Varhaiset aamut olivat ainoa ajankohta, jolloin se olisi mahdollista kiireisen työn ja kaoottisen perhe-elämän sekamelskassa. Lenkki olisi tehty ja suihkussa käyty jo ennen kuin lapsia pitäisi herätellä päiväkotiin ja kouluun.” Samaistuin tähän hyvin vahvasti, koska olen itse aloittanut aikanani juoksuharrastuksen täsmälleen samalla tavalla ja samanlaisen pohdinnan tuloksena. Ja olen siis nainen, vaimo ja äiti.

Lisäksi jutussa ei tultu maininneeksi, että Kilpinen harrastaa maratoneja vaimonsa kanssa. Toki vaimon treenaamisesta ei kirjassa puhuta juurikaan, mutta noin yleistiedon perusteella voi päätellä, että jos vaimo juoksee maratoneja, hänelläkin täytyy olla arjessaan mahdollisuus harjoitella juoksemista aika paljon. Ellei hän ole sellainen superyksilö, joka vetäisee maratonin vuodessa kokonaan treenaamatta, toki sekin on mahdollista.

Olen erittäin vahvasti samaa mieltä siitä, että heteropareissa naiset kantavat epäreilun paljon enemmän vastuuta kodista ja perheestä kuin miehet. Tässä kohtaa nyt ehkä tuli kuitenkin Kilpisen kohdalla oiottua vähän turhaan mutkia suoraksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.