Tarinat

Mira ja Christian Haahti luotsaavat Hangon pitsihuviloita – "Huvilan rantakallioilla suutelimme ensi kerran"

Mira Haahti tutustui mieheensä Christian Haahtiin jo lapsena leikkiessään tämän kanssa Hangon vahojen pitsihuviloiden pihalla. Nyt pariskunta jatkaa Christianin suvun jalanjäljissä ja pyörittää majoitustoimintaa Hangon rantakallioilla kohoavissa huviloissa.

Mira Haahti, 43, ei epäröinyt muuttaa perheensä kanssa Hankoon jatkamaan majoitustoimintaa miehensä suvun pitkään omistamissa pitsihuviloissa. Historiallisesti merkittävät Villa Tellina ja Villa Thalatta ovat Haahdille tuttuja jo lapsuudesta, sillä hän vietti siellä lapsuutensa kesät paossa koulukiusaajia. Mieheensä hän tutustui jo silloin. Nyt pariskunnan poika, Edwin, 5, leikkii samoilla rantakallioilla joilla Mira leikki tulevan aviomiehensä kanssa lapsena.

Lue myös: Ainutlaatuinen tilaisuus muutti elämän suunnan: Arnella Nyman osti hevostilan parikymppisenä

Yrittäjäksi Hangon pitsihuviloihin

”Mieheni Christian Haahdin perhe on pyörittänyt Hangon vanhan kylpyläpuiston alueella olevia pensionaatteja Villa Tellinaa ja Villa Thalattaa 1950-luvulta lähtien. Kun appeni neljä vuotta sitten jäi eläkkeelle, päätimme mieheni kanssa jatkaa majoitustoimintaa.

Yrityksen jatkaminen oli minulle täysin selvää, vaikka kahden 1800-luvun lopulla rakennetun hirsisen kerrostalon ylläpitämisessä riittää työtä.

Pitsihuviloitten historia on mittaamattoman arvokas. Ne ovat nähneet ja niissä näkyy 1800- ja 1900-lukujen vaihteen kylpyläelämä, sota-aika ja nykyaika. Olisi surullista, jos toiminta loppuisi.

Olen itsekin viettänyt pensionaateissa lapsuuteni kesät, sillä äitini tunsi Christianin äidin, ja vietimme sen takia kesät Hangossa, ensin Haahtien pensionaateissa, sitten vuokra-asunnossa.

Lapsena Hanko oli minulle pakopaikka. Asuimme Helsingissä, ja koulussa minua kiusattiin, mutta Hangosta löysin vanhojen huviloiden tarunhohtoiset vaatekaapit, jotka muistuttivat minua Narniasta. Ne ihastuttavat minua edelleen.

Kontrastit tekevät Hangosta mielenkiintoisen. Kesällä kaupunki on eloisa ja charmikas, talvella hiljainen ja sisäänpäin kääntynyt. Olen rauhaton sielu, joten rauhallinen Hanko on opettanut minulle paljon yksinolemisesta.”

Kotina Villa Thalatta ja vuokrakaksio

”Ennen meitä pitsihuvilat olivat uinuneet talvet tyhjinä, mutta me päätimme muuttaa Villa Thalattaan pysyvästi, ja remontoimme varastona olleesta kivijalasta kodin.

Vanhan, suojellun talon kunnostaminen on hidasta, ja asumme edelleen remontin keskellä. Pikkuhiljaa yritämme myös saada talon monet kaakeliuunit uudelleen käyttöön, sillä meren äärellä seisovassa huvilassa on kosteaa ja kylmää.

Vähän aikaa sitten vuokrasin itselleni toisenkin asunnon, jossa nukun usein poikamme Edwinin kanssa. Siellä pesen pyykkiä, silitän ja maalaan. Opiskelin kuvataiteilijaksi Vapaassa taidekoulussa Helsingissä, ja kun kun asuimme Porvoossa, opiskelin vielä tekstiiliartesaaniksi.

Kaksio 1900-luvun alussa rakennetussa entisessä Pelastus-armeijan kivisessä talossa on minun valtakuntani, johon muu perhe on kyllä tervetullut.

Talon alakerrassa on vanha kirkkosali. Haaveilen, että siitä voisi tehdä kaupunkilaisten kohtaamispaikan, jossa olisi erilaisia kulttuuritapahtumia. Sellaisia ei Hangossa juuri ole.”

Villa Thalatta, Villa Tellina, Hanko, Mira Haahti, Alan's cafe, Ditt och Datt, antikvariaatti
Alan’s caféssa ja antikvariaatti Ditt och Dattissa Mira käy usein.

Hangon hurmaava kahvila ja antikvariaatti

”Kun viettää aikaa pitsihuviloiden historian havinassa, alkaa helposti irtautua todellisuudesta. Kotiemme lähellä olevat kirjasto ja perinteikäs Alan’s café ovat kosketuspintani olemassa olevaan. Käyn niissä useasti.

Kahvilassa on hyvää kahvia ja käsintehdyt pullat. Samassa vanhassa puutalossa on Hangon käsityöläisten kauppa ja antikvariaatti Ditt och Datt, jossa käyn haistelemassa kirjoja ja ihastelemassa vanhoja esineitä.

Hangon kirjasto on aivan mahtava, ja sen henkilökunta todella idearikasta. Hangossa ei ole sellaista kaupunkikulttuuria, johon vaikka Helsingissä on tottunut, joten kirjasto on kohtaamispaikkana oleellisen tärkeä.

Villa Tellina, Villa Thalatta, Hanko, Mira Haahti
Villa Tellina. Kuva: Hangon matkailutoimisto/Studio Tomi Parkkonen

Kirjastossa on ihana pieni viherhuone, jossa voi lukea. Lapsille on satuhuone ja lukukoira. Hanko on hyvä paikka lapselle, sillä kaikki on lähellä.”

Ensisuudelma rantakallioilla

”Hankoa pidetään hyvänä luontokohteena, mutta itse en ole ulkoilmaihminen.

Rakastan kyllä katsella maisemaa sisältä käsin. Huviloista näkyvä merimaisema on todella kaunis. Luonto on Hangossa ankara. Tuuli saattaa jopa rikkoa rantakalliolla seisovan Villa Tellinan ikkunoita.

Lue myös: Hangon kallioihin on kaiverrettu viestejä satoja vuosia – kuvat!

Tellinan pihalta aukeavat kalliot ovat minulle erityinen paikka, jossa ovat leikkineet niin minä kuin äitini Haahtien lasten kanssa, ja nyt siellä leikkii meidän poikamme.

Rantakallioilla tapahtui myös ensisuudelmamme. Olemme tunteneet Christianin kanssa lapsesta asti. Kymmenen vuotta sitten sanoin hänelle, että nyt on korkea aika pussata minua tai muuten et tee sitä ikinä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mira ja Christian Haahti luotsaavat Hangon pitsihuviloita – "Huvilan rantakallioilla suutelimme ensi kerran"

Riitta Haahti Espoo

Missä hubila Haahti. Ajanut joskus ohi. Onko nimi muuttunut?
Majakkaseura jäsen vuodesta 2005.

Pirkko

Näihin pitsihuviloihin ei todellakaan kannata mennä yöpymään. Aivan kamalia hometalomörskiä. Lattioihin on asennettu mm. muovimattoja, jotka ovat marinoituneet kunnolla vuosien saatossa ja talot eivät hengitä yhtään. Sääliksi käy omistajia ja työntekijöitä, jotka vaarantavat oman terveytensä…..

Sinun täytyy kommentoidaksesi.