Kulttuuri

5 syytä matkustaa Marokkoon - nappaa matkavinkit!

Muotitietoiset matkustivat jo 1960-luvulla taiteilijoiden perässä Marokkoon. Esimerkiksi Rolling Stoneseille Marokko ja Marrakech oli yhtä tärkeä vaikutteiden antaja kuin Intia Beatleseille. Värit ja itämainen eksotiikka houkuttelevat yhä matkailijoita.

1. Eksy Tangerissa – elämysten Medina

Tangerissa kannattaa eksyä jo sen takia, että se ei ole kohta enää mahdollista, sillä vanhaa keskustaa uudistetaan. Medinassa eli kaupunginosassa ovat aikanaan harhailleet myös beatnik-kirjailijat Allen Gingsberg ja William Burroughs.

Medinassa voi ihailla arkkitehtuuria, joka on herkullinen ja tiivis sekoitus andalusialaista, maurilaista, marokkolaista ja siirtomaa-ajan tyyliä. Jos eksyminen alkaa painostaa, lähde kiipeämään ylämäkeä. Medinan pääuloskäynnit ovat ylhäällä. Jossain vaiheessa tulet Zoco Chicon aukiolle. Tangerin sydämen Cafe Tingisissa tai Cafe Centralissa näet tärkeimmän: ihmiset.

Marokon katukuvaa

2. Majorellen puutarha

Edesmenneen muodinluoja Yves Saint Laurentin ”paratiisi” eli Jardin de Majorellen puutarha on keidas Marrakechin kiehuvassa kuumuudessa. Suuret kaktukset kätkevät varjoihinsa salaisuuksia ja siniset rakennukset luovat kaktusten kanssa täydellisen väriyhdistelmän.

Vuonna 1980 Yves Saint Laurent ja Pierre Berge ostivat Majorellen Marokon huumassaan. Marokko vaikutti YSL:n vaatesuunnitteluun. Vuoden 1982 kokoelman villakankaat on kudottu marokkolaisella tavalla ja päähineissä on vaikutteita berbereiltä.

Saint Laurentin pohjoisafrikkalaisia kankaita, keramiikkaa ja koruja on esillä puutarhan Islamilaisen Taiteen Museonkokoelmissa. Vuonna 2008 kuollut muodinluoja on haudattu puutarhaan.

3. Berberien upeat matot

Uusi tai vintage, Marokossa riittää berberien tekemiä mattoja. Berberiheimot elävät maanviljelijöinä ja lammaspaimenina vuoristossa, missä kelimit solmitaan keritystä lampaan villasta. Mattojen kuviot ja nimet vaihtelevat paikan ja heimon mukaan Beni Quarainista Boujadiin. Arkkitehdit Le Corbusierista Frank Lloyd Wrightiin ovat arvostaneet Quarain-mattojen graafista tyylikkyyttä. Matot ovat taas hyyvin trendikkäitä. Timanttikuvion sanotaan suojelevan maton ostajaa ”pahalta silmältä.” Mattokauppiaat vakuuttavat, että marokkolaisella matolla voi lentää mutta ei mihin tahansa. Matto lennättää omistajan takaisin Marokkoon.

Marokon vilinää

4. Marrakechin hulluus

”Tässä on kummityttöni. Hän on ollut kuukauden Marrakechissa”, amerikkalainen rouva esittelee maailman hulluimmalla torilla vastaan tulevan tytön. Djemaa el Fna eli Maailmanlopun aukio oli vuonna 1 050 mestausten toimeenpanopaikka, mutta tänään se on nähtävyys. Tappamisen meininki on ennallaan: hammaslääkärien, ennustajien ja akrobaattien myyntihuudot murhaavat korvat äänekkyydellään. Täällä on koko elämä, ja eläimet. Käärmeenlumoojat notkuvat hilpeän rytmin tahdissa.

Apinan kesyttäjä heittää marakattinsa pahaa aavistamattoman ohikulkijan niskaan. Appelsiinien myyjä jatkaa mehun puristamista, vaikka aasi tekee tarpeensa kojun eteen.

Yliannostus Djemaa el Fnaata saattaa suistaa viileän suomalaisen hermoromahduksen partaalle. Siksi toria on nautittava kohtuudella.

5. Sininen Rabat

Rabat on hienostuneen matkailijan valinta. Epäilyttävän puhdas ja oudon rauhallinen hallintokaupunki levittäytyi Oudayasin kasbahin ympärille 1100-luvulla. Kasbahin kultakaupat kimaltavat, mutta soukien eli basaarien ympärillä väri on tyynnyttävän sininen. Rabatista on moneksi. Siirtomaa-ajan art deco -kortteleissa tuoksuvat mimoosa, eukalyptus ja männyt.

Chellahin Sala Colonian puutarhan vanhan roomalaisen kaupungin raunioita hallitsevat haikarat. Rauha rikkoutuu vain Kuningas Hassan II ja prinssi Abdallahin mausoleumin ympärillä, missä koraanikoulun opettaja katselee voimattomana, kun pojat juoksevat villisti pakoon toisiaan.

Nämä ilahduttivat Marokossa:

Ruoka

Tarjolla on korkeita pinoja kuohkeaa couscousia, hunajalla kuorrutettua kesäkurpitsaa, ja niin pehmeää lammastaginea, että sitä ei ehdi pureskella.

Shoppailu

Kiemurtelevat labyrintit pullistelevat tavaraa: kodinkoneiden päällä keikkuu huonekaluja, kattiloita ja peittoja. Tähtimerkkisi vaatii sinua ostamaan kaksi hammasharjaa turvataksesi taloudellisen menestyksesi. Muista tinkimisen taide ja käteinen.

Vaihtelu

Marokossa voit surffata Essaouiran rannoilla ja kiipeillä lumisessa Atlas- vuoristossa samana päivänä.

Nämä yllättivät epämieluisasti:

Roskat

Marokko on sotkuinen. Roskat heitetään tien poskeen.

Ei kuvia

Marokkolaiset eivät pidä siitä, että heitä kuvataan. ”Yksi foto maksaa euron”, he huutavat ja peittävät kasvonsa.

Sovinistiset vitsit

”Nyt on varmasti nainen ratissa. Ai miksi? Tiellä on onnettomuus.”

Juttu on julkaistu Kotiliesi 27/2016 -lehdessä.

Katso myös nääm matkailuaiheiset jutut:

Lukijat vinkkaavat: Nämä ovat parhaat ideat talviloman viettoon

Koe 7 unohtumatonta elämystä – nämä matkat jokaisen tulee tehdä ennen kuolemaa

Poimi matkavinkit Prahaan – lähde tunnelmalliselle kaupunkilomalle

Firenze hurmaa Italiassa. Nappaa tästä parhaat osoitteet ja vinkit vierailuun!

Muotia, tyyliä ja trendejä – ostosopas Pariisiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 syytä matkustaa Marokkoon - nappaa matkavinkit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.