Kulttuuri

Sielu lepää kulttuurin äärellä! Listasimme 7 elämystä, joita et halua jättää välistä tänä kesänä

Tältä idealistalta löytyy tekemistä niin musiikin, elokuvien, teatterin kuin taiteenkin ystävälle. 

Suomi on pullollaan toinen toistaan kiinnostavampia kultturelleja kesämenoja. Mitä jos suuntaisit kesälomareissulla vaikka elokuvafestareille tai tutustuisit pop-taiteeseen? Ota talteen seitsemän ihanaa ideaa kesän kulttuurielämyksiin.

Lue myös: Nämä 8 upeaa näyttelyä haluat nähdä tänä kesänä Suomessa

Populaarimusiikin jalan jäljissä kesäteatteriin

Juice Leskinen -tribuutti Viidestoista yö nähdään tänä kesänä Turussa. 
Juice Leskinen -tribuutti Viidestoista yö nähdään tänä kesänä Turussa.

Kotimainen populäärimusiikki on taas inspiroinut kesäteatterin tekijöitä. Mustion linnan kesäteatterissa pyörivät jo Juha Tapion musiikkiin perustuvan Kaksi puuta –näytelmän esitykset.

Tänä kesänä nähdään myös muun muassa Rauli Badding Somerjoki –musikaali Paratiisi Turussa, Juice Leskinen -tribuutti Viidestoista yö Turussa sekä Leevi & The Leavingsin ja Gösta Sundqvistin tuotantoon perustuvat Raparperitaivas Kalajoella ja Mitä kuuluu Marja-Leena Raumalla.

Mikkelin Naisvuoren Sellaista elämä on -esityksen vetonaulana on puolestaan Juha Watt Vainion musiikki.

Lähde luolastoon ryöstämään Sampoa

Saimaan Taideluola

Saimaan Taideluola Retretin legendaarinen luolasto on avattu uudelleen, ja siellä pääsee elokuun loppuun asti kokemaan digitaalisesti toteutetun Sammon ryöstön.

Poikkitaiteellinen Punkaharju Art Up jatkuu samoissa maisemissa Tuunaansaaressa 18.7. asti teemanaan KalevalaSaimi Hoyerin juontama modernia kalevalaisuutta henkivä muotinäytös nähdään perjantaina 16.7. Lauantaina 17.7. konsertissa lavalle nousee Tapani Rinteen Rinneradio.

Konserttielämyksiä puistomiljöössä

Suvi Teräsniska luonnon keskellä
Suvi Teräsniska esiintyy Laukon kartanolla elokuussa 2021.  Kuva: OM-arkisto / Pekka Holmström

Tampereen kupeessa Vesilahdella on komea Laukon kartano ja sillä kuuden hehtaarin puisto. Siellä pidetään tänä kesänä 20 konsertin sarja, jossa esiintyy kotimaisia kärkiartisteja monenlaiseen makuun.

Heinäkuussa esiintyvät esimerkiksi Aili Ikonen (21.7.), Anna Eriksson (24.7.), Waltteri Torikka (28.7.) ja Neljä Ruusua (30.7.). Elokuussa taas kuullaan muun muassa Jarkko Aholan (14.8.), Suvi Teräsniskan (19.8.) ja Miljoonasateen (20.8.) konsertit.

Konserttilipulla pääsee ilmaiseksi myös Laukon taidekesän näyttelyihin, joissa esillä on muun muassa Heikki Marilan ja Tamara Piilolan maalauksia sekä Tapani Kokon räväköitä puuveistoksia. Osaan konserteista järjestetään bussikuljetuksia Helsingistä ja Tampereelta.

Laukon kartanon juuret ulottuvat 1400-luvulle ja paikkaan liittyvät tarut vieläkin aiemmas. Sen ensimmäinen varmasti tunnettu omistaja on Elinan surma -balladissa esiintyvä Klaus Kurki.

Lue myös: Kolmannesta lapsesta haaveileva Suvi Teräsniska: ”Mummo oli minulle äitiyden esikuva”

Elokuvafestivaali suviyössä

Valentin Vaala

Kaikkien aikojen ensimmäistä Valentin Vaala -elokuvafestivaalia vietetään 5.–7. elokuuta missäs muualla kuin Vaalassa. Suomalaisen elokuvan kulta-aikaa juhlivan festivaalin ohjelmisto keskittyy debyyttivuonna nimiohjaajaansa.

Ammennettavaa on, sillä aikansa modernisti ja suunnannäyttäjä ohjasi viidellä eri vuosikymmenellä peräti 44 pitkää elokuvaa. Elokuva­teatterina toimii historiallinen veturihalli, jossa näytetään 35 mm filmiprojektorilla muun muassa elokuvat Mustalaishurmaaja (1929), Ihmiset suviyössä (1948) ja Gabriel, tule takaisin (1951). Tapahtuman taiteellisena johtajana on elokuva­ohjaaja Markku Pölönen.

Lue myös: Muistatko Suomi-filmien eroottiset heinälatokohtaukset? Niiden takana on tämä mies

Kuhmossa soi Beethoven

Kuva: Juuso Westerlund
Kuva: Juuso Westerlund

Kuhmon Kamarimusiikkia vietetään 11.–24. heinäkuuta jo 51. kertaa. Tänä vuonna kymmenet huippumuusikot keskittyvät teemaan Beethovenin pur­kaus. Kuhmo-talossa ja kirkossa pidettävien 55 konsertin lisäksi Kuhmossa on muutakin nähtävää ja koettavaa.

Torilla on juhlien ajan kalaruokateltta, Amatin pihalla palavat iltaisin leirinuotiot. Yöuinnille voi pulahtaa vaikka konsertin jälkeen, sillä Ruukin uimaranta on aivan Kuhmo-talon vieressä. Kirkon lähellä olevan Pajakkakosken voi laskea uiden pelastuspuvussa.

Luontopolkuja ja -reittejä kunnassa on 15, koskilla voi kalastaa ja suurpetoja ja muita villieläimiä pääsee tarkkailemaan paikallisten eräyritysten retkillä.

Lue myös: Musiikin vaikutus terveyteen on kiistaton – nämä asiat sinussa tapahtuvat, kun kuuntelet musiikkia

Pohjoismainen nykytaide inspiroi

Terhikki Vaaralan teos Palava haave on nähtävillä Sipoossa. 
Terhikki Vaaralan teos Palava haave on nähtävillä Sipoossa.

Helsingistä ja Porvoosta vain puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Sipoon Gumbostrand on vuonna 2012 perustettu taidekeskus, johon kuuluu designmyymälä, taidegalleria ja skandinaavisiin makuihin erikoistunut bistro. Pohjoismaiseen taiteeseen erikoistuneen gallerian näyttelyt vaihtuvat seitsemän kertaa vuodessa. Parhaillaan on esillä muun muassa Tuomo Saalin, Katja Tirrin sekä kuukauden nuoren taiteilijan Terhikki Vaaralan maalauksia.

Ikonit Bob Dylan ja Andy Warhol säväyttävät

Bob Dylanin ja Andy Warholin teokset

Nyt suomalaisia hemmotellaan. Musiikillinen ikoni ja kirjallisuuden Nobel-voittaja Bob Dylan on myös kuvataiteilija, jonka harvoin nähty The Original Drawn Blank Series -ko­koelma on 26. syyskuuta asti esillä Helsingin Messukeskuksessa. Art of Pop -näyttely on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 12–19.

Samaan aikaan esillä on Andy Warholin Posters-näyttely. Nähtävillä on muun muassa Dylanin kiertueilla alkunsa saanutta taidetta ja pop-taiteen ikoni Warholin noin 120 alkuperäisjulistetta 1960–1980-luvuilta.

Vinkit on julkaistu Kotiliedessä 14/2021 ja 15/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sielu lepää kulttuurin äärellä! Listasimme 7 elämystä, joita et halua jättää välistä tänä kesänä

Daisy54

Hieno ja mielenkiintoinen listaus.
Laukon kartano ympäristöineen loistava paikka kesäkonserteille….olen osallistunut….Waltteri T.olisi hienoa nähdä…
Gumbostrand alkoi heti houkuttaa…
2 puuta kesäteatteriesitys kiinnostaa jo pelkästään Juha Tapion musiikin perusteella.
Juicen musiikkiin pohjautuvat esitykset samoin kuin Juha Watt Vainion kiinnostavat kaikki…..valinnan vaikeus edessä.
Helsinki aina vierailun arvoinen kohde ja nyt suuntana Messukeskus ja Bob Dylanin taide..
Juttu sai reissukuumeen nousemaan—-kiitos❤

MattiMa

Linkit tapahtumien sivuille eivät toimi

Johanna Kotilieden toimituksesta

Kiitos kommentista! Linkit on nyt korjattu.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.