Kulttuuri

Hautajaiskukat valitaan vainajan muistoa kunnioittaen – kukkakauppias kertoo, mitä vaihtoehtoja on

Hautajaiskukat ovat viimeinen tervehdys vainajalle, ja siksi niiden valinta tehdään huolella. Kukkatervehdyksessä persoona saa näkyä.

Suomessa hautajaisiin viedään perinteisesti kukkia osoittamaan kunnioitusta niin poismennyttä kuin omaisiakin kohtaan. Hautajaiskukat voivat olla perinteisiä, moderneja tai boheemeja – tai mitä tahansa niiden välimaastosta.

Yrittäjä Sari Kunnas kukkakauppa Desiréestä kertoo, ettei kukkien valinnassa tarvitse noudattaa sääntöjä, sillä hautajaiskukat valitaan henkilökohtaisesti poismenneen muistoa kunnioittaen.

”Ihmiset valitsevat hyvin monenlaisia kukkia. Tärkeintä on valita sellaista, mikä itsestä tuntuu luonteltavalta. Hautajaiskukat ovat kuitenkin viimeinen henkilökohtainen tervehdys vainajalle”, Kunnas kuvailee.

Kunnaksen mukaan hautajaiskukkien valinnassa on vaikea mennä pieleen. Valinnassa ei tarvitse pitäytyä tietyissä kukkalajeissa tai väreissä, vaan omasta kukkatervehdyksestä voi tehdä täysin oman näköisensä.

”Väreistä valkoinen on kuitenkin se perinteisin – sinivalkoinen tai kokovalkoinen. Jos vainaja on ollut värikäs persoona, on voitu käyttää keltaista ja oranssiakin”, Kunnas kertoo.

Lue myös: Muistovärssy: ilmaise osanotto suruun kauniilla suruvärssyllä – valitse mieluisin sururuno

Hautajaiskukat valitaan muistoa kunnioittaen

Hautajaiskukissa vaihtoehtoja riittää. Keräsimme yhteen neljä tyypillisintä valintaa.

1. Perinteinen kukkalaite

Kukkalaite on hautajaisissa ehkäpä yleisimmin käytetty asetelma. Kukat kiinnitetään asetelman pohjalla olevaan sieneen, jossa on kahva kantamista varten. Muoto vaihtelee tyypillisesti pyöreästä pisaranmalliseen.

Vaikka asetelma onkin perinteinen, väri- ja lajivalintojen ei tarvitse olla. Halutessaan floristille voi antaa vapaat kädet, jolloin lopputulos on takuulla ainutlaatuinen.

2. Kaunis kimppu

Perinteikkään kukkalaitteen rinnalle on noussut viime vuosien aikana yhä vahvemmin kukkakimput.

”Kimppuja tehdään nyt paljon enemmän kuin ennen. Niitä voidaan tehdä eri kokoisina ja eri tyylisinä, kimppu voi olla rennon boheemi tai hyvinkin pelkistetty”, Kunnas kertoo.

Hautakimpuissa persoonallisuus saa näkyä. Kimppu voi olla hyvinkin näyttävä – tai vaihtoehtoisesti rennon yksinkertainen. Kimppu sidotaan usein kauniilla nauhalla, johon on helppo kiinnittää jäähyväistervehdys.

3. Kukitettu kranssi tai seppele

Hautajaisseppele tai -kranssi on tyypillisesti renkaan muotoinen kukitettu asetelma. Kranssiin voi myös kiinnittää kauniin seppelenauhan, johon on kirjoitettu muistosanat vainajalle.

Vaikka kukkaseppeleellä on pitkä historia, niitä näkyy nykyään hautajaisissa yhä vähemmän.

”Me teemme joka viikko kimppuja ja kukkavihkoja. Kukitettuja kransseja on vähemmän, mutta niitäkin silloin tällöin”, Kunnas kertoo.

4. Yksittäinen kukka

Myös pelkkä yksittäinen kukka on kaunis symbolinen ele.

”Yksittäisiä kukkia voi viedä jos on esimerkiksi hieman etäisempi tai sitä on erityisesti toivottu”, Kunnas sanoo.

Yksittäinen kukka sopii hyvin myös esimerkiksi lapsen vietäväksi. Ruusu on aina hyvä valinta, mutta lajin valinnassa tyyli on vapaa – myös esimerkiksi liljat ja kallat huokuvat arvokasta tunnelmaa. Kukaksi voi valita myös esimerkiksi vainajan lempikukan.

Lue myös Anna.fi: Näin saat leikkokukat säilymään hyvänä pitkään – floristin 8 vinkkiä

Muut lähteet: E-kukka

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hautajaiskukat valitaan vainajan muistoa kunnioittaen – kukkakauppias kertoo, mitä vaihtoehtoja on

Sinun täytyy kommentoidaksesi.