Kulttuuri

Kiinnostaako Intia? Koe nämä 5 lumoavaa kohdetta

Kulttuuria, luontoa, henkeäsalpaavia elämyksiä. Intiassa riittää näkemistä ja kokemista useammallekin reissulle. Valitse viidestä lumoavasta kohteesta mieleisesi.

1. Keralan kohokohdat: Teeplantaaseja ja asuntolaivoja

Intian eteläisin ja vaurain osavaltio on maagisen kaunis ja monipuolinen Kerala. Sen luonnonpuistot, vuoristoalueet, vehreät teeviljelmät ja kanaaleja pitkin lipuvat asuntolaivat tarjoavat jokaiselle jotakin.

Lue myös: 10 x intialainen ruoka – mausteiden huumaa ja makujen ilotulitusta

Keralan kiinnostavin kaupunki lienee kodikas satamakaupunki Kochi. Moni suuntaa Keralaan kuitenkin luonnon perässä.

Rajasthanissa naiset pukeutuvat kirkkaisiin väreihin. © Johanna Elomaa

Periyarin kansallispuisto on tunnettu erityisesti norsulaumoistaan, mutta luonnonsuojelualueella asuu edelleen myös uhanalaisia bengalintiikereitä.

Keralan vehrein alue on Munnar, Intian suurin teeviljelmäkeskittymä ja ehdoton vierailukohde, vaikkei teestä niin välittäisikään. Munnarin vihreät teeviljelmät jatkuvat kukkula toisensa perään ja viljelmillä pääsee paitsi maistamaan tuoretta teetä, seuraamaan teelehtien poimijoita työssään.

Monelle Keralan matkan kohokohta on Alleppeyn alueelta lähtevät houseboatit eli asuntolaivat. Taloksi muunnetulla laivalla pääsee seilaamaan pitkin kuvankauniita kanaaleita. Laivalla kannattaa viettää vähintään yksi yö nauttien takamaiden hiljaisuudesta ja vaikka yöunista taivasalla laivan kannella.

2. Rajasthan on sukellus satumaailmaan

Intian värikkäin osavaltio Rajasthan on tulvillaan historiaa ja maisemia ja kaupunkeja kuin Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Rajasthanin romanttiseen Udaipuriin, ”Intian Venetsiaan” suuntaavat rakastavaiset ja pyhän järven reunoille levittäytyvään rentoon Pushkariin taas reppureissaajat.

Tunnelmallinen Jodphur on Rajasthanin pääkaupungin, hektisen Jaipurin jälkeen osavaltion toiseksi suurin kaupunki. Sen säkenöivän sinisistä taloista nousevaa vanhaa kaupunkia hallitsee mahtipontinen Mehrangarh-linnoitus.

Rajasthanissa törmää erilaisiin katutaitelijoihin. Miehet käyttävät täällä punaisia tai oransseja turbaaneja. © Johanna Elomaa

Kun Jodphurista matkaa vajaa 300 kilometriä länteen, kohti Pakistanin rajaa, saapuu Jaisalmeriin, joka on monelle matkaajalle Rajasthanin kohokohta. ”Kultaiseen kaupunkiin” kannattaa matkustaa paitsi sen uskomattoman arkkitehtuurin ja hiekkakivikaiverruksin koristeltujen perinteisten ”haveleiden” myös lumoavien aavikkoretkien tähden.

Lue myös: Lukutaidoton matonkutoja Intiasta esitteli taitojaan Suomessa: ”Jos olisin tämän kokenut kolmekymppisenä, huomio olisi voinut nousta päähän”

Päivä löntystävän kamelin selässä hiekkadyyneillä ja yö taivasalla tähdenlentoja laskeskellen on yksi Rajasthanin mieleenpainuvimmista elämyksistä.

Suloisen taiteilijakylä Bundin pikkuruisia kujia reunustavat pastellisävyin maalatut talot, ja maisemaa hallitsee 1600-luvulla rakennettu Bundi Palace. Palatsissa kannattaa vierailla jo sen kullalla kuorrutetun maalaustaiteen tähden.

Parin tunnin ajomatkan päässä Bundista sijaitsee UNESCOn suojelukohde, kallion päälle rakennettu Chittorgarh. Se on lähes kuusi kilmometriä pitkä linnoituskompleksi, jonka tornit, temppelit ja palatsit tempaavat henkeäsalpaavalle historiaretkelle.

Yövy maharatja-hengessä romanttisessa Padmini Havelissa, 1600-luvulla rakennetussa palatsissa.

3. Pyhien seremonioiden äärellä Uttar Pradeshissa

Uttar Pradeshin osavaltiossa Pohjois-Intiassa sijaitseva Varanasi on Intian seitsemästä pyhästä kaupungista pyhin. Sen uskotaan olevan maailman vanhin kaupunki ja sinne suuntaavat miljoonat pyhiinvaeltajat vuosittain.

Ganges-joen rannalla sijaitsevilla lukuisilla kiviportailla voi seurata paikallisia, jotka kylpevät joessa sen parantavan voiman toivossa.

Intialaiset matkustavat Varanasiin erityisesti tuhkausseremonioihin. Gangesin joen varrella on kytenyt vainajat polttava tuli jo satojen vuosien ajan, ja siellä suoritettavia seremonioita voi halutetessaan todistaa etäisyyden päästä.

Intialaiset uskovat, että tuhkatessaan ruumiit juuri Varanasin rannoilla, sielu pääsee helpoiten Nirvanaan, eli ikuiseen rakkauden tilaan.

Astu auringonnousun aikaan rannoilla seilaavaan veneeseen ja ihmettele aikaisin heräävän kaupungin rantatohinaa. Varanasin Ganga Aartia, auringonlaskuun ajoittuvaa tuliseremoniaa voi taas seurata Dashashwamedh-pääportaiden äärellä.

Varanasin kapeiden katujen varsilta löytää tunnelmallisia kahviloita ja pikkuriikkisiä puoteja.

Varanasin rannoille saapuu pyhiinvaeltajia ja paikallisia kylpemään pyhässä Gangesin vedessä. © Johanna Elomaa

Piipahda Shivan kultakupolisessa temppelissä. Mutta päästäksesi sisään kerro saapuneesi temppeliin rukoilemaan Shiva-jumalaa. Niin pääset todistamaan erikoisia rituaaleja, joihin yleensä on turisteilta pääsy kielletty.

4. Goan hippejä ja rantahiekkaa 

Loputonta rantakaistaletta, hippejä ja äänekästä iltaelämää. Legendaariselle Goalle suunnataan löhölomalle, juhlimaan tai hiljentymään viikoksi tai useammaksikin yhteen Goan lukuisista joogaretriiteistä, joita löytyy budjettipuitteista luksukseen.

Anjunan ranta on yksi Goan klassikkorannoista, ja siellä törmää edelleen vanhanajan hippeihin. Elämä Anjunassa on vähintään päiväretken ihmettelyn väärti.  Anjunan läheisyydessä sijaitsee hurmaava joogaretriitti Yogamagic Eco Retreat.

Hedelmäkauppiaat ovat tuttu näky Goan rannoilla. © Johanna Elomaa

Goa on paikoin hyvinkin kansoitettu, mutta alueelta löytyy edelleen hiljaisempiakin kolkkia. Suuntaa esimerkiksi pohjoisen kauniille Mandrem Beachille, joka on eteläisempiä rantoja rauhallisempi.

Mandrem Beachillä sijaitseva Ashiyana tarjoaa eripituisia ja -hintaisia joogaretriittejä ja majoituksia. Kun astelee siltaa pitkin Ashiyanaan, tuntee saapuneensa joogataivaaseen.

5. Terveysintoilijan joogaparatiisi Rishikesh

Gangesin varrelle levittäytyvä Intian joogapääkaupunki Rishikesh sijaitsee pohjoisen Uttarakhand-osavaltiossa. Se lepää Himalajan vuorien juurella ja kaupunkia ympäröi siten vehreä luonto ja vuoristomaisema.

Rishikeshiin saavutaan erityisesti joogan tähden. Lukuisissa jooga shaloissa voi pistäytyä kokeilemaan erilaisia joogatunteja tai kouluttautua joogaopettajaksi eripituisin kurssein.

Lue myös: Kasvojooga saa sinut näyttämään nuoremmalta – katso 5 helppoa liikettä

Rishikeshissä henkisyys on läsnä kaikkialla. Katukuvassa vaeltavat sulassa sovussa pyhät lehmät, pyhät miehet eli sadhut sekä henkisyyttä tai joogaa hakevat turistit. Kaupungista on turha etsiä alkoholia tai lihaakaan, sillä Rishikeshissä keskistytään niiden sijaan löytämään joogan ja meditaation avulla sisäinen tasapaino.

Yogi Veer on yksi Rishikeshin joogaopettajista ja opettaa Ramana’s Gardenissa. © Johanna Elomaa

Gangesin joen rannalla käydään iltaisin Ganga Aarti -tuliseremonioita. Kuuluisimmat ovat Trivenissä sekä Rishikeshin suurimman ashramin Parmarth Niketanin edustalla.

Todellinen joogaintoilija ottaa osaa maaliskuun alussa järjestettäviin joogafestivaaleihin, jotka kestävät viikon, ja jonne saapuu joogitähtiä sekä guruja kaikkialta maailmasta jakamaan viisauttaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinnostaako Intia? Koe nämä 5 lumoavaa kohdetta

Didianna

Intialainen jooga valloittaa maailmaa, jopa Venezuelan presidentti on Sai Baban seuraaja. Intialainen guru ennustaa jopa, että Venezuelasta voisi tulla maailman johtava maa, samaa hän kyllä sanonut Intiastakin. Lisää joogeja vaan maailmaan ja käykää tutustumassa Intiassa. Tässä Venezuelan joogeista Intialaisen gurun ennustamana, https://beforeitsnews.com/v3/politics/2019/3060113.html

Sinun täytyy kommentoidaksesi.