Intialainen munakoisosalaatti

10 x intialainen ruoka – mausteiden huumaa ja makujen ilotulitusta

Intialaisessa keittiössä käytetään yli sataa maustetta, joiden avulla maan monivivahteisessa ruokakultturissa loihditaan toinen toistaan maukaampia ruokia. Mausteiden määrän takia intialaisten ruokaohjeiden ainesosaluettelot ovat usein pitkiä, mutta sitä ei kannata säikähtää, sillä muuten intialainen ruoka valmistuu yleensä helposti.

Inkivääri ja valkosipuli kuuluvat lähes jokaiseen intialaiseen ruokaan. Näitä kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan tuoreena, jolloin niiden maku on parhaimmillaan. Intiassa suosittua kurkumaakin löytyy tuoreena nykyään jo hyvin varustelluista ruokakaupoista. Yksittäisistä mausteista myös muun muassa juustokumina eli jeera tuo ruokaan aitoa intialaista makuvivahdetta.

Usein Intiassa on käytössä erilaisia mausteseoksia, kuten currya ja garam masalaa. Niiden vahvuus ja maku vaihtelee melko paljon käytettyjen raaka-aineiden mukaan. Curry sisältää yleensä 8-12 maustetta, kuten kurkumaa, juustokuminaa, korianteria, paprikaa ja sinapinsiementä. Makeahkon garam masalan päämausteet ovat kardemumma, kaneli ja neilikka, ja sen vahvuus vaihtelee miedosta tuliseen.

Intialaisella aterialla on tarjolla useita ruokalajeja, ja lisukkeena tarjotaan yleensä basmatiriisiä. Kylmät chutneyt ja jogurttikastikkeet sekä lämpimät ja mausteiset curryt ja dahlit maistuvat perinteisesti chapati- tai naan-leivän kera.

naanleipä

Resepti:  Intialainen naanleipä

Maukasta kasvisruokaa

Monet intialaiset ovat kasvissyöjiä, joten intialaisesta keittiöstä löytyy rutkasti maukkaita ja terveellisiä kasvisruokia.

Intialainen munakoisosalaatti on maukas alkuruoka, lisuke tai kevyt lounas. Se tehdään öljyssä paistetuista munakoisoviipaleista, joille garam masala antaa lämpimän maustesen aromin, seesaminsiemenet sekä pinjansiemenet pähkinäistä täyteläisyyttä ja linssit ruokaisuutta.

Intialainen munakoisosalaatti

Resepti: Intialainen munakoisosalaatti

Palak paneer eli intialainen pinaattimuhennos on monelle tuttu suosikkiruoka etnisistä ravintoloista, mutta se syntyy helposti, nopeasti ja ennen kaikkea vähintään yhtä maukkaasti myös kotikeittiössä. Kotijuuston sijaan kannattaa kokeilla myös pehmeää, meksikolaista queso fresco -juustoa. Se sopii erinomaisesti paistamiseen ja lämpimiin ruokiin, sillä paistettuna se säilyttää muotonsa ja pehmeän rakenteensa. Tarjoa pinaattimuhennos riisin tai pehmeän naanleivän kera.

palak paneer

Resepti: Intialainen pinaattimuhennos eli palak paneer

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on kuin vegen paisti. Kauniisti ruskettunut,  kurkumalla kullan keltaiseksi värjätty ja intialaisin maustein maustettu mehevä kukkakaali on ruokapöydän ehdoton katseenvangitsija. Höyrytä kukkakaalin suojalehdet kevyesti ja silppua ne ruoan pinnalle. Lisukkeena kannatta tarjoilla jotain tuhtia kuten linssipaistosta tai papuja.

Currymausteseos tekee kasvispadasta eksoottisen makuisen.

Resepti: Kukkakaalia intialaisittain

Muhevan mausteinen curry maistuu arkena ja viikonloppuna

Curry on muhevan mausteinen intialaisruoka, jonka raaka-aineeksi sopivat niin liha, kana kuin kasviksetkin, kylkeen keitetty riisi ja naan-leipä. Intialainen currytahna, jonka voi napata kaupasta valmiina tai jauhaa alusta alkaen itse morttelissa antaa currylle makua ja lämpöä. Kookosmaito puolestaan pehmentää kokonaisuutta. Curryt maistuvat niin arki-iltana, mutta hetken hauduttelu nostaa ruoan uusiin ulottuvuuksiin, joten curryja kannattaa kokkailla myös leppoisalle viikonloppuaterialle.

kanacurry

Reseptit:

Intialainen lammascurry

Kanacurry

Intialainen quorn-curry

Dosat, samosat ja lammasvartaat ovat rentoa ja maukasta syötävää

Illanistujaisten suolapalaksi, kahvipöytään tai vaikka eväskoriin sopivat intialaiset, uppopaistetut samosapiiraat. Ne täytetään garam masalalla, chilillä, kurkumalla ja inkiväärillä maustetulla jauhelihalla tai broilerilla. Lihatäytteen voi korvata myös perunasta ja kukkakaalista valmistetulla samoilla mausteilla maustetulla seoksella.

Samosat

Resepti: Intialaiset samosapiiraat

Eteläintialaisia dosa-lettuja tarjotaan perinteisesti aamiais- tai päivällisruokana sekä “katuruokana” että ravintoloissa. Dosataikina tehdään yleensä hapattamalla liotetusta riisistä, linsseistä ja sarviapilansiemenistä, mutta nämä letut valmistetaan hieman oikomalla kikherne- ja vehnäjauhoista. Ruokaisat dosat täytetään mausteisella perunacurrylla, mangochutneylla ja maustamattomalla jogurtilla.

Dosa_letut

Resepti: Dosa-letut

Inkivääri, neilikka, korianteri ja kardemumma maustavat intialaiset lammasvartaat hykerryttäväksi herkuksi. Ne sopivat hyvin viikonloppuruoaksi ja muuttuvat kokonaiseksi ateriaksi, kun tarjoat ne mangochutneyn ja keitetyn riisin kera.

intialaiset lammasvartaat

Resepti: Intialaiset lammasvartaat

Keskustelu

Kommentoi juttua: 10 x intialainen ruoka – mausteiden huumaa ja makujen ilotulitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X