Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt

Liettualaiset zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt ovat paikallisten juhlaruokaa. Ne vaativat vaivaa valmistuakseen, sillä taikinaa varten perunoita sekä keitetään että raakana soseutetaan. Perunamykyt täytetään jauhelihalla ja tarjotaan smetanan kanssa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Taikina

  • 1¼ kg jauhoisia perunoita
  • ½ tl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl perunajauhoja

Täyte

  • 300 g jauhelihaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ¼ tl suolaa
  • 1 dl kuivattuja sieniä (suppilovahveroita, orakkaita tai tatteja)

Keitinvesi

  • 3 l vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl perunajauhoja

Lisäksi

  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • 4 rkl paahdettua sipulia
  • 2 vartta ruohosipulia

Valmistusohje

Zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt valmistuu helposti näin:

1. Ota kolmasosa (400 g) perunoista erikseen. Kuori ja paloittele ne. Keitä perunat vedessä pehmeiksi. Valuta ja anna jäähtyä hetki. Soseuta perunat siivilän läpi tai perunapuristimella.

2. Kuori loput perunat. Raasta ne hienoksi raasteeksi monitoimikoneen raastinlevyllä. Vaihda koneeseen leikkuuterä ja soseuta seosta sen verran, että se on yhtenäinen massa.

3. Kumoa soseutettu raaka peruna juustoharson tai keittiöpyyhkeen päälle siivilään. Purista perunoista mehu talteen kulhoon. Perunamassan tulisi olla mahdollisimman kuivaa. Kumoa se kulhoon.

4. Anna perunaveden seistä 15 minuuttia. Kaada vesi varovasti pois ja kaavi kulhon pohjalle kertynyt perunatärkkelys raastettujen perunoiden joukkoon.

5. Lisää myös sitruunamehu, keitetyt soseutetut perunat, perunajauho ja suola. Sekoita käsin vaivaten yhtenäiseksi, sileäksi taikinaksi.

6. Laita jauheliha toiseen kulhoon. Raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Lisää suola.

7. Jauha sauvasekoittimen myllyssä kuivatut sienet jauheeksi ja vaivaa sienijauhe jauhelihan ja mausteiden kanssa taikinaksi. Jaa jauhelihaseos neljään osaan.

täytetyt perunamykyt vaihe2

8. Kostuta kädet kylmällä vedellä ja ota 1⁄4 perunamassasta. Taputtele se kädellä pyöreäksi letuksi (9–10 cm).

täytetyt perunamykyt vaihe3

9. Ota 1⁄4 jauhelihasta ja laita se perunaletun päälle. Käännä letun reunat jauhelihan peitoksi ja nipistä reunat. Tasoita saumakohta kostutetuin käsin ja muotoile myky hieman molemmista päistä kapenevaksi. Tee samoin lopuilla aineksilla.

10. Keitä vesi kiehuvaksi isossa laakeassa kattilassa. Lisää suola. Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä ja valuta kiehuvaan veteen. Perunajauho auttaa zeppeliinejä pysymään ehjänä keittämisen aikana.

täytetyt perunamykyt vaihe4

11. Laske lieden lämpö hiljalleen kuplivaksi. Laita zeppeliinit veteen reikäkauhalla. Keitä niitä välillä varovasti käännellen 25 minuuttia. Nosta zeppeliini reikäkauhalla lautaselle.

Vinkki! Tarjoa zeppeliniinit eli täytetyt perunamykyt smetanan, hienonnetun ruohosipulin ja paahdetun sipulirouheen kanssa. Lisukkeeksi sopivat myös pikkelöidyt sienet ja fermentoitu punakaali.

zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt
Liettualaiset zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt ovat paikallisten juhlaruokaa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/2024.

Lue myös Anna.fi: Peruna-parmesaanikakut


Kommentoi

Kommentoi juttua: Zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt

Sinun täytyy kommentoidaksesi.