Zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt
Liettualaiset zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt ovat paikallisten juhlaruokaa. Ne vaativat vaivaa valmistuakseen, sillä taikinaa varten perunoita sekä keitetään että raakana soseutetaan. Perunamykyt täytetään jauhelihalla ja tarjotaan smetanan kanssa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Gluteeniton
- Munaton
Ainekset
Taikina
- 1¼ kg jauhoisia perunoita
- ½ tl sitruunamehua
- 1 tl suolaa
- 1 rkl perunajauhoja
Täyte
- 300 g jauhelihaa
- 1 valkosipulinkynsi
- ¼ tl suolaa
- 1 dl kuivattuja sieniä (suppilovahveroita, orakkaita tai tatteja)
Keitinvesi
- 3 l vettä
- 2 tl suolaa
- 1 rkl perunajauhoja
Lisäksi
- 1 prk (120 g) smetanaa
- 4 rkl paahdettua sipulia
- 2 vartta ruohosipulia
Valmistusohje
Zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt valmistuu helposti näin:
1. Ota kolmasosa (400 g) perunoista erikseen. Kuori ja paloittele ne. Keitä perunat vedessä pehmeiksi. Valuta ja anna jäähtyä hetki. Soseuta perunat siivilän läpi tai perunapuristimella.
2. Kuori loput perunat. Raasta ne hienoksi raasteeksi monitoimikoneen raastinlevyllä. Vaihda koneeseen leikkuuterä ja soseuta seosta sen verran, että se on yhtenäinen massa.
3. Kumoa soseutettu raaka peruna juustoharson tai keittiöpyyhkeen päälle siivilään. Purista perunoista mehu talteen kulhoon. Perunamassan tulisi olla mahdollisimman kuivaa. Kumoa se kulhoon.
4. Anna perunaveden seistä 15 minuuttia. Kaada vesi varovasti pois ja kaavi kulhon pohjalle kertynyt perunatärkkelys raastettujen perunoiden joukkoon.
5. Lisää myös sitruunamehu, keitetyt soseutetut perunat, perunajauho ja suola. Sekoita käsin vaivaten yhtenäiseksi, sileäksi taikinaksi.
6. Laita jauheliha toiseen kulhoon. Raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Lisää suola.
7. Jauha sauvasekoittimen myllyssä kuivatut sienet jauheeksi ja vaivaa sienijauhe jauhelihan ja mausteiden kanssa taikinaksi. Jaa jauhelihaseos neljään osaan.
8. Kostuta kädet kylmällä vedellä ja ota 1⁄4 perunamassasta. Taputtele se kädellä pyöreäksi letuksi (9–10 cm).
9. Ota 1⁄4 jauhelihasta ja laita se perunaletun päälle. Käännä letun reunat jauhelihan peitoksi ja nipistä reunat. Tasoita saumakohta kostutetuin käsin ja muotoile myky hieman molemmista päistä kapenevaksi. Tee samoin lopuilla aineksilla.
10. Keitä vesi kiehuvaksi isossa laakeassa kattilassa. Lisää suola. Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä ja valuta kiehuvaan veteen. Perunajauho auttaa zeppeliinejä pysymään ehjänä keittämisen aikana.
11. Laske lieden lämpö hiljalleen kuplivaksi. Laita zeppeliinit veteen reikäkauhalla. Keitä niitä välillä varovasti käännellen 25 minuuttia. Nosta zeppeliini reikäkauhalla lautaselle.
Vinkki! Tarjoa zeppeliniinit eli täytetyt perunamykyt smetanan, hienonnetun ruohosipulin ja paahdetun sipulirouheen kanssa. Lisukkeeksi sopivat myös pikkelöidyt sienet ja fermentoitu punakaali.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/2024.
Lue myös Anna.fi: Peruna-parmesaanikakut
Kommentoi
Kommentoi juttua: Zeppeliinit eli täytetyt perunamykyt