Kulttuuri

Parhaat dekkarit – 10 murhista ja rikoksista kertovaa kirjaa, jotka dekkarifanin kannattaa lukea juuri nyt

Nämä kirjat pitävät varmasti otteessaan! Pyysimme kahta dekkariasiantuntijaa vinkkaamaan, mitkä ovat parhaat dekkarit juuri nyt.

Murhia, rikoksia ja selkäpiitä karmivaa jännitystä, mutta myös huumoria ja hyvin nukuttuja öitä. Tätä kaikkea on luvassa, kun dekkareihin perehtyneet kirjastovirkailijat ja Suomen dekkariseuran hallituksen jäsenet Elo Lammi ja Matti Järvinen vinkkaavat tämän hetken parhaat dekkarit ja kiinnostavimmat dekkarisarjat.

Lue myös: Hittidekkari Hildurin kirjoittanut Satu Rämö asuu satumaisessa pikkukylässä Islannissa – ”Meillä ei ole televi­siota, koska emme ehdi katsoa sitä”

Parhaat dekkarit juuri nyt:

1. Kale Puonti: Joni

Kale Puonti: Joni

Vuonna 2023 ilmestynyt Joni (Bazar) on Kale Puontin kirjoittaman Pasilan Myrkky -dekkarisarjan kuudes teos. Sarja kuvaa vakuuttavan realistisesti Helsingin huumepoliisin työtä.

Sarjan kuudennessa osassa poliisit joutuvat mukaan katujengien väkivaltaisiin välienselvittelyihin. Murhatutkimuksissa pääepäillyksi nousee vaarallisen katkera mies.

Kirja sopii kaiken ikäisille dekkarifaneille ja poliisiromaanien ystäville. Dekkarikirjallisuuden Vuoden johtolanka 2024 -palkinnon äskettäin saanut Puonti on työskennellyt yli 30 vuotta Helsingissä huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Dekkarisarjan osat ovat itsenäisiä teoksia, joten niihin voi tarttua missä järjestyksessä tahansa.

2. Tuomas Lius: Sudenkorennon kesä

Tuomas Lius: Sudenkorennon kesä

Tuomas Liuksen vuonna 2021 ilmestynyt Sudenkorennon kesä (Like) sijoittuu 1980-luvun Joensuuhun ja kylmän sodan aikaan. Päähenkilö, nuori Jesse, elää lapsuuden ja nuoruuden herkässä rajapinnassa. Hän on siirtymässä ala-asteelta yläasteelle ja viettää kesää yksinhuoltajaäitinsä kanssa.

Rahat ovat vähissä, ja kaverit houkuttelevat Jessen murtautumaan naapuriin. Murtokeikka muuttaa hänen elämänsä, sillä hän törmää aseteknologiseen keksintöön, jota kylmän sodan suurvallat havittelevat.

Kirja alkaa herkällä nuoruudenkuvauksella, joka saa 1980-luvulla eläneen sydämen läikähtämään, mutta muuttuu tarinan edetessä vauhdikkaaksi ja vetäväksi toimintadekkariksi. Sudenkorennon kesä yllättää erilaisuudellaan ja sen hieno tarina sopii kaikille, jotka kaipaavat nostalgiamatkalle 80-luvulle.

3. Outi Hongisto: Veljet – Amir

Parhaat dekkarit juuri nyt. Outi Hongisto: Veljet - Amir.

Outi Hongiston vuonna 2020 ilmestynyt Veljet – Amir (Myllylahti) kertoo pakistanilaistaustaisista veljeksistä Younaksesta ja Amirirsta. Younas on oppinut suomen kielen ja menestyy työssään poliisina.

Hänen pikkuveljensä Amir ei ole löytänyt paikkaansa suomalaisesta yhteiskunnasta ja tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Amir päätyy mukaan rikollisjengiin. Veljeksillä on vahva suhde, ja Younas joutuu painimaan sen kysymyksen kanssa, miten pitkälle on valmis menemään veljeä suojellakseen.

Ajankohtaisessa dekkarissa käsitellään maahanmuuttajanäkökulmaa realistisesti turhaa kritisointia välttäen. Herkullisen jännittävä jengiytymistä ja jengiväkivaltaa käsittelevä maahanmuuttajadekkari on harvinaisuus genressään.

4. Kari Hanhisuanto: Soihtu

Kari Hanhisuanto: Soihtu

Kemiläiskirjailija Kari Hanhisuannon Soihtu (Reuna) on vuonna 2023 ilmestynyt vauhdikas poliittinen dekkari, jossa käsitellään ajankohtaisia aiheita. Näitä ovat äärioikeiston nousu ja Suomi Suomelle -äärijärjestön suunnittelema terrori-isku.

Kirjassa tapahtuu kaksi samankaltaista murhaa Lapissa ja Tampereella. Kun uhrien määrä yhtäkkiä kasvaa muuallakin, alkaa selvitä, että tapaukset liittyvät toisiinsa. Lennokas teos sopii etenkin poliittisesti valveutuneille lukijoille.

Parhaat dekkarit pitävät tiukasti otteessaan

5. Jaana Lehtiö: Kuvien takana kuolema

Kuvien takana kuolema

Porvoolaiskirjailija Jaana Lehtiön taidemaailmaan sijoittuva Kuvien takana kuolema (Myllylahti) on rikoskomisario Juha Muhosen tutkimuksista kertovan dekkarisarjan yhdeksäs osa. Albert Edelfeltin ateljeemuseon 140-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetään näyttely, jossa tapahtuu rikos. Humoristinen komisario Muhonen saa tapauksen tutkittavakseen.

Vuonna 2023 ilmestynyt teos sopii pehmeämpien cozy crime -dekkareiden ystäville, jotka mielellään lukevat dekkaria sängyssä ennen nukkumaan menoa, mutta eivät halua menettää yöuniaan. Tässä kirjassa ei mässäillä murhilla, vaan tapahtumia käsitellään lempeän huumorin kautta. Siksi kirja sopii nuoremmillekin lukijoille.

Varoitus! Komisario herkuttelee pullalla läpi tarinan sellaisella tahdilla, että lukijan pullahammasta voi alkaa kolottaa.

Lue myös Anna.fi: Oletko todellinen dekkarikuningatar? Testaa, ketä naispuolista etsivää muistutat eniten!

6. Jyri Paretskoi: Nimetön

Nuortenkirjailijana tutuksi tulleen Jyri Paretskoin romaani Nimetön (Karisto) on hänen ensimmäinen aikuisten dekkarinsa.

Vuonna 2017 julkaistun kirjan päähenkilö on toimittaja Otso Vaarna, jonka avioliitto rakoilee. Hän iskee baarista kauniin naisen ja päätyy tämän kanssa sänkyyn. Sitten hän sammuu ja herättyään huomaa, että hänen nimetön sormensa ja vihkisormuksensa ovat poissa.

Otso ryhtyy selvittämään mysteerinaisen henkilöllisyyttä, ja vähitellen alkaa selvitä, ettei hän ole ainut mies, joka on menettänyt nimettömänsä. Jyri Paretskoi on taitava kirjoittaja ja psykologinen trilleri pitää tiukasti otteessaan.

7. Virpi Hämeen-Anttila: Synnin jäljet

Synnin jäljet

Virpi Hämeen-Anttilan historiallinen dekkari Synnin jäljet (Otava) on Björk-sarjan kymmenes teos. Vuonna 2023 ilmestyneen teoksen päähenkilö on yksityisetsivä Akseli Björk, jonka apua poliisi päätyy jälleen pyytämään.

Sarjan teokset kannattaa lukea järjestyksessä. Päähenkilön kehitystarina siivittää juonta, joten on hyvä tietää, mitä Akselille on tapahtunut sarjan aiemmissa osissa.

Kirja sopii sellaisillekin lukijoille, jotka eivät yleensä tartu dekkareihin, mutta ovat kiinnostuneita esimerkiksi historiasta tai ihmissuhteista. Hämeen-Anttila kuvaa 1920-luvun Helsinkiä asukkaineen kiinnostavan tarkasti.

Lue myös: ”Historialliseen romaaniin ei voi istuttaa tämän päivän arvoja”, sanoo Virpi Hämeen-Anttila, jonka uutuuskirjan rakastavaiset ovat kuin Romeo ja Julia

8. Emma Luoma: Vain huonoja vaihtoehtoja

Vuonna 2020 ilmestynyt Emma Luoman Vain huonoja vaihtoehtoja (Myllylahti) on tyyliltään virkistävän erilainen pehmodekkari. Päähenkilönä on vastavalmistunut lääkäri Junita Laine, joka palaa töihin kotikaupunkinsa terveyskeskukseen.

Hän haluaa auttaa veljeään, joka on joutunut onnettomuuteen ja kaipaa apua arkisissa askareissa. Junitalla on ristiriitaiset tunteet kotiseutuaan kohtaan ja hän alkaa huomata, että veljen ympärillä tapahtuu outoja asioita ja onnettomuuksia.

Junita ryhtyy selvittämään syytä veljen onnettomuuteen. Tilannetta ei helpota se, että veljestä on vaikea saada mitään irti. Tarinassa on kepeyttä arkisen sairaalamaailman kuvauksen muodossa. Löytyypä terveyskeskuksesta komea mieslääkärikin ja ilmassa on romanssin poikasta.

Kirja on herkullinen lukukokemus pehmeämmän dekkarin ystäville, sillä siinä ei mässäillä verellä tai ruumisröykkiöillä.

9. Niko Rantsi: Viimeiseen henkäykseen asti

Parhaat dekkarit: Viimeiseen henkäykseen asti.

Niko Rantsin uusin teos Viimeiseen henkäykseen asti (Tammi) kuvaa poliisityötä kiinnostavalla otteella. Ammattirikollinen Pertti Mäki todetaan syyttömäksi murhaoikeudenkäynnissä. Sen jälkeen hän katoaa mystisesti.

Samaan aikaan merestä löytyy tynnyri, jonka sisällä on lahonnut ruumis, joka on kadonnut jo 1990-luvulla. Jäljet viittaavat historiaan ja tapahtumat näyttävät liittyvän toisiinsa. Rikosylikonstaapelina työskentelevän Rantsin teos antaa realistisen kuvan poliisin työstä.

Vuonna 2023 ilmestynyt kirja sopii erityisen hyvin kaikille poliisin työstä kiinnostuneille, mutta varsinkin poliisin ammattia harkitseville.

10. Dolores Redondo: Tämän kaiken minä annan sinulle

Vuonna 2018 ilmestynyt Dolores Redondon Tämän kaiken minä annan sinulle -dekkari (Gummerus) kertoo kirjailija Manuelista, jonka aviomies Álvaro menehtyy auto-onnettomuudessa. Perunkirjoituksessa selviää, ettei Álvaro ollutkaan ihan tavallinen mainostoimistoyrittäjä, vaan upporikas markiisi.

Manuel lähtee miehensä kotiseudulle tutkimaan, mitä on perinyt. Álvarolla on seudulla paljon sukulaisia, jotka eivät innostu tuntemattoman homomiehen saavuttua nappaamaan valtavan omaisuuden itselleen. Kaiken lisäksi poliisi alkaa vihjailla, että onnettomuus olikin murha.

Kirja on kuin herkullinen Espanjan matkailumainos upeine miljöökuvauksineen, mutta tarinan edetessä jännitys hiipii mukaan. Dekkari on kirjoitettu vetävästi ja se sopii kaikille Espanjan ystäville, jotka haluavat hypätä matkalle viinitilojen keskelle – päällepäin idylliseltä näyttävään elämään, jonka taustalla kulkevat synkät virrat.

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat dekkarit? Paljasta suosikkisi kommenteissa!

Kustantamot Otava, Karisto ja Like kuuluvat samaan Otava-konserniin kuin Kotilieden julkaisija Otavamedia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat dekkarit – 10 murhista ja rikoksista kertovaa kirjaa, jotka dekkarifanin kannattaa lukea juuri nyt

Sinun täytyy kommentoidaksesi.