Ihmiset

Unohda rihkama – tämä mökkituliainen toimii aina

Suomalaiset toivovat mökkivierailtaan käytännöllisiä tuliaisia, kuten ruokaa, juomia, kukkia ja ekologisia pesuaineita. Lue Kotilieden vinkit siitä, mitä mökkivieraan kannattaa emännilleen ja isännilleen viedä ja mitä ei.

Vaikka mökkivieraalta ei tuliaisia odotettaisikaan, hyviin tapoihin kuuluu, ettei vieraisille mennä tyhjin käsin. Kotiliesi keräsi toimituksen väeltä ja lukijoilta vinkkejä siihen, millaisilla tuomisilla emäntää ja isäntää parhaiten ilahduttaa.

Lue myös mökkivierailuetiketistä: Kesällä kylään

Paras mökkituliainen: Syötävää ja juotavaa

Syöminen ja nautiskelu kuuluvat kesäiseen mökkielämään. Isäntäväki todennäköisesti arvostaa ainakin uuden sadon kesäherkkuja tai laadukkaita säilykkeitä. Ruokatuotteissa on sekin hyvä puoli, että ne tulevat käyttöön eivätkä jää pyörimään nurkkiin.

”Ilahduttavimpia tuliaisia ovat olleet laatikollinen mansikoita, kappa uusia perunoita ja nippu porkkanoita, roseeviinipullo ja ylipäätään ainekset maistuvaan ateriaan, jonka voi vielä kokata yhdessä.”

Herkkukorituotteita, kuten kahvia, teetä, hunajaa, keksejä, mehuja, viinejä ja pikkusuolaista ja vaikka piirakka tai kakku.”

”Hyviä säilykkeitä, öljyä ja keksejä.”

”Alkoholi on aina loistava tuliainen! Pullo skumppaa tai joku hyvä viini, joka voidaan yhdessä tissutella. Myös yhdessä syötävät ruokatuliaiset ovat todella tervetulleita. Jos mökinomistajalla on lapsia, tuntuu todella hyvältä, jos heitä muistetaan vaikka tikkareilla tai jollain pienellä namulla.”

”Makkaraa, sinappia, kahvia, yrttejä, teetä ynnä muuta ruokaa. Mahdollisesti myös hyvää viiniä.”

”Hyvää viiniä, herkkuja, jotka eivät vaadi jääkaappia, koska mökin jääkaappi on pieni. Jos makkaraa, niin raakamakkaraa, ei jauhomakkaroita. Sinappia ja oliiviöljyä, tuoretta leipomoleipää tai -leivonnaisia, mansikoita, herneitä ja keltaisia tomaatteja.”

”Nyyttikestit on hyvä periaate. Alkoholi, jos haluaa juoda.”

Tuoreita vihanneksia

Käyttöön kelpaavaa

Mökillä tarvitaan kesän mittaan kaikenlaista. Harva kuitenkaan haluaa kesäpaikalleen turhaa krääsää. Käytännölliset tuomiset, kuten kynttilät ja lautasliinat, ovat usein tervetulleita tuliaisia. Useimmat mökkeilijät ilahtuvat myös kukista tai muista kasveista, jotka voi vaikka istuttaa puutarhaan.

Jos vieraalla on aikaa ja taitoa, jokainen lahjansaaja arvostaa myös itse tehtyä. Lue, miten teet itse tuliaislahjat kesän vierailuille.

Kynttilöitä kuluu mökillä ympäri vuoden niin sisällä kuin ulkonakin!”

”Unelmien mökkituliaisen saimme 1960-luvulla, kun sähköttömään mökkiimme saapuivat mummu ja Lilli-täti kyläilemään. Mukanaan ikuiseen hämärään he toivat hienon öljylampun, joka valaisi koko lapsuuteni.”

”Kiva on saada kynttilöitä, serviettejä ja kertakäyttöastioita. Myös saunatarvikkeet ja pesuaineet on ok. Kesäkukkakin on tervetullut.”

Saunavihta tai pihapeli.”

”Haluaisin vähän, mutta hyvää, mieluiten itsetehtyä ja syötävää tai juotavaa. Tai vaikka saunavihdan paikanpäällä tehtynä, niittykukkia maljakkoon, piirakkamustikat kerättynä tai saunan lämmityksen. Ylipäätään sellaista, että jokainen tekee jotain yhteisen oleiluun ohessa ja yhteiseksi hyväksi.”

”Luontoystävällistä sampoota ja hoitoainetta sekä sytytystuotteita. Servetit, koiran lelut, tekoampiaispesä, yrtit, vesijuoksuvyö, uimalelu ja veneilyliivi ovat hyviä myös. Huussin kuivike on kiva ylläri.”

Tuliainen, jossa on vähän vitsiä, voi joskus toimia, kuten äitini saama linnunpönttö, joka onkin ovellinen säilytysrasia snapsipullolle saunapaljun reunaan laitettavaksi, tai tyynyliina kesäisellä humoristisella kuvalla. Kivoja tuliaisia ovat myös hyväntuoksuinen saippua tai kukat.”

Mökkeilyä yhdessä

Unohda nämä mökkituliaiset

Toisen sisustusmakua voi olla vaikea tuntea. Lisäksi mökille tuppaa kertymään muutenkin kaikenlaista tavaraa. Koriste-esineet kannattaa siis suosiolla jättää muuhun tarkoitukseen kuin mökkituliaisiksi.

”Sisustuskrääsä on turhaa, koska mökille tuppaa muutenkin kerääntymään kaikenlaista roinaa, josta yritän päästä eroon. Mökillä sisustustyyli on muutenkin erilainen kuin kotona, joten toisen mökkimakua on haastava arvioida.”

Ei missään nimessä rihkamaa. Mieluummin jotakin käytettävää tai syötävää, kuten laudeliinat, pullapitko tai teetä ja hunajaa.”

Ei lasiesineitä eikä leikkuulautoja.”

”Ei pyyhkeitä, ei lakanoita, ei kynttilöitä tai kynttilälyhtyjä, ei esineitä, ei astioita, ei hullunkurisia turhia lahjatavaroita. Ehdottomasti ei muovia missään muodossa.”

”Epätoivelistalla ovat Napakymppi-kestokääretorttu ja pornahtavat saunatekstiilit.”

”Missään nimessä en haluaisi mitään sisustuskrääsää tai grillaustarvikkeita.”

”En haluaisi mitään matkan varrelta hätäpäissään hankittua, mitä ei voi syödä tai juoda. Ylipäätään kaikenlainen eriparinen piensisustustavara saisi jäädä hyllyyn.”

Ei mitään lahjoja, vieras itse on paras lahja.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unohda rihkama – tämä mökkituliainen toimii aina

Sinun täytyy kommentoidaksesi.