Teepuuöljy on kodin ja ihonhoidon tehotuote – listasimme, mihin kaikkeen suosittu öljy sopii

Kaipaako keittiötaso puhdistusta, huoneilma raikastusta tai rasvoittuva iho tasapainoa? Teepuuöljy on mainio eteerinen öljy kaikkiin näihin tilanteisiin.

Teepuuöljy on luonnollinen eteerinen öljy, jota Australian aboriginaalit ovat käyttäneet tuhansien vuosien ajan monenlaisiin eri terveysongelmiin. Luonnon omaksi antiseptiksi kutsuttu teepuuöljy onkin tuttu ainesosa monissa kosmetiikkatuotteissa, kuten shampoissa, puhdistustuotteissa ja palasaippuoissa.

”Teepuuöljy on ensimmäisiä eteerisiä öljyjä, joihin moni tutustuu, sillä se on poikkeuksellisen monikäyttöinen öljy”, luonnonkosmetiikan asiantuntija Maria Varon sanoo.

Lue myös: Kasvattaako risiiniöljy ripsiä? Testasimme hehkutetun kotikonstin – ennen ja jälkeen -kuvat puhuvat puolestaan

Fimean ylilääkäri Eeva Sofia Leinosen mukaan teepuuöljyä käytetään joissakin Euroopan maissa lääkevalvonnan alaisina perinteisinä kasvirohdosvalmisteina, joilla hoidetaan muun muassa pinnallisia haavoja, hyönteisten pistoksia, märkäpaiseita ja jalkasientä.

”Käyttö perustuu ainoastaan pitkään jatkuneeseen perinteeseen. Teepuuöljyn väitetystä tehosta näihin käyttötarkoituksiin ei ole tieteellistä näyttöä”, Leinonen toteaa.

Ihonhoidossa teepuuta voi käyttää paikallisesti, mutta öljy täytyy laimentaa ennen sitä.

”Veteen aine ei liukene kovin hyvin. Pohjaöljyksi sopii mainiosti oliiviöljy tai kookosöljy”, Varon neuvoo öljyn käyttöohjeeksi iholle.

Veteen laimennettuna teepuuöljy soveltuu loistavasti myös kodin kemikaalittomaan puhdistamiseen. Öljyssä on lämpimän raikas, mausteinen tuoksu. Joidenkin nenään se on pistävä, mutta se sopii ikävien hajujen neutralisointiin, kuten pintojen pyyhkimiseen tai pyykinpesuun.

Lue myös: Etikka puhdistaa – 10 tapaa käyttää etikkaa kodin siivoamisessa

Tähän kaikkeen voit käyttää teepuuöljyä

  • Sekoitettuna pohjaöljyyn teepuu hoitaa kuivaa ihoa, tasapainottaa rasvoittuvaa ihotyyppiä ja rauhoittaa kutisevaa ihoa. Iholle käytettynä pohjaöljyksi soveltuu esimerkiksi jojoba-, oliivi- tai kookosöljy.
  • Käytä hiustenpesussa rauhoittamaan hiuspohjan hilseilyä tai ennaltaehkäise täitä luonnollisesti. Lisää muutama tippa shampoon sekaan tai osta luonnonshampoo, jossa öljyä on jo valmiiksi.
  • Helpota hyttysenpiston tai muun hyönteisen pureman kutinaa levittämällä pisara laimennosta suoraan näpylle.
  • Käytä aromaterapiassa lisäämällä tippa tuoksulyhtyyn. Flunssakautena voi käyttää kotona ilmaa puhdistavaa diffuuseria, johon öljyä voi lisätä tipan raikastamaan huoneen ilmaa. Huomioi annostelussa, jos tilassa on lapsia tai lemmikkieläimiä.
  • Käytä teepuuta kemikaalittomaan kodin siivoukseen. Lisää muutama tippa pesuveden sekaan tai suihkepulloon. Hyvä puhdistusaine syntyy teepuun, veden ja etikan yhdistelmästä.
  • Raikasta pyykkiä lisäämällä muutama tippa teepuuöljyä pesuainelokeroon pesuaineen mukana.
  • Teepuu raikastaa myös tunkkaisen pyykinpesukoneen. Tipauta rumpuun 10–15 tippaa teepuuöljyä ja pese tyhjä rumpu kuumalla ohjelmalla.

Muista!

Muiden eteeristen öljyjen lailla teepuuöljy on nieltynä myrkyllistä. Myrkytysvaaran takia öljy on pidettävä lasten ja kotieläinten ulottumattomissa.

Puhdas teepuuöljy on turvallisin

Kun teepuuöljyn käyttö kosmetiikassa on yleistynyt, on huomattu, että tuote voi allergisoida.

”Teepuusta kannattaa pitää välillä käyttötaukoja. Jos käyttää voimakkaita öljyjä pitkiä aikoja, se voi altistaa yliherkkyyksille ja allergisoida”, Varon sanoo.

Lue myös: Hamppuöljy eli CBD-öljy innostaa maailmalla unettomuuden ja masennuksen hoitajana, mutta saako sitä myydä Suomessa? Selvitimme

Leinonen huomauttaa, että teepuuöljy on paikallisesti käytetyistä hoitavista aineista allergisoivimpia. Myös valmisteiden epäpuhtaudet voivat lisätä allergisia reaktioita. Pullon varsinaisesta sisällöstä kannattaakin olla tarkkana, sillä vaikka Suomessa myytävät öljyt ovat pääasiassa puhtaita, ulkomailta ostettu voi sisältää runsaasti lisäaineita.

Teepuuöljy hapettuu helposti. Öljyä kannattaa käyttää vain tuoreeltaan. Pulloa ei kannata seisottaa pitkään ilman korkkia. Hapettuessaan öljyyn muodostuu ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Lue myös: Eteeriset öljyt – näin kuusenhavu ja 4 muuta tuttua tuoksua voivat vaikuttaa mielentilaan

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Teepuuöljy on kodin ja ihonhoidon tehotuote – listasimme, mihin kaikkeen suosittu öljy sopii

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X