Kodinhoito

Etikka puhdistaa – 10 tapaa käyttää etikkaa kodin siivoamisessa

Etikka on edullinen ja monikäyttöinen puhdistusaine, joka toimii myös hajunpoistajana. Joko sinä hyödynnät etikkavettä tai etikka-suolapuuroa siivotessasi? Lue lisää!

Etikka on siivoojan ihmeaine. Kokosimme yhteen 10 tapaa käyttää etikkaa kodin siivouksessa ja erilaisten pintojen puhdistuksessa.

Lue myös: 10 vinkkiä: Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä sitä kannattaa hyödyntää!

Etikka puhdistaa pinnat ja poistaa hajut

  1. Etikkavesi (1 osa väkiviinaetikkaa / 9 osaa vettä) on ekologinen ja halpa yleispesuaine, jota ei tarvitse huuhdella pois. Huomaa, että kuuma vesi voi haihduttaa etikan, joten käytä sekoituksessa viileää tai haaleaa vettä.
  2. Kristallikruunut kirkastuvat etikkaveteen (1 rkl/ 3 dl vettä) kastetun liinan avulla. Myös ikkunalasit ja peilit kirkastuvat etikkavedellä.
  3. Käy pohjaan palaneiden kattiloiden kimppuun etikan avulla. Keitä kattilassa kaksi osaa etikkaa ja yksi osa vettä. Lisää keittämisen jälkeen teelusikallinen suolaa ja jätä seos kattilaan yön yli. Tämä puhdistus ei sovellu alumiinikattiloille.
  4. Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen ruokailuvälineiden sinertävä kalvo poistuu valkoviinietikkaan kostutetulla liinalla.
  5. Laimentamaton väkiviinaetikka poistaa kuulakärkikynätahroja puupinnoilta.
  6. Etikka poistaa kalkkisaostumia. Valuta etikkavettä (1 osa etikkaa / 1 osa vettä) kahvinkeittimen läpi, huuhtele. Liota myös suihkunsuuttimet etikassa. Jos pyykinpesukone haisee tunkkaiselta eikä nukkasihdin puhdistaminen auta, lisää pesuainelokeroon reilusti etikkaa ja käynnistä 90 asteen valkopesuohjelma. Tarkista pesukoneen käyttöohjeista, soveltuuko etikka puhdistukseen. Useimmissa pesukoneissa ei ole mitään erillistä kieltoa tai rajoituksia etikan käytölle, mutta jos omassa pesukoneessasi sellainen on, tulee valmistajan ohjeita noudattaa.
  7. Kaakeleiden ja vesihanojen kalkkikertymät puhdistuvat etikkaan kastetulla hammasharjalla hankaamalla.
  8. Etikka-suolapuuro (2/3 tl etikkaa, 1/3 tl vettä ja 2 rkl suolaa) kirkastaa pinttyneet kahvi- ja teekupit, maljakot ja pullot. Hankaa puurolla ja pese.
  9. Tupakan haju katoaa asettamalla etikkavedellä täytetty laakea astia huoneen nurkkaan.
  10. Kalan haju lähtee astioista ja käsistä sekä leikkuulaudasta etikalla.

Lue myös: Yllättävä listaus: Nämä 7 paikkaa ovat kodin bakteeripesäkkeitä

Lue myös Annan juttu: Miten koiran- tai kissanpissan hajun saa pois huonekaluista? Yksi aine tehoaa taatusti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Etikka puhdistaa – 10 tapaa käyttää etikkaa kodin siivoamisessa

RiiMar

Soodaa voi käyttää hampaiden valkaisuun. Hieman soodaa kostutettuun hammasharjaan ja sitten vaan hampaita pesemään. Maku on vallan kamala, mutta hampaista tulee hohtavan valkoisia. Soodan mausta pääsee huuhtomalla suu kunnolla.

Eieieieieieieie

Ja kun kiilteen kerralla hankaa hampaista pois, se ei enää palaudu. Tästä ovat hammaslääkärit paasanneet jo vuosia.
Sama kun hinkkais hopeita hammastahnalla. Naarmuttaa pilalle.
Uskokaa jo!

Soodaako hampaisiin

Miten on soodan kuluttava vaikutus?!?
Kalkin se kuluttaa varmasti ja kiilteen hampaiden pinnasta!

Tommi

Tietokoneiden ja kännyköiden näytöt rasvaisine sormenjälkineen ym kökköineen: 1/3 väkiviinaetikkaa, 2/3 vettä.
Pyyhi etikkaliokseen kostutetulla pehmeällä nukkaamattomalla liinalla ja kuivaa välittömästi kuivalla imukykyisellä pehmeällä nukkaamattomalla liinalla. Suositus: Kleenex

Ruutu

Kosketusnäytöt on helpoin puhdistaa mikrokuituliinalla. Muutamalla pyyhkäisyllä sormenjäljet ovat tiessään ja näyttö on kiiltävän puhdas. Jos töhnä on tiukassa kiinni, liinan kulman voi kostuttaa vedellä ja pyyhkäistä pinta puhtaaksi.

Toimii myös tietokoneiden/televisioiden puhdistamisessa.

hajut asuntovaunussa

moikka oisko kokemusta asuntovaunujen sisäilman puhdistamiseeen kumminkin sisäilma saa olla hengitys kelvollista joten ei ihan kaikilla puhdistusaineilla.

rumpu

-onko teillä kokemusta pyykinpesukoneen puhdistukseen ?

Abdirizak

osa väkiviinaetikkaa/ 9 osaa vettä) on ekologinen ja halpa yleispesuaine, jota ei tarvitse huuhdella pois.Kristallikruunut kirkastuvat etikkaveteen (1 rkl/ 3 dl vettä) kastetun liinan avulla.Ikkunalasit ja peilit kirkastuvat etikkavedellä.Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen ruokailuvälineiden sinertävä kalvo poistuu valkoviinietikkaan kostutetulla liinalla.Laimentamaton väkiviinaetikka poistaa kuulakärkikynätahroja puupinnoilta.Etikka poistaa kalkkisaostumia. Valuta etikkavettä (1 osa etikkaa/ 1 osa vettä) kahvinkeittimen läpi, huuhtele. Liota myös suihkunsuuttimet etikassa.Kaakeleiden ja vesihanojen kalkkikertymät puhdistuvat etikkaan kastetulla hammasharjalla hankaamalla.Etikka-suolapuuro (2/3 tl etikkaa, 1/3 tl vettä ja 2 rkl suolaa) kirkastaa pinttyneet kahvi- ja teekupit, maljakot ja pullot. Hankaa puurolla ja pese.Tupakan haju katoaa asettamalla etikkavedellä täytetty laakea astia huoneen nurkkaan.Kalan haju lähtee astioista ja käsistä etikalla.

Ari

Etikka ja ruokasooda sillä kalkkisaostumat lähtee

Sinun täytyy kommentoidaksesi.