Ihmiset

Seura: Ritva Oksanen, 83, aikoo näytellä niin kauan kuin muisti ja kroppa sallivat – ei kaipaa elämäänsä enää kumppania

Ritva Oksanen, 83, on kokenut elämänsä aikana useita rankkoja vastoinkäymisiä. Selviämisessä on auttanut uskoon tuleminen ja tärkeä vertaistukiryhmä, Ritva kertoo Seurassa.

Vähällä oli käydä niin, että Ritva Oksanen olisi jäänyt eläkkeelle jo parikymmentä vuotta sitten. Ihan vain siksi, että muutkin Ritvan ikäiset näyttelijät jäivät. Mutta Ritvan ystävä, 85-vuotiaaksi näytellyt Kyllikki Forssell kannusti pohtimaan työnteon jatkamista. Ritva jatkoi työntekoa freelancerina.

Päätös kannatti, sillä Ritva on tehnyt mielestään mielekkäimmät roolinsa vasta kuusikymppisenä. Hän ei suunnittele eläköitymistä niin kauan kuin muisti ja kroppa toimivat. Iän tuomia kremppoja on tosin mahdotonta välttää, Ritva kertoo Seurassa.

”Ikä näkyy sillä tavalla, että jaksaa vähemmän ja särkyjä tulee enemmän. Yksi tuttavani sanoi kerran, että jos ei aamulla särje, on kuollut”, Ritva kertoo Seuralle.

Ritvalla on neljä aikuista tytärtä ja kuusi lastenlasta. Lapsenlapset ovat kuitenkin jo siinä iässä, ettei mummuilulle ole juuri tarvetta. Laaja ystäväpiiri ja työt ovat Ritvalle tärkeitä, sillä hän asuu yksin.

”Olen tehnyt tämän valinnan itse. Olen ollut naimisissa ja kasvattanut lapset, nyt on minun aikani tehdä tätä. Viihdyn yksin, enkä todellakaan hae mitään seurakumppania.”

Rahavaikeuksia ja alkoholismia

Ritva on kokenut elämänsä monenlaista. 1900-luvun laman aikaan Ritva ajautui rahavaikeuksiin. Hänellä ei ollut aina rahaa edes kupilliseen kahvia.

”Olen kauhean kiitollinen, että olen tässä. Juuri eilen sanoin vastanäyttelijälleni, että olen kiitollinen siitä, että en enää vuosikymmeniin ole joutunut työttömäksi”, Ritva sanoo Seurassa.

Ritva on myös kamppaillut alkoholismin kanssa. Ritva pitää itseään onnekkaana, sillä hän tuli vuonna 1984 uskoon ja neljä vuotta myöhemmin alkoi saada hoitoa sairauteensa. Ritva on ollut raitis reilut 34 vuotta, mutta hän käy edelleen vertaistukiryhmässä kahdesti viikossa.

1990-luvun lopussa Ritva joutui kahdesti auto-onnettomuuteen. Vuonna 2000 häneltä leikattiin paksusuolen syöpä.

Ritva on oppinut hyväksymään sen, että vastoinkäymiset ovat osa elämää, eikä mikään ole elämässä ikuista.

”Ei sellaista kysymystä voi esittää, että miksi minun kohdalleni tai miksi juuri minä. Miksen juuri minä!”

Lue myös Seuran juttu: Näyttelijä Ritva Oksanen on säilyttänyt positiivisen asenteensa: ”Kroppa rapistuu, vaikka kuinka jumppaisi – ei sille voi mitään”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Ritva Oksanen, 83, aikoo näytellä niin kauan kuin muisti ja kroppa sallivat – ei kaipaa elämäänsä enää kumppania

Sinun täytyy kommentoidaksesi.