Talous

Milloin löytötavaran saa pitää? Toimi näin, kun löydät jotain sinulle kuulumatonta

Löysitkö kadulle pudonneen avainnipun tai julkiseen vessaan unohtuneen lompakon? Selvitimme, miten löytötavaroiden kanssa pitää toimia.

Lompakot, puhelimet ja avaimet joutuvat hukkaan vähän väliä. Jos löydät kadulta sinulle kuulumattoman tavaran, toimita löytö lähimmälle poliisiasemalle tai vähintään ilmoita löydöstäsi poliisille, jos toimittaminen on mahdotonta. Poliisi antaa löydöstä vastineeksi kuitin.

Tavaran voi yrittää toimittaa omistajalle myös itse, jos mahdollista, mutta tähän liittyy aina riskinsä. Ei ole ennenkuulumatonta, että omistaja syyttää löytäjää esimerkiksi varkaudesta, jos lompakosta on ehtinyt hävitä rahatukko. Tämän takia voi olla turvallisempaa toimittaa löytö poliisille.

Löytäjä saa pitää?

Löytäjä saa pitää sellaisen tavaran, jonka omistajan selvittäminen on kohtuuttoman vaikeaa ja jonka arvo on alle 20 euroa eikä sillä oletettavasti ole omistajalle erityistä käyttö-, tunne- tai muuta henkilökohtaista arvoa. Löytäjä saa pitää tavaran myös siinä tapauksessa, että omistaja ei nouda tavaraa kolmen kuukauden sisällä.

Jos löytäjäkään ei nouda tavaraa poliisilta kolmessa kuukaudessa, tavara siirtyy valtiolle. Valtiolle siirtyneet löytötavarat myydään esimerkiksi huutokaupalla, otetaan valtion käyttöön tai hävitetään.

Aina omistusoikeutta tavaraan ei synny. Löytäjä ei nimittäin saa omistusoikeutta löytämäänsä polkupyörään eikä mopoon. Polkupyörät ja mopot, joita omistaja ei nouda, myydään poliisin huutokaupalla ja löytäjällä on oikeus saada kolmasosa myyntihinnasta itselleen.

Löytäjä ei myöskään saa omistusoikeutta asiakirjoihin, jotka voidaan kuolettaa ja joiden omistaja ei ole tiedossa, lääkkeisiin, avaimiin, henkilö- ja lupatodistuksiin, pankki- ja luottokortteihin sekä muuhun vastaavaan omaisuuteen.

Löytötavara pitää yrittää palauttaa omistajalle.

Laitoslöydöt luovutetaan löytöpaikan henkilökunnalle

Laitoslöydöllä tarkoitetaan sellaista löytötavaraa, joka löytyy esimerkiksi julkisesta kulkuvälineestä, teatterista, rautatieasemalta, kauppakeskuksesta, sairaalasta tai urheiluhallista. Tällaista löytöä ei tarvitse toimittaa poliisille vaan riittää, kun toimitat sen tilan henkilökunnalle tai löytötavaroista vastaavalle toimistolle.

Jos tavaraa ei haeta kahden viikon aikana, laitos toimittaa sen poliisille. Jos omistaja ei nouda omaisuuttaan poliisilta kolmen kuukauden kuluttuessa, se siirtyy valtiolle tai löytötavaraa säilyttäneen löytötavaratoimiston pitäjälle.

Huomaa, että löytötavara tulee aina yrittää palauttaa, sillä löytötavaran luvaton omiminen on kavallukseen tai lievään kavallukseen verrattava rikos, josta voidaan tuomita rangaistus.

Lähteet: Poliisi, Suomen löytötavarapalvelu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin löytötavaran saa pitää? Toimi näin, kun löydät jotain sinulle kuulumatonta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.