Ihmiset

Vaikka koulusta tulevat uutiset ovat synkkiä, erityisopettaja Tia Ukkola viihtyy työssään: ”Koen tosi usein onnistumisia”

Lahtelainen erityisluokanopettaja Tia Ukkola nauttii siitä, että hän saa erilaiset lapset oppimaan, jokaisen itselleen sopivalla tavalla.

Uutisten perusteella voisi ajatella, että koulussa työskenteleminen on juuri nyt kamalaa. Pisa-tulokset laskevat, lapset masentuvat, mihinkään ei ole rahaa ja opettajat uupuvat.

Uutisista saattaa saada sellaisen kuvan, että kaikki opettajat uupuvat työnsä ääreen, mutta se ei ole totta. Lahtelainen erityisluokanopettaja Tia Ukkola, 55, lähtee joka aamu töihin mielellään ja palaa kotiin tyytyväisenä.

”Olen varmaan onnekas, kun olen löytänyt työn, josta tykkään. Saan uudistua ja oppia jatkuvasti uutta.”

Lue myös: Tarja, 60, rakastaa tuiki tavallista työtään varastossa – salaisuus on työn tuunaaminen, jota sinäkin ehkä tietämättäsi teet

”Aikuiset saattavat välillä aiheuttaa stressiä, mutta lapsista saa voimaa”, Tia kiittelee. Ympäristöopin tunnilla kolmosluokkalaiset muodostavat yhdessä Suomen ääriviivoja lattialle.
”Aikuiset saattavat välillä aiheuttaa stressiä, mutta lapsista saa voimaa”, Tia kiittelee. Ympäristöopin tunnilla kolmosluokkalaiset muodostavat yhdessä Suomen ääriviivoja lattialle. © Samuli Ikäheimo

Huonoja päiviä on harvoin

Tia on ammatiltaan erityisluokanopettaja. Hän työskentelee Lahdessa, Lähteen koulun Liipolan toimipisteessä, missä oppilailla on paljon neurologisia pulmia, haasteita tarkkaavaisuudessa, oppimiskyvyssä ja käyttäytymisessä. Aluekin on Lahdessa hankalan maineessa.

Lähes 30 vuotta alalla olleelle Tialle sattuu silti harvoin huonoja päiviä. Hän nauttii työssään siitä, että saa erilaiset lapset oppimaan, jokaisen itselleen sopivalla tavalla.

”Koen työssäni tosi usein onnistumisia. Tykkään tehdä töitä lasten kanssa. Lapset ovat jo itsessään innostuksen lähde”, hän sanoo.

Toinen iloa tuottava asia ovat lähimmät työkaverit. Tia tekee töitä kolmen opettajan tiimissä, joka jakaa paitsi oppilaat, myös samanlaisen työfilosofian.

”On oleellisen tärkeää saada tehdä töitä yhdessä sellaisessa porukassa, jossa opettamisesta ajatellaan samalla tavalla, jossa ollaan innostuneita ja yhteistyöhaluisia.”

Yläkouluikäisenä Tia Ukkola suunnitteli vielä ryhtyvänsä tarjoilijaksi, mutta lentopallo ja valmentaminen houkuttivat opettajan uralle.
Yläkouluikäisenä Tia Ukkola suunnitteli vielä ryhtyvänsä tarjoilijaksi, mutta lentopallo ja valmentaminen houkuttivat opettajan uralle. © Samuli Ikäheimo

Työssä viihtyminen ei tarkoita sitä, ettei vaikeista asioista puhuttaisi

Tiasta tuli opettaja puolivahingossa. Ammatti ei ollut hänelle mikään lapsuuden haave. Yläkoulussa lentopalloa vakavissaan harrastanut tyttö haaveili vielä tarjoilijan töistä. Urheiluvalmentamisen kautta hän ajautui kuitenkin opettajan työhön, eikä ole koskaan haaveillut alanvaihdosta.

Sekin on Tiasta innostavaa, että työssä saa jatkuvasti kehittyä. Hän kutsuu työpaikkaansa toiseksi yliopistokseen, sillä sai aikanaan uutena opettajana oppia ammatistaan viisaammilta ja kokeneemmilta työkavereilta.

”Nykyisin myös koulutan muita opettajia, ja sekin innostaa, että nyt saan vuorostani jakaa kaikkea oppimaani muille.”

Hän ei kuitenkaan ole niitä ihmisiä, jotka näkevät jokaisella sadepilvellä kultaisen reunuksen. Hän tunnustaa potevansa aika-ajoin voimakasta muutosvastarintaa ja olevansa työyhteisössään hyvin suorapuheinen ja kriittinen.

”Me sanomme ääneen, jos olemme eri mieltä asioista, eikä kukaan pahastu siitä. Mikään ei kehity, jos on väärissä paikoissa hiljaa.”

Loppukaneetiksi Tia tiivistää, että työn ilo syntyy Liipolan koulun motosta, joka kuuluu: yhdessä onnistumme.

”Se näkyy työssä viihtymisessä, että saan tehdä töitä muiden innostuvien ihmisten kanssa ja koko talossa on keskinäinen kunnioitus sekä lapsia että aikuisia kohtaan. Se on tosi tärkeää ja tekee työstä kivaa.”

Lue myösLea, 34, lomautettiin ravintola-alalta – löysi uuden työn bussikuskina: ”Kaikki eivät ymmärrä, miten tärkeää työtä teemme”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 3/24.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaikka koulusta tulevat uutiset ovat synkkiä, erityisopettaja Tia Ukkola viihtyy työssään: ”Koen tosi usein onnistumisia”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.