Juhlat

Aineeton joululahja x 50: Mitä antaa joululahjaksi aikuiselle, joka ei halua lisää tavaraa?

Parhaista paketeista paljastuu tänä jouluna aineeton lahja, joka ei jää kaappien uumeniin pölyttymään. Lue lisää!

Aineeton joululahja on vuoden paras lahja! Joulu lähestyy ja moni kauhistelee jo etukäteen tavaramäärää, joka lahjapaketeista paljastuu. Onneksi lahjan ei aina tarvitse olla materiaa! Kotilieden toimitus listasi kymmenen parasta aineetonta lahjaideaa aikuiselle, joka ei halua lisää tavaraa kotiinsa.

Lue myös: Mitä antaa joululahjaksi äidille? Lue kattava 33 idean lista ja ilahduta äitiä täydellisellä lahjalla

1. Kutsu ystävät luoksesi syömään

Onko mitään ihanampaa kuin mennä valmiiseen pöytään ja nauttia hyvästä ruoasta ja hyvästä seurasta rakkaiden ihmisten kanssa? Todennäköisesti ei! Suunnittele siis herkullinen menu ja anna joululahjaksi illalliskutsu luoksesi. Päivällisen voi suunnitella myös esimerkiksi jonkin sellaisen teeman ympärille, jonka tiedät olevan lahjansaajalle tärkeä.

2. Osta hemmottelulahjakortti

Hemmottelulahjakortti on ihana aineeton joululahja, joka lupaa lahjansaajalle rentoutumishetken arjen keskelle. Pitäisikö lahjan saaja esimerkiksi kuumakivihieronnasta tai kasvo- tai jalkahoidosta?

Lue myös: Anna joululahjaksi tryffeleitä, granolaa, nutellaa, hilloja – 8 helppoa ja herkullista ohjetta

3. Pakopelihuone tai lasersota on elämyksellinen aineeton joululahja

Heittäytymiskykyiselle pariskunnalle tai perheelle sopii lahjaksi lupaus viedä koko porukka lasersotaan tai testailemaan älynystyröiden toimintaa pakohuoneeseen. Yhdessä vietetty hauska iltapäivä pysyy mielessä pitkään. Vaihtoehtoisesti voit antaa lahjakortin, jos et itse ehdi mukaan.

4. Opeta ystävälle uusi taito

Oletko oman alasi ammattilainen tai intohimoinen harrastusihminen? Lupaa opettaa alastasi kiinnostuneelle ystävällesi asia, jonka vain sinä osaat! Jos olet haka keittiössä, opeta ystävälle resepti tai valmistuskikka, joka vaatii ammattilaisen opastusta. Viettäkää ihana ilta keittiön antimien äärellä ja pysähtykää kokkailun jälkeen nauttimaan valmistamistanne herkuista.

Vaihtoehtoisesti lupaudu opettamaan ystävällesi vaikkapa kielen alkeet, sienestystä, sosiaalisen median perusteet, villasukan neulominen tai miten soitetaan lahjansaajan suosikkikappale kitaralla.

5. Lahjoita kurssi

Ystävälle voi antaa lahjaksi myös inspiroivan harrastekurssin, jolla lahjansaaja pääsee opettelemaan uusia taitoja. Hauskoja vaihtoehtoja ova esimerkiksi

6. Lapsiperheen vanhemmille aikaa

Lapsiperheen kiireisen arjen keskellä vanhempien yhteinen aika on usein kortilla. Lupaa siis ottaa ystävä- tai sukulaisperheen lapset luoksesi yökylään, ja anna vanhemmille lahjaksi omaa aikaa. Halutessasi voit liittää lahjaan vanhemmille liput elokuviin, teatteriin, konserttiin tai kylpylään.

Perheelliselle ystävälle voi antaa lahjaksi myös get away -viikonlopun. Kutsu ystävä viikonlopuksi luoksesi ilman lapsia ja lupaa, että viikonloppuna tehdään vain ystäväsi lempiasioita.

aineeton joululahja, joululahja, aineettomat joululahjat

7. Vie ystävä drinkeille tai teelle

Avattiinko kotikaupungissasi juuri kiinnostava uusi kahvila, drinkki- tai viinibaari tai teehuone? Mitäpä jos lupaisit ystävällesi joululahjaksi, että tarjoat hänelle siellä  kupillisen tai lasillisen? Lahjan kruunaa yhdessä vietetty rentouttava ilta.

8. Lahjaksi suoratoistopalvelun tilaus

Digitaaliset materiaalit ilahduttavat joulun jälkeen koittavassa arjessa. Lahjaksi sopii vaikka äänikirjapalvelu Bookbeatin tai Storytelin tilaus tai suoratoistopalvelu Netflixin tai HBO:n tilaus.

9. Tilaa ystävälle digilehti

Moni ilahtuu myös laadukkaan lehden lukuoikeudesta. Kiinnostaisiko ystävää tai sukulaista esimerkiksi Kotiliesi, Anna, Suomen Kuvalehti tai Tekniikan Maailma?

10. Pala ikimetsää on ihana aineeton joululahja

Luonnonperintösäätiön kautta on mahdollista ostaa pala ikimetsää. Lahjoitukset käytetään uusien suojelualueiden ostamiseen. Säätiö edistää luonnonsuojelua Suomessa.

11. Mökkiviikonloppu ilahduttaa

Suunnittele mökkiviikonloppu. Varaa mökki, suunnittele ruoat, varaa palju ja toimita lahjansaajalle lista, mitä kaikkea pitää pakata mukaan. Ihana rentoutumisviikonloppu jää mieleen pitkäksi aikaa.

12. Anna lahja, joka herättää muistoja

Muistojen ääreen on ihana pysähtyä yhdessä! Vie iäkäs sukulainen tai ystävä vierailemaan esimerkiksi tämän lapsuuskaupungissa.

Kotilieden toimittaja Sanna kertoo ikimuistoisesta aineettomasta lahjasta: ”Otin selvää, ketkä nykyisin asuivat äitini lapsuudenkodissa, otin heihin yhteyttä ja kysyin saammeko tulla piipahtamaan. Asunnossa asuva pariskunta ilahtui visiitistä, koska hekin saivat äidiltä tietoa talon vaiheista 40–50-luvulla. Sekä minä että äitini nautimme tästä lahjasta.”

13. Geenitesti kertoo suvun vaiheista

Sukututkimusta harrastava sukulainen ilahtuu lahjanantajan tekemästä DNA-testistä, joka antaa tietoa biologisista sukulaissuhteista. Testin voi tilata netistä. Geneettistä sukututkimusta varten geenitestejä tarjoavia yrityksiä on lukuisia.

14. Yhdessä liikunnan äärelle!

Mitä jos antaisit lahjaksi laskettelu- tai melontakurssin, jolle lähtisit yhdessä lahjansaajan kanssa? Tämä lahja ilahduttaa tuplasti, sillä lahjansaaja saa kurssin lisäksi myös laatuaikaa läheisensä kanssa!

15. Lahjakortti ravintolaan ilahduttaa

Kukapa ei nauttisi hengähdyshetkestä herkullisen ruoan äärellä? Anna lahjakortti kiinnostavaan ravintolaan, jonne lahjan saaja voi lähteä valitsemassaan seurassa.

16. Museokortti on mahtava aineeton joululahja

Suomalaiset hurmannut museokortti on pääsylippu yli 300 museoon ympäri Suomea – ja se on ihana aineeton joululahja jokaiselle taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneelle! Kahdentoista kuukauden käyttöaika alkaa, kun lahjan saaja vierailee ensimmäistä kertaa jossakin museossa korttia käyttäen.

17. Turistipäivä kotikaupungissasi

Kutsu lahjansaaja luoksesi kylään ja järjestä hänelle turistipäivä. Mitkä kohteet ovat kaikista kiinnostavimpia ja ihanimpia juuri sinun kaupungissasi? Mitkä nähtävyydet, ravintolat ja kahvilat voisivat olla elämys lahjan saajalle?

18. Vie lahjan saaja retkelle

Oletko kokenut retkeilijä? Onko sinulla ystävä, jota kiinnostaisi kokeilla retkeilyä, mutta joka ei yksin rohkene lähteä? Lupaa viedä lahjansaaja yöpymään metsään, tutustumaan kiinnostavaan kansallispuistoon tai syömään retkiruokaa laaavulle.

19. Stand up -keikka on mahtava aineeton joululahja

Rakastaako lahjansaaja nauruhermoja kutkuttavaa komiikkaa? Selvitä, esiintyykö hänen suosikkikoomikkonsa lähiaikoina kaupungissa, ja osta lahjaksi liput keikalle.

20. Ammattijärjestäjän käynti helpottaa tavarakaaoksen keskellä

Tiedätkö lahjansaajan tuskailevan kodin järjestämisen kanssa? Mitä jos lupaisit maksaa ammattijärjestäjän vierailun? Ammattijärjestäjän kanssa voi pohdiskella, miten oman kodin tavarat saisi taltutettua ja organisoitua kodin säilytystiloihin järkevästi.

Lue myös: Nämä 2 asiaa voit unohtaa – ammattijärjestäjä paljastaa helpon ohjenuoran tavarakaaoksen taltuttamiseen

21. Lahjoita käynti kampaajalla

Tukka hyvin, kaikki hyvin, eikö vain? Selvitä lahjansaajan luottokampaaja ja osta lahjakortti tämän luokse. Lahjansaajalle voi antaa myös vaikka useamman parturikäynnin kattavan lahjakortin.

22. Eettinen lahja ilahduttaa ja on ihana aineeton joululahja

Kaunis ja eettinen aineeton joululahja on myös lahjoitus ystävän nimissä esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun, Suomen luonnonsuojeluliiton tai Suomen Punaisen Ristin kautta.

Kirkon Ulkomaanavun kautta voi lahjoittaa esimerkiksi vuohen tai puuntaimia kehitysmaahan, Suomen Punaisen Ristin kautta puolestaan voi lahjoittaa esimerkiksi katastrofirahastoon tai tukea nuorten turvataloja. Suomen luonnonsuojeluliiton kautta taas voi lahjoittaa vaikka ilmastonmuutoksen hidastamiseen tähtäävään työhön tai kotimaisten, uhanalaisten lajien suojeluun.

23. Varaa valokuvaussessio

Ammattivalokuvaajan kameran eteen pääseminen on luksusta. Laadukkaisiin ja tunnelmallisiin valokuviin ikuistuu ihana muisto lahjansaajasta vaikka ystävän, lemmikin, perheen tai puolison kanssa. Varaa valokuvaajalta aika tai anna lahjakortti, jolla voi ostaa valokuvaajan palveluja.

24. Anna ruokarahaa

Opiskelija tai vähävarainen ilahtuu lahjakortista, jolla voi käydä tekemässä ruokaostoksia pitkin kevättalvea. Lahjakortti voi myös mahdollistaa arjen herkuttelun, jos varat eivät muuten meinaa riittää siihen.

25. Ooppera- tai balettielämys säilyy mielessä pitkään

Ooppera- tai balettiesitys on unohtumaton kokemus niin ensikertalaiselle kuin kokeneemmallekin kulttuurin ystävälle. Osta liput johonkin tiettyyn näytökseen, jonka uskot ilahduttavan tai anna lahjakortti ja anna lahjansaajan itse päättää esitys.

26. Lahjaksi apua

Toisinaan tärkein lahja on apuvoimat arjen kaaoksen keskelle. Lupaudu vahtimaan lemmikkiä, vaihtamaan viherkasvien mullat, pesemään ikkunat tai auttamaan lähestyvässä muutossa.

Mikä on ihanin aineeton joululahja, jonka sinä olet saanut? Kerro kommenteissa!

Juttua päivitetty uusilla lahjaideoilla 12.11.2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aineeton joululahja x 50: Mitä antaa joululahjaksi aikuiselle, joka ei halua lisää tavaraa?

Orava

Pala Luonnonperintösäätiön ikimetsää❤️

Joulumuori

”Eettinen lahja ilahduttaa”; itse en tunne ketään joka ilahtuisi hänen nimissään tehdystä lahjoituksesta jonnekin kehitysmaihin. Jokainen lahjoittakoon itse mihin haluaa. Kotimaassa löytyy paljon kohteita.

Joululahjan pitää olla jotain mitä saaja tarvitsee. Jos ei tarvitse mitään, niin lahjakortti hyvään ravintolaan tai hierojalle sopii monelle.

Helleri

Ompelukone kehitysmaahan

Sophie

Kirje kuinka hyvä ystävä on jonka voi sitten laittaa kehyksiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.