Joulukuusen hoito: Ota talteen niksit, jotka estävät neulasten varisemisen!

Miten joulukuusta pitää hoitaa, jotta se ei varista neulasiaan ja säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään? Poimi talteen joulukuusen hoito-ohjeet! 

Joulukuusen hoito on helppoa, kunhan kuusta muistaa kastella ja kiinnittää huomiota kuusen sulattamiseen. Neulaset eivät varise, kun kuusta hoitaa oikealla tavalla.

Lue myös: Ihanimmat joulumarkkinat Suomessa – Mikä näistä 16 joulutorista on suosikkisi?

Millainen on hyvä joulukuusi?

Joulukuusta hankkiessa kannattaa varmistua puun tuoreudesta ja alkuperästä. Tuore joulukuusi on tasaisesti vihreä eivätkö neulaset varise hankintahetkellä.

Kotimainen kuusi on lähipuuta ja ekologisin vaihtoehto. Valtaosa suomalaisista metsistä on PEFC-sertifioitu, mikä osoittaa sen, että metsiä hoidetaan vastuullisesti. Näin ollen kotimainen kuusi on hyvä ja kestävä valinta.

Lue myös: Metsän puusta joulun symboliksi – miten joulukuusiperinne rantautui Pohjolaan?

joulukuusen hoito, joulukuusi

Joulukuusen hoito on helppoa: Ota talteen helpot vinkit

Ulkoa pakkasesta tuotu kuusi säilyttää neulasensa parhaiten, jos sen annetaan sulaa hitaasti. Muuten joulukuusen hoito on helppoa, kunhan muistaa huolehtia riittävästä kastelusta.

  1. Anna jäisen kuusen sulaa ainakin vuorokauden ajan viileässä tilassa. Hyvä sulamispaikka on esimerkiksi kellari tai autotalli, jossa lämpötila on muutaman asteen plussan puolella. Laita kuusen tyvi vesiämpäriin, jotta kuusi saa vettä jo sulamisvaiheessa.
  2. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, jäisen kuusen voi viedä vesiämpärissä kylpyhuoneeseen. Suihkuttele neulasia alkuun viileällä vedellä, jotta kuusi pysyy kosteana. Poista suojaverkko vasta sitten, kun kuusi on sulanut ja suihkuteltu.
  3. Siirrä sulanut kuusi kuusenjalkaan. Sahaa joulukuusen tyvestä pari senttiä pois, jolloin saat puulle uuden imupinnan ja vesi kulkeutuu paremmin puun neulasiin. Älä kuitenkaan kuori tai veistä puun tyveä, sillä se heikentää kuusen vedensaantia. Kuusen pitäisi mahtua kuusenjalkaan ilman veistämistä.
  4. Huolehdi joulukuusen vedensaannista erityisesti ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin vedenkulutus on suurinta. Joulukuusta tulee kastella aamuin illoin eikä vesi saa päästä loppumaan. Joulukuusta ei tarvitse lannoittaa.
  5. Älä sijoita kuusta liian lämpimään paikkaan, kuten lähelle patteria tai takkaa. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset varisevat pois.
  6. Koristele kuusi kauniisti ja nauti havukuusen tuoksuisesta joulusta! Kun joulu on ohi, huolehdi kuusen kierrätyksestä. Kuusen voi laittaa kuljetuksen ajaksi esimerkiksi paperisäkkiin, jotta neulaset eivät varise ympäriinsä.

Lue myös: Piparitaikinasta on moneksi – leivo ihanat joulukoristeet pipareista

Keskustelu

Meillä on ollut sama kuusi vuodesta 1992 eikä sitä ole koskaan hoidettu millään tavalla. Ei pudota neulasia, ei tarvitse vettä eikä tarvitse hävittää joulun jälkeen.

Joo, onhan toi muovikuusi aikansa sellainen, ettei tarvitse hävittää eikä hoidella. Mutta jossain vaiheessa sille käy kuten muillekin ihmisen tekemille tavaroille ja silloin se on seka- tai energia jätettä… Sitäpaitsi kokoontaittuvakin muovikuusi tarvitsee 11,5 kuukautta vuodessa säilytyspaikan ja onko kaikilla kerrostaloasujilla isoa kanaverkkokomeroakaan. Meillä ei aito kuusi aiheuta ongelmia ennen eikä jälkeen joulun: haemme kuusen tuosta kotimetsästämme jouluksi ja nuutinpäivän mentyä katkon oksasaksilla sen oksat puutarhakompostin pohjalle kompostin ilmanvaihtoa hoitamaan ja rungosta saan muutamia hellapuita.

Kommentoi juttua: Joulukuusen hoito: Ota talteen niksit, jotka estävät neulasten varisemisen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X