Ruoka

Vappu Pimiän ortodoksiperheessä pääsiäinen on iso juhla – nappaa talteen suosikkijuontajan rakastetut ja helpot pääsiäisreseptit

Suosikkijuontaja valmistaa läheisilleen joka vuosi itse pashan. Vappu Pimiän pääsiäisresepteillä jokainen kotikokki onnistuu luomaan herkullisen juhla-aterian.

Juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiän perheessä pääsiäinen on vuoden merkittävin juhla, sillä sekä hänen puolisonsa Teemu Huuhtanen että lapsensa Viola ja Selma ovat ortodokseja. Juhlapäivinä pöytään katetaan tuttuja herkkuja pashasta karitsaan.

Kokosimme yhteen Vappu Pimiän pääsiäisreseptit ja muut hittiohjeet, joilla loihdit juhlavan aterian pääsiäisen pyhiksi. Ota kokeiluun esimerkiksi mehevä rahkakakku, jota Kotilieden lukijat ylistävät vuodesta toiseen.

Lue myös: Vappu Pimiän reseptit hurmaavat – Vapun suositut arkiruoat kokataan vähällä vaivalla

1. Pasha Vappu Pimiän ohjeella on pääsiäisen takuuvarma tarjottava

Pasha Vappu Pimiän ohjeella
Pasha Vappu Pimiän ohjeella valmistuu niin pashamuottiin, siivilään kuin suodatinpussiinkin tehtynä. Kuva: Seppo Saarentola/OM-arkisto

Vappu Pimiän perhe viettää pääsiäisen tyypillisesti Vapun puolison vanhemmilla Kuopiossa. Seurueen pääsiäispöytä kulminoituu kahteen annokseen: anopin valmistamaan karitsaan ja pashaan, jonka teko on aina Vapun vastuulla.

Ortodoksisen pääsiäisen klassikkoherkkuun tarvitset muun muassa maitorahkaa, kuohukermaa ja korintteja tai rusinoita. Pasha tekeytyy kahdeksan tuntia, joten ryhdy puuhaan jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Vappu Pimiä (@vappendaali) jakama julkaisu

Lue myös: Vappu Pimiän jouluruoat sopivat jokaiseen tilanteeseen – kurkkaa Vapun suosittujen jouluherkkujen reseptit

2. Mehevässä rahkakakussa ihastuttaa aprikoosihillolla piristetty täyte

Vappu Pimiän mehevä rahkakakku
Vappu Pimiän mehevä rahkakakku on valmis pöytään reilussa tunnissa. Kuva: Vappu Pimiä

Mehevä rahkakakku on kulkenut Vapun matkassa jo toistakymmentä vuotta. Helpon kakun juju on aprikoosihillosta ja limellä tai sitruunalla maustetusta rahkasta sekoitettu täyte. Herkku säilyy hyvänä useamman päivän ja sopii tarjottavaksi pääsiäisaterian jälkiruoaksi. Kakkua hehkuttavat myös Kotilieden lukijat.

”Hyvää tuli. Kypsensin kylläkin pohjaa ja aprikoosihilloa noin 20 minuuttia ennen rahkan lisäämistä, koska kosteaa päällistä oli niin paljon”, kehuu lukijamme Marjo.

3. Pääsiäisen pääruoka yhden vuoan taktiikalla

Vappu Pimiän kokonainen uunikana
Vappu Pimiän kokonainen uunikana paistuu rinnakkain bataatin, porkkanoiden, perunoiden, palsternakan, juurisellerin ja sipulien kanssa. Kuva: Pekka Holmström/OM-arkisto

Vappu Pimiän kokonainen uunikana toimii niin juhlana kuin arkenakin. Näyttävä uunibroileri kypsyy samassa vuoassa juuresten kanssa. Sitruunalla piristetty kanaruoka tarjoaa vaihtelua perinteiselle pääsiäislampaalle.

Testaa myös Vapun appelsiinibroileri – edulliset broilerinkoivet paistuvat mureiksi appelsiinimehussa.

4. Kääri kuhafilee rullalle ja upota valkoviinikylpyyn

Vappu Pimiän kuharullat valkoviinissä
Vappu Pimiän kuharullat kypsennetään uunissa valkoviinissä. Kuva: Vappu Pimiä

Vai syötäisiinkö sittenkin kalaa? Kääretortun tapaan kiedotut kalarullat valkoviinissä on Vapun valinta paremmaksi lauantai-illalliseksi. Vaaleasta kalasta, kuten kuhasta, valmistuva ylellinen ateria toimii myös pääsiäisen pääruokana.

5. Kasvissyöjälle maistuvat Vapun grillatut munakoisot

Vappu Pimiän grillatut munakoisot
Vappu Pimiän grillatut munakoisot ovat oiva vegevaihtoehto juhliin. Kuva: Vappu Pimiä

Jos pääsiäispöytään istuu kasvissyöjiä, annostele lautaselle Vapun grillattuja munakoisoja.

Hetken mielijohteesta syntyneessä reseptissä pääroolia näyttelee munakoiso, joka kypsennetään grillissä ja tarjoillaan tomaattikuutioiden, murustellun fetan ja mintun kera. Munakoisot toimivat myös kivana parina vaikkapa grillatun karitsan kanssa.

6. Herne-kurkku-fetasalaatista raikkautta aterialle

Vappu Pimiän herne-kurkku-fetasalaatti
Vappu Pimiän herne-kurkku-fetasalaatti viimeistellään pääsiäisen luottoraaka-aineilla: sitruunalla ja mintulla. Kuva: Vappu Pimiä

Kaipaako pääsiäisateria keveyttä? Herne-feta-kurkkusalaatti kuuluu Vappu Pimiän suosikkisalaatteihin.

”Sopii minkä tahansa ruoan lisukkeeksi ja syntyy muutamassa minuutissa, suosittelen kokeilemaan!” Vappu kehuu reseptiään.

Lue myös Seuran juttu: Vappu Pimiä avautuu kummivanhemmistaan: ”Olen saanut heiltä pyyteetöntä rakkautta ja kannustusta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vappu Pimiän ortodoksiperheessä pääsiäinen on iso juhla – nappaa talteen suosikkijuontajan rakastetut ja helpot pääsiäisreseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.