Juhlat

Rapujuhlien kattaus – koristelu ja koristeet tekevät tunnelman

Rapukauden aikana kaikkialla vilahtelee toinen toistaan houkuttelevampia rapujuhlakuvia. Aloittelijakin pääsee rapujuhlien järjestämisen makuun, kun ottaa huomioon juhlissa tarvittavat välineet.

rapukattaus

Valkoinen liina luo hyvän pohjan kattaukselle. Kuva: Jorma Marstio/Otavamedia

Panosta kattaukseen

Koska rapu on suhteellisen hintava tarjottava ja juhlien kiistaton tähti, kannattaa kattaukseen panostaa. Kauniit astiat, tunnelmalliset lyhdyt sekä juhlava pöytäliina vievät kattauksessa pitkälle. Kokosimme yhteen ideoita, joilla saat luotua rapujuhliisi toimivan kattauksen.

Rapujuhlat eroavat hieman muista juhlista siinä, että ne ovat sotkuisemmat kuin keskiverto illalliset. Siksi rapujuhliin kannattaakin aina varata runsaasti serviettejä, rapukaulurit sekä pienet vesikulhot käsien putsaamista varten. Kun kattaus on kunnossa, voi rapujuhlista nauttia hyvillä mielin.

havin rapukauluri

Rapukauluri suojaa vaatteita rapuja syödessä. Kuva: Havi

Kaikki alkaa pöytäliinasta, jonka päälle katetaan. Esimerkiksi klassinen valkoinen liina sopii hyvin rapukattauksen pohjaksi. Valkoisen liinan päälle voi lisätä väriä vaikkapa punaisilla tableteilla tai kaitaliinoilla. Väriä kattaukseen saa helposti myös servieteillä ja lyhdyillä.

servietti markimekko

Kaupoista löytyy runsaasti rapujuhliin sopivia serviettejä. Kuva: Marimekko

Rapujuhlapöydän koristeet

Rapujuhlat ajoittuvat usein hämärtyviin loppukesän iltoihin, joihin lyhdyt ja kynttilät tuovat valoa ja tunnelmaa. Voit askarrella itse erilaisia lyhtyjä, kuten näitä mosaiikkilyhtyjä, tai hankkia mieleisiäsi kauppojen valikoimista. Erilaiset valosarjat sopivat myös juhlapaikan koristeluun ja valoa tuomaan, katso mallia täältä.

Rapuja vadilla

Jalallinen tarjoiluvati nostaa ravut ruokapöydän kunniapaikalle. Kuva Jorma Marstio/Otavamedia

Ravut ovat illan kunniavieraita ja ansaitsevat näyttävän esillepanon. Rapuja varten onkin hyvä varata suurehko tarjoiluvati, jolle saksiniekkoja voi asetella näyttävästi. Koko komeuden voi viimeistellä perinteiseen tapaan kruunutillillä. Tilliä voi laittaa myös maljakkoon pöytää koristamaan.

Rapujuhlien astiat

huuhdemalja

Vesikulhoihin laitettavat viinimarjanlehdet ja sitruunan tai limen lohkot auttavat poistamaan ravun hajua sormista. Kuva: Jorma Marstio/Otavamedia

Rapujuhlissa on tapana kattaa jokaiselle ruokailijalle oma vesikulho, jossa voi huuhtaista käsiään syömisen lomassa. Veden joukkoon sopivat sitruunan tai limen viipaleet ja viinimarjanlehdet.

arabia koko

Kun lautanen on riittävän suuri, putoilee pöydälle vähemmän perkeitä. Kuva: Arabia

Lautanen, jolle rapuja otetaan, saa olla melko kookas. Lautasta tarvitaan ravun perkaamisen alustaksi, joten tilaa pitää olla niin perkeille kuin syötävillekin. Hyvät rapuveitset puolestaan ovat edellytys ravuista nauttimiselle. Lähes kaikissa rapuveitsissä on teräosassa reikä, jonka avulla saksen kärjen katkaiseminen on helpompaa.

hackman rapuveitset

Hyvä rapuveitsi helpottaa syömistä. Kuva: Hackman

Yleensä rapujuhlissa on tarjolla niin valkoviiniä, snapseja kuin vettäkin. Monille maistuu rapujen seurana myös olut. Luonnollisesti rapujuhlien menusta sekä juhlan järjestäjien mieltymyksistä riippuen, voi juomia olla vielä enemmänkin. Tämän takia kattaukseen tarvitaan useita laseja, joista nauttia eri juomia.

pentikin lasit

Rapujuhlapöydässä laseja saa olla moneen lähtöön. Kuva: Pentik

ikean snapsilasit

Akvaviitit ja Koskenkorvat tarjoillaan luonnollisesti snapsilaseista. Kuva: Ikea

Jos järjestät rapujuhlia ensimmäistä kertaa, kannattaa kerrata rapujuhlien etiketti.

Lisää ideoita rapujuhliin: Nyt on rapujuhlien aika Rapujuhlien menu Rapukestit perheen kesken Rapujen syöntiohjeet

Kuvat: Jorma Marstio/Otavamedia, Fiskars Group (Hackman, Arabia), Havi, Ikea, Marimekko, Pentik

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rapujuhlien kattaus – koristelu ja koristeet tekevät tunnelman

Sinun täytyy kommentoidaksesi.