Juhlat

The Joulukalenteri vai Toljanteri – mikä on paras tv-joulukalenteri? Listasimme nostalgisimmat, äänestä suosikkiasi!

Televisiojoulukalenterit lämmittävät mieltä ja hauskuuttavat joka vuosi joulun aikaan. Mikä on mielestäsi kaikkien aikojen paras joulukalenteriohjelma? Äänestä suosikkiasi!

Pian ne taas valtaavat ruudut, ihanat ja hulvattomat television joulukalenterit nimittäin! Ensimmäinen tv-joulukalenteri nähtiin Suomessa jo 1960-luvulla, ja 1980-luvulta lähtien niitä on esitetty lähes joka vuosi. Tänä vuonna Ylen joulukalenterissa, Tonttuakatemiassa, seurataan peikkoa, joka päätyy vahingossa keskelle joulutonttujen koulutusohjelmaa ja yrittää soluttautua joukkoon tavatakseen Joulupukin.

Lue myös: Itse tehty joulukalenteri x 6 – ihastu ja askartele itse!

Tämän joulun luukkujen avautumista odotellessa on hyvä hetki kääntää katse menneisiin vuosiin ja pohtia, mikä on kaikkien aikojen paras televisiojoulukalenteri. Äänestä omaa suosikkiasi alla!

Mikä on paras tv-joulukalenteri?

The Joulukalenteri, Sub (1997)

Kolme tonttua lähetetään Keuruulle etsimään avainta soittorasiaan, joka soittaa Iki-iäkäs-nimisen tontun elämän viimeisiä säveliä. Matkalla tonttujen lentokone tuhoutuu ja he joutuvat veistämään uuden potkurin lentokoneeseensa. Läheisellä maatillalla Olli, Kerttu ja heidän Vikki-koiransa valmistautuvat jouluun, ja saavat vieraakseen salaperäisen Pentin.

Lapsille suunnattuja joulukalenteriohjelmia parodioiva The Joulukalenteri on noussut kulttiohjelman maineeseen. Humoristisen sarjan tunnuspiirteitä ovat finglishiä eli suomen ja englannin sekoitusta puhuvat tontut, musiikkikohtaukset ja absurdinen toisteisuus.

Olga P. Postisen joulukalenteri, Yle (1987, 1996)

Vadelmamehustaan tunnetun Vaapukkalan kaupungin tarmokas postimestari Olga P. Postinen pitää kunnia-asianaan sitä, että posti kulkee perille ajallaan. Joulun aikaan postia on vielä entistä enemmän, töitä riittää ja Olga kulkee talosta toiseen joulupostia kuljettamassa. Olgan motto kuuluukin ”läpi sateen, tuulten ja nietosten”.

Joulukalenterissa nähdään Ritva Valkama Olga P. Postisen roolissa ja muun muassa Seela Sella Kielo-neitinä. Katkelmia nostalgiaa huokuvista, lämminhenkisistä jaksoista voi katsoa Ylen Elävästä Arkistosta.

Aikuisen naisen joulukalenteri, Yle (tv-joulukalenteri 2018)

Aikuiskatsojille suunnatussa joulukalenterissa 47-vuotias hedelmöityshoitobiologi Maria Månsson (Mari Perankoski) yrittää luoda läheisilleen täydellisen joulun. Siihen kuuluu joulutunnelman luominen muun muassa väkertämällä tonttuovia ja kuuntelemalla joululauluja, joista kuitenkin paljastuu kaksimielisiä lisämerkityksiä.

Joulupuuhat eivät menekään suunnitelmien mukaan, vaan kömmähdyksi sattuu yksi jos toinenkin. Jouluvalmisteluja hidastavat muun muassa Marian omat vaihdevuosioireet ja hänen äitinsä, joka on löytänyt eläkeikäisenä seksuaalisuutensa uudelleen. Kun mies vielä karkaa kesken pahimpien jouluvalmistelujen työkeikoille ja teini-ikäinen tytär Netta pyytää kuukautisverta kuvataidekerhon projektia varten, hulvaton soppa on valmis.

Lue myös: Jouluttaja tuntee joulun trendit ja aloittaa valmistelut jo syyskuussa – Testaa, miten kova joulufani olet!

Tonttu Toljanteri, Yle (1998, 2003, 2007, 2010, 2011, 2013)

Tonttu Toljanteri lienee yksi ikonisimmista joulukalentereissa seikkailleista hahmoista. Lämmihenkistä slapstick-komediaa hyödyntävä lastensarja on palannut ruutuun originaalein tarinoin kuudesti, ja sarjoja on esitetty useina vuosina uusintoina.

Kunto Ojansivun näyttelemä Toljanteri seikkaili ensimmäistä kertaa televisioruuduissa vuonna 1998. Tonttu Toljanteri huitaisee joulupukkia päähän tikapuilla ja tapahtuman seurauksena pukki menettää muistinsa. Pitääkseen kömmähdyksensä salassa Toljanteri estää muuta Korvatunturin väkeä tapaamasta pukkia ja ottaa hoitaakseen kaikki pukin tämän työt.

Kylli-tädin joulukalenteri, Yle (1981)

Ylen lastenohjelmien legendaarinen juontaja Kylli-täti eli Kylli Koski juonsi omaa joulukalenteriohjelmaansa 1980-luvun alussa. Tyylilleen uskollisena Kylli-täti kertoi joulukalenterissa tarinoita samalla kun maalasi kuvaa tarinan tapahtumista.

Joulukalenterin ensimmäisessä jaksossa Kylli-täti kertoo pienestä hiirenpoikasesta, joka ei koskaan halua peseytyä joessa, jonka lähellä asuu. Kun tienoolle saapuu sirkkaorkesteri, hiiri ei harmikseen kuule pihaustakaan hienosta musiikista ja päättää korjata asian. Ensimmäisen jakso on katsottavissa Yle Areenasta.

Heinähatun ja Vilttitossun joulukalenteri, Yle(1993)

Ihanaa jouluista tunnelmaa huokuvassa Heinähatun ja Vilttitossun joulukalenterissa valmistaudutaan juhlaan askarrellen, leipoen ja siivoten. Isoisä kertoo tarinan tontusta, joka hänen oman vaarinsa ladossa on aikoinaan asunut. Samassa Kattilakosken kaapeista alkaa katoilla ruokaa, ja salaperäinen tonttu hiippailee nurkissa.

Joulukalenterissa hurmaavainta lienee lapsinäyttleijät, Vilttitossua näyttelevä Ida Järvinen ja Heinähattua näyttelevä Nina Nyberg. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Tiina ja Sinikka Nopola.

Mitkä ovat sinun mielestäsi kaikkien aikojen parhaat televisiojoulukalenterit? Äänestä alla tai kerro kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: The Joulukalenteri vai Toljanteri – mikä on paras tv-joulukalenteri? Listasimme nostalgisimmat, äänestä suosikkiasi!

Hevonen on pop

Histamiini

Tohelo

Tohelon ja Torvelon joulukalenteri

NP

Miksi Histamiini on unohdettu listalta? Ehdottomasti paras

TH

Porokuiskaaja

Pop

Ei ole Histamiinin voittanutta!

aSao

Histamiini
Klip klop klip klop hevonen on pop❣️

Mummukka

Toljanteri on paras

2009

Aikapaja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.