Askartelu

Kilpaurheilu vaihtui käsitöihin: Elena piirtää villalla niin realistisen näköisiä eläimiä, että niiden odottaa räpäyttävän silmiään

Maailman huipulla hiihtosuunnistuksessa kilpaillut Elena Bondar löysi poikansa huovuttamasta villasydämestä uuden suunnan elämälleen. Huopataiteilija loihtii villalla teoksia luonnosta ja eläimistä sekä opettaa muita huovuttamisen saloihin.

Voiko villalla piirtää? Voi ja hyvinkin tarkasti, kun katsoo, miten villa huopuu tauluiksi huopataiteilija Elena ”Ellu” Bondarin käsissä. Realistiset kuvat ovat kuin maalauksia.

Aiheet tulevat luonnosta ja eläimistä. Suurin osa teoksista on tilaustyönä tehtyjä lemmikkien muotokuvia. Oman kodin seinälle Ellu on ikuistanut suuren muotokuvan Typystä, perheen labradorinnoutajasta. Työpajan seinillä roikkuu satukirjamaisia kuvia eläimistä ja maisemista.

Villalla piirtäminen alkoi, kun asiakas pyysi huovuttamaan kahden koiransa kuvat patalappuun.

”En ollut koskaan ennen tehnyt sellaista ja jännittyneenä vein valmiin työn asiakkaalle. Hän sanoi: tämä ei ole patalappu vaan taulu!” Ellu kertoo.

Ellu piirtää villalla eläinten muotokuvia. Hän on ikuistanut tauluksi myös perheen labradorinnoutajan Typyn.
Ellu piirtää villalla eläinten muotokuvia. Hän on ikuistanut tauluksi myös perheen labradorinnoutajan Typyn. © Suvi Elo
Ellun tekemä villataulu
Ellun käsissä villa huopuu tauluiksi, joiden tarkat ja realistiset kuvat ovat kuin maalauksia. Hänen villapiirustustensa aiheet tulevat luonnosta ja eläimistä. © Suvi Elo

Tie huopataiteilijaksi ei ole ollut se tavallisin

Ellu syntyi Uralilla, Venäjällä. Lapsuutensa hän vietti pikkukaupungissa Jekaterinburgin miljoonakaupungin liepeillä. Ellu kävi musiikki- ja taidekoulua, ja haaveili arkkitehdin urasta.

Koulussa vieraillut hiihtosuunnistusvalmentaja houkutteli Ellun kokeilemaan suunnistusta.

”Suunnistus on vaativa ja monipuolinen laji. Siinä pitää ymmärtää karttaa ja liikkua nopeasti haastavassa maastossa. Minulla on hyvä visuaalinen muisti ja pääsin nopeasti jyvälle siitä, mitä kartan takana on piilossa. Lisäksi rakastan metsässä liikkumista.”

Ellusta tuli ammattimainen hiihtosuunnistaja, jota harjoitusleirit ja kisamatkat veivät ympäri maailmaa kymmenen vuoden ajan Venäjän maajoukkueen mukana. Hän oli kotona vain pari kuukautta vuodesta.

Lopulta Ellu väsyi olemaan koko ajan matkalla. Hänen poikansa oli tuolloin aloittamassa koulua, ja lapsen jättäminen kotiin matkojen ajaksi oli raastavaa.

Elena Bondar metsässä
Venäjältä, Uralin vuoristosta kotoisin oleva Ellu nauttii haasteista ja uusien taitojen opettelusta. © Suvi Elo

Sattuma puuttui peliin

Kilpaurheilun lopettanut Ellu lähti Nilsiään Tahkolle safarioppaaksi vuonna 2009. Hänen piti olla Suomessa vain vähän aikaa, mutta sitten työkaveriksi osui eräs savolainen mies. He rakastuivat, ja Ellu muutti poikansa kanssa miehen luokse.

Nykyään perhe asuu Kuopion Palonurmessa metsän keskellä. Lähimpään naapuriin on puoli kilometriä. Ellulla on erillinen piharakennus töitään varten.

”Pitkään kotini oli siellä, missä matkalaukkuni oli. Kun tulin tänne, tunsin tulleeni kotiin. Metsässä lenkkeillessä on kuin olisi Uralilla.”

Alku ei ollut helppo uudessa kotimaassa. Hänen piti opetella uusi kieli ja elämäntapa miehensä avustuksella. Pian Ellu odotti parin yhteistä tytärtä.

Elena Bondar metsässä
Ellu on liikkunut metsissä lapsesta asti. Ensin hän kulki luonnossa isoisänsä kanssa, sitten kilpaurheilijana ja ammattisuunnistajana. Nykyään Ellu liikkuu metsässä perheen ja koiran kanssa sekä harrastaa suunnistusta ja metsästystä. © Suvi Elo

Kaikki alkoi villasydämestä

Eräänä päivänä Ellun poika tuli koulusta kotiin pienen huovutetun sydämen kanssa. Ellu ei ollut huovuttanut koskaan, mutta villainen sydän alkoi kiehtoa häntä kovasti. Hän etsi vimmatusti tietoa villasta ja huovuttamisesta. Yli vuosikymmen sitten ei ollut vielä valmiita ohjeita, verkkokursseja tai Youtube-videoita, joten Ellu keksi itse villan käsittelytapoja ja tekniikoita yrityksen ja erehdyksen kautta.

”Voi sanoa, että sairastuin huovutukseen. Olin raskaana, joten minulla oli paljon aikaa kokeilujen tekemiseen. En muistanut syödä, en nukkua. Villa on mahtava materiaali, josta voi tehdä mitä vain. Löysin villasta mahdollisuuden yhdistää osaamiseni ja luoda uutta.”

Villassa Ellua kiehtoo erityisesti se, että sillä pystyy sekä muotoilemaan että piirtämään. Eläinten muotokuvien piirtämisen lisäksi Ellu huovuttaa neulalla kolmiulotteisia hahmoja ja tekee märkähuovuttamalla hattuja, huopikkaita ja muita asusteita.

Huovutusvillojen laatu ja paksuus vaihtelee, joten Ellu käyttää töissään käyttötarkoituksen mukaan villaa eri lammasroduilta ympäri maailman. Suomenlampaan villa on hänen mukaansa erinomaista, ja se käy monenlaisiin töihin.

Villat hän värjää tarvittaessa itse teollisilla tai luonnonväreillä. Luonnosta saa monenlaisia värjääviä kasveja, kuten lupiinia, auringonkukkaa ja voikukkaa. Myös sienistä tulee hienoja värejä.

Haasteet ja rajojen koettelu puskevat eteenpäin

Huovutuksesta tuli työ pikkuhiljaa. Ellu sai ensimmäisen tilauksensa vuonna 2011. Asiakas tilasi saunahatun, jonka toteuttaminen jännitti ja pelotti.

”Tahtoni tehdä jotakin uutta ja suurenmoista toiselle ihmiselle oli vahvempi, joten voitin pelkoni. Tilaaja oli tyytyväinen hattuunsa, mikä antoi motivaatiota jatkaa huovutusuraani eteenpäin.”

Pitkään Ellu teki päivisin töitä Tahkolla ja huovutustilauksia vapaa-ajallaan öisin. Vuonna 2011 hän perusti Ellun huopa -käsityöyrityksen.

Huovutustaiteilija ei tyydy pitämään taitojaan itsellään. Hän on kiertänyt ympäri Suomea opettamassa huovuttamista. Lisäksi hän pitää verkkokursseja.

”Tykkään haastaa itseäni ja koetella rajojani. Urheilijataustani on antanut hyvän pohjan taiteilijuudelle. Ensin keksin, sitten testaan, ja lopulta pystyn opettamaan muillekin. Minussa asuu opettaja. On jännittävää huomata, miten kurssini muuttavat ihmisten elämää, lisäävät positiivisia kokemuksia ja heidän itseluottamustaan.”

Tilaustöiden ja kurssien ohella Ellu valmistaa myös omia teoksiaan, joita on ollut esillä näyttelyissä niin Suomessa kuin maailmalla. Omissa töissään hän haluaa korostaa luontoa, josta hän sanoo saavansa energiaa, rauhaa ja inspiraatiota.

”Suunnistaessani metsässä en ajatellut, että siellä voisi olla joku muukin. Vasta myöhemmin, kun olen hiljentänyt vauhtia, kuunnellut ja katsellut, olen tajunnut, miten paljon elämää siellä on.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kilpaurheilu vaihtui käsitöihin: Elena piirtää villalla niin realistisen näköisiä eläimiä, että niiden odottaa räpäyttävän silmiään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.