Askartelu

Anna kehitti upealle kerrostähdelle ohjeen, joka leviää somessa kulovalkean tavoin – nyt hän neuvoo, miten teet näyttävän koristeen ihan itse 

Anna Blomqvistin askarteluprojekti alkoi ex tempore. Yritysten ja erehdysten kautta syntyi ohje, jonka ansiosta muut pääsevät nyt helpommalla.

Suuri kerrostähti on yhtä aikaa näyttävä ja hillitty. Ruskeasävyinen koriste on monikerroksinen ja halkaisijaltaan peräti 60 senttimetriä.

Kun Instagramissa kysyttiin, miten valaisimia ja sisustustuotteita valmistavan Watt&Veken tuotetta vastaavan tähden voisi tehdä itse, Anna Blomqvist päätti heti tarttua haasteeseen.

Anna Blomqvist.

Tottunut askartelija päätti toteuttaa tähden niistä materiaaleista, joita kotona oli valmiiksi: ruskeasta kartongista, valkoisesta tulostuspaperista ja leivinpaperista.

Sen jälkeen hän alkoi selvittää, miten paperitähti pitäisi rakentaa, jotta se näyttäisi esikuvaltaan. Tehtävä ei ollut helppo.

”Tutkin alkuperäisen tähden kuvaa ja mittasuhteita, ja tein useita yrityksiä ja erehdyksiä sopivista kappaleista. Haastavinta oli saada osioiden mittasuhteet sopiviksi ja niistä sellaiset, että taittelu olisi mahdollisimman helppoa.”

Oikean kaavan selvittäminen vaati Annalta usean tunnin intensiivistä työskentelyä, ja ensimmäinen askartelukerta videointeineen vei kokonaisen päivän.

Lopulta vaiva palkittiin: valmis luomus muistuttaa erehdyttävästi mallina toiminutta tähteä.

”Onnistumisen tunne oli ihana ja helpottunut! Suunnittelin ja tein tähteä käytännössä kaksi päivää kovalla vimmalla epäergonomisissa asennoissa – kroppakin kiitti, kun urakka vihdoin valmistui.”

Kerrostähti sai askartelijat hullaantumaan

Sen jälkeen, kun Anna lokakuun lopussa kertoi projektista ja jakoi ohjeet siihen Instagram-tilillään, moni muukin on innostunut kokeilemaan samaa.

Yksi heistä on sisällöntuottaja Elisa Rajaniemi, joka sanoo tähden syntyneen vaivattomasti Annan ohjeita seuraamalla.

”Rakastan askartelua, joten joulutähden tekeminen oli ihanaa puuhaa lapsen nukkuessa päiväunia. Projekti kesti kokonaisuudessaan useita tunteja, mutta lopputulos oli kaiken siihen käytetyn ajan arvoinen.”

Elisa julkaisi kuvan kauniista tähdestä pihatienenkeli-nimisellä Instagram-tilillään:

Katja Tuomisto ei ole kokenut askartelija, mutta ihastui Annan tekemään tähteen. Hän katsoi ohjevideot varmuuden vuoksi monta kertaa läpi.

”Kun periaatteen hoksasi, taittelu oli helppoa. Kokoaminen taas vaati kärsivällisyyttä enemmän kuin minulle on sitä suotu. Mutta koska olen myös itsepäinen, tein tähden väkisin valmiiksi”, Katja kertoo.

Näin hyvin Katjan tähti onnistui:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Katja Tuomisto (@katjatuomisto) jakama julkaisu

Myös Elisa Kraus tarttui projektiin.

”Olen jo pitkään seurannut Annan ihania askarteluja Instagramista. Nyt intouduin itsekin askartelemaan, sillä koristetähti oli niin kauniin näköinen ja tiesin sille jo täydellisen paikan meillä kotona. Annan ohjeita oli helppo seurata, ja ilman niitä lopputulos olisi varmasti ollut hyvin erilainen.”

Puolentoista tunnin askartelun lopputulos pääsi koristamaan ruokailutilaa:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Käyttäjän @kotikoivulehto jakama julkaisu

Muiden innostaminen on palkinto

Annasta on ollut ihana huomata, kuinka lämpimän vastaanoton kerrostähden ohje on saanut.

”Saan valtavasti energiaa ja voimaa siitä, että voin inspiroida kanssaihmisiä toteuttamaan itseään ja luomaan käsillä jotakin kaunista”, hän sanoo.

Muiden innostaminen on kuin palkinto Annalle, joka jakaa Instagramissa paljon DIY-ohjeita.

”Ajattelen, että vaikka itse käytän paljon aikaa ja energiaa tilini eteen, saan myös ihan valtavasti takaisin.”

Annalle on tärkeää, että kokemattomampikin tekijä voi onnistua hänen ohjeillaan. Tällä kertaa hän päätyi helpottamaan muiden askartelua käyttämällä ruutupaperia tähden mittasuhteita havainnollistamaan. Se auttaa oikean mallisten sabluunojen teossa.

Kunhan onnistuu tekemään sabluunat ja kärsivällisyyttä riittää, itse askartelu ei Annan arvion mukaan ole kovin haastavaa.

Aloittelevia askartelijoita hän suosittelee kuitenkin käyttämään leivinpaperin sijaan kartonkia tai muuta paperia, sillä leivinpaperia on haastava liimata.

Annan kuvista ja videoista koostuvat ohjeet kerrostähden askarteluun näet hänen Instagram-tilinsä kohokohdista, johon ne on tallennettu nimellä DIY Marta.

Jos käytät selainta tietokoneella, pääset suoraan oikeaan kohokohtaan ja Annan video-ohjeisiin tästä linkistä.

Kirjoitimme hänen ohjeitaan mukaillen myös kirjalliset ohjeet.

Annan taiteilema kerrostähti sopii täydellisesti hänen kotinsa sävyihin.
Annan taiteilema kerrostähti sopii täydellisesti hänen kotinsa sävyihin. Kuva: Anna Blomqvist

Tee kerrostähti Annan tapaan – näitä tarvikkeita tarvitset

Askartele kerrostähti näin

 1. Piirrä kaavat ruutupaperille. Tarvitset sabluunan kolmessa koossa: pienen, keskikokoisen ja suuren. Oikeat koot ja muodot näet Annan Instagram-tililtä tai tässä:
 2. Leikkaa pienen sabluunan avulla 5 osaa ruskeasta lahjapaperista. Taita ensin paperi nelin kerroin. Aseta sabluuna taitellun paperin päälle pitkä sivu jälkimmäistä taitetta vasten ja alalaita toista taitetta vasten. Piirrä rajat kaavan mukaan, siirrä kaava sivuun ja leikkaa. Avaa taitokset.
 3. Leikkaa keskikokoisen sabluunan avulla 9 osaa tulostuspaperista. Taita paperiarkki kaksin kerroin. Aseta sabluuna taitetun arkin päälle, pitkä sivu taitetta vasten. Piirrä rajat kaavan mukaan, siirrä kaava sivuun ja leikkaa. Avaa taitos.
 4. Leikkaa suuren sabluunan avulla 5 osaa leivinpaperista tai toisesta ruskeasta paperista. Taittele leivinarkki nelin kerroin: pitkä sivu jälkimmäistä taitetta vasten ja alalaita toista taitetta vasten. Piirrä rajat kaavan mukaan, siirrä kaava sivuun ja leikkaa. Avaa taitokset.
 5. Taittele pienet ja isot osat haitareiksi leveyssuunnassa niin, että lopputuloksena on 10 yhtä leveää ”kaistaletta”. Taita lopuksi kukin haitari kaksin kerroin pituussuunnassa.
 6. Taittele myös keskikokoiset osat samaan tapaan. Älä taita.
 7. Leikkaa isot osat keskeltä puoliksi ja heitä yksi puolikas pois. Leikkaa pienistä osista puoliksi vain yksi, ja heitä toinen puolikkaista pois. Keskikokoisia osia ei leikata, koska niitä on jo yhdeksän, kuten valmiissa tähdessä sakaroita.
 8. Liimaa kukin taitettu pieni osa keskeltä yhteen. Liimaa sitten pienet osat ulkosyrjistä toisiinsa kiinni niin, että niistä muodostuu tähti.
 9. Liimaa keskikokoiset osat toisiinsa ulkosyrjistä niin, että niistäkin muodostuu tähti.
 10. Tee samoin puoliksi leikatuille isoille osille. Jos liimaukset eivät meinaa pysyä leivinpaperissa, voit niputtaa liimatut saumat kuivumisen ajaksi esimerkiksi hiuspinneillä. Tee tällöin viimeinen, tähden muodostava liimaus vasta, kun muut liimapinnat ovat kuivuneet.
 11. Tee uudelleen kohdat 2–11, jotta tähdestä tulee kaksipuolinen. Halutessasi voit tehdä tähdestä yksipuolisen, jolloin työmääräkin puolittuu. Tällöin tähteen ei saa valoa.
 12. Leikkaa kartongista 8×34 cm kokoinen pala. Jos haluat tähden sisään valon leikkaa palasta hieman isompi, 10×34 cm kokoinen. Taivuta pala renkaaksi, jonka halkaisija on noin 10 cm, ja niittaa kiinni. Leikkaa tulostuspaperista kaksi hieman rengasta isompaa ympyrää.
 13. Seuraavaksi kootaan tähti. Käytä kokoamiseen kuumaliimaa. Liimaa kummankin pienen tähden taakse, keskelle tähteä, tulostuspaperista tehty ympyrä.
 14. Aseta kartonkirengas pöydälle. Nosta keskikokoinen eli valkoinen tähti renkaan ympärille oikea puoli alaspäin. Liimaa se kiinni renkaaseen. Nosta iso leivinpaperitähti oikea puoli alaspäin valkoisen tähden päälle. Liimaa sekin kiinni renkaaseen.
 15. Jos haluat tähteesi valon, tee renkaaseen tähtien päälle aukko lamppua varten. Jos et aio laittaa valoa, tee renkaaseen tähtien päälle kaksi reikää ja pujota ripustusnaru niistä.
 16. Nosta toinen iso tähti renkaan ympärille, tällä kertaa oikea puoli ylöspäin. Liimaa se kiinni renkaaseen, mutta huolehdi, että lampun aukko tai ripustusnaru on edelleen käytettävissä. Nosta toinen keskikokoinen tähti ison tähden päälle, oikea puoli ylöspäin.
 17. Liimaa lopuksi molemmille puolille pieni tähti päällimmäiseksi. Tähti on valmis!

Kerrostähden askartelemiseen menee arviolta pari tuntia.

Kuva: Anna Blomqvist

Juttua muokattu 20.12.2021: Korjattu Elisa Krausin sukunimi. Aiemmin jutussa hänen sukunimekseen kerrottiin Koivulehto. Lisätty tietoa Anna Blomqvistin Instagramin kohokohdista. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna kehitti upealle kerrostähdelle ohjeen, joka leviää somessa kulovalkean tavoin – nyt hän neuvoo, miten teet näyttävän koristeen ihan itse 

Satu

Ihana! Tämä lähtee heti kokeiluun 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.