Huonekasvit

Havukasvit kuuluvat jouluun, mutta miten ne saa pidettyä elossa talven yli? Kiinnitä huomiota erityisesti 2 asiaan, kun kannat havuja kotiin

Joulu ei tule ilman havuja, mutta niiden hengissä pitäminen vaatii hiukan vaivannäköä. Ota talteen hoito-ohjeet, joilla saat jouluhavut kestämään koko talven yli.

Moni tuo jouluna havuja sisälle eri muodoissa. Esimerkiksi pieni kuusi juurineen maljakossa tai asetelman joukkoon istutettu sypressi tuovat joulun tunnelmaa kotiin.

Havukasvit ovat kuitenkin siitä hankalia tapauksia, että niiden hengissä pitäminen vaatii hieman vaivannäköä.

”Havukasvit tykkäävät siitä, että on viileämpi huone, mutta kotonahan sitä ei käytännössä ole. Joulun aikaan sisällä on usein tavallista lämpimämpi, kun moni polttaa takkaa ja kynttilöitä”, sanoo yrittäjä ja floristimestari Saija Sitolahti Järvenpään Kukkatalosta.

Sitolahti antaa ohjeet, joiden avulla pidät havut elossa joulun ja koko talven yli.

Lue myösJoulumänty haastaa perinteisen huonekuusen! Näin hoidat huippusuosituksi noussutta pikkupuuta

Jouluhavut vaativat hoitoa.
Useimmat jouluhavut ovat lajiltaan sypressejä tai valesypressejä.

Näin hoidat jouluisia havukasveja

Huonekasveina sypressit, valesypressit ja muut pikkuhavut viihtyvät parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa. Sijoita havut pois lämpöpatterin tai takan läheisyydestä.

Havut vaativat paljon kastelua. Esimerkiksi sypressin tulee olla jatkuvasti kostea tai muuten se kuivahtaa hyvin nopeasti. Sen sijaan huonekuusi sietää hieman enemmän kuivuutta.

Havuja ei kannata istuttaa pieneen ruukkuun, sillä silloin kasvi vaatii tiheämpää kastelua. Iso ruukku täynnä multaa on helpompi pitää kosteana. Syvä aluslautanen ja reikä ruukussa helpottavat kosteana pitämistä. Lautasella kannattaa olla vettä jatkuvasti.

Yksi kaunis vaihtoehto on istuttaa kuusi juurineen maljakkoon. Se on kasviystävällinen tapa pitää havua sisätiloissa.

havujen hoito
Maljakkoon istutettu kuusi on kaunis joulusisuste.

Jouluhavut tuovat iloa juhlan jälkeenkin

Havukasvit ovat parhaimmillaan monivuotisia puutarhakasveja, joten havuista kannattaa huolehtia myös joulun jälkeen.

Hankalinta voi olla havukasvien säilytys talven ajan. Sumuttelu ja ahkera kastelu auttavat havuja selviytymään sisällä talven yli. Havut viihtyvät parhaiten esimerkiksi viileällä kuistilla tai verannalla, jossa multakaan ei kuivu nopeasti. Paikan on hyvä olla myös valoisa.

Esimerkiksi hernesypressi ja pallotuija selviävät yleensä yllättävän hyvin sisätiloissa, ja kevään tullen ne voi istuttaa kasvamaan monivuotisiksi puutarhakasveiksi. Sen sijaan katajat voivat olla konstikkaampia ja kuivahtavat herkästi kuivassa huoneilmassa.

Yleensä havukasveja istutetaan ulos toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

Ulkomailta tuodut erikoishavupuut eivät välttämättä talvehdi ja selviä Suomen kylmästä talvesta, mutta ne sopivat hyvin kesäkukkaistutuksiin. Kannattaa kokeilla, miten havu kasvaa ja talvehtii ulkona.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Havukasvit kuuluvat jouluun, mutta miten ne saa pidettyä elossa talven yli? Kiinnitä huomiota erityisesti 2 asiaan, kun kannat havuja kotiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.