Tällainen oli nukkekoti 1950-luvulla.
Askartelu

Leikitkö sinä näillä? Näin teet ja kalustat nukkekodin 1950-luvun tyyliin

Koti on maailman kaikkein paras paikka. Ja toiseksi paras on leikkikoti – sellainen nukkekoti, joka on ihan kuin oikea koti. Kotiliedessä 22/1952 annettiin nukkekodin teko-ohjeet.

”Pieni Leena näkee vain raikkaat värit ja havaitsee iloisen puhtaan tunnelman. Hän ei vielä tiedä, miten kaikki kokoonpantu. Seinät ovat sahattavaa kovapahvia, reunat on vahvistettu puulistoilla, jotta naulaaminen käy kätevästi. Talon pinta-ala on noin 1,05 x 0,55 metriä,” näin kuvaillaan vuoden 1952 Kotiliedessä nukkekodin teko-ohjeita.

Lapsi istuu nukkekodin olohuoneessa.
Olohuoneen räsymatto on muuntautunut valkoisesta huovasta, johon raidat on maalattu.

Nukkekodin sisustuksessa hyödynnettiin lasten kalusteet ja valmistettiin uusia

”Sisustukseen saa nykyisin ostaa valmista tavaraa ja monella lapsella on erilaista kalustetta jo ennestään. Plastilamput, puhelimet, keittiövälineet tekevät kodin hurmaavan täydelliseksi.”

Nukkekodin keittiössä on pieniä astioita.
Keittiöpöydät on tehty puukapuloista ja päällystetty kauniilla paperilla.

 

Kotilieden jutussa kerrotaan, että nukkekodin sisustus on maksanut yhteenä noin tuhat markkaa eli 32 euroa nykyrahaksi muutettuna.

”Mutta vähemmälläkin voi päästä se , joka enemmän valmistaa itse. Ja pikku ihmeellisyyksiä voi ostaa vähitellen,” tekstissä neuvotaan.

Kylpyhuone nukkekodissa
Myös kylpyhuoneen pesupöytä on tehty puukapuloista ja päällystetty kauniilla paperilla. WC on tehty lankarullasta ja taivutetuista pahvinkappaleista. Kaakeli on kiiltävää paperia, johon ruudut on piirretty. Olkimatto on leikattu vanhasta olkiliinasta, jonka alle on ennen leikkaamista liimattu vaatekappale, jotta olki ei lähde purkaantumaan.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/1952.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leikitkö sinä näillä? Näin teet ja kalustat nukkekodin 1950-luvun tyyliin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.