Ompelu

Tilkkupeitto kuin tulppaaniketo – ompele ihana peitto vauvalle tai kesäkotiin

Opettele yksi tilkkutyö-blokki ja kokoa niistä kaunis peitto. Onnistut ompelussa Tilkunviilaja-blogistaan tutun Tiina Saariston ohjeella.

Tee ensin kokeeksi yksi helppo tulppaani-blokki. Jos innostus lopahtaa siihen, tee siitä vaikkapa vetoketjupussukka. Mutta jos homma vie mennessään ja tulppaaniblokkeja syntyykin kunnon nippu, kokoa niistä hieno peitto ­vauvalle tai vaikka ­itsellesi.

Katso vinkit tulppaani-blokkin kankaiden sommitteluun ja sen ompeluohje tästä.

Käytä peittoon puuvillaisia samanpaksuisia kankaita, jolloin niiden laatuerot eivät aiheuta yllätyksiä lopputuloksen tasaisuudessa ja pesussa.

Jos suuren työn tikkaaminen kotiompelukoneella tuntuu vaikealta, voit viedä sen tikkauspalveluun tikattavasti longarm-koneella.

Lue myös: Roiski menemään! Maalaa itsellesi lomapaita, jollaista ei ole muilla

Tulppaani-vauvanpeitto

Koko:

Tee 12 isompaa tulppaaniblokkia, joista voit koota pienen peiton, koko valmiina noin 71 cm x 95 cm.

Tarvikkeet:

Tee näin: 

Tilkkupinta on sen verran iso, että se täytyy tikata sekä tikkausvanuun että taustakappaleeseen. Muuten taustakangas jää ikävästi pussittamaan.

  1. Ompele isommista tulppaaniblokeista 3 blokkia leveä ja 4 blokkia korkea pinta. Katso tulppaani-blokin ompelu tästä
  2. Tikkausvanupalan ja taustakappaleen kannattaa olla noin 5 cm tilkkupintaa suuremmat joka puolelta. Aseta taustakappale suorana tarpeeksi isolle pinnalle nurja puoli ylöspäin. Aseta vanu sen päälle ja sen päälle tilkkupinta. Kiinnitä hakaneuloilla tai harsimalla niin, etteivät pinnat pääse siirtymään tikkausvaiheessa.
  3. Tikkaa esimerkiksi kukkien ja lehtien ääriviivat ja blokkien ääriviivat. Aloita keskimmäisistä kukista. Jos tikkaaminen tuntuu mukavalta puuhalta, voit ommella pintaan lisää kuvioita.
  4. Tasoita tikkaamasi pinta ja huolittele peitto vinokaita­leella niin, että se kiertää peiton reunan. Kiinnitä vinokaitale ensin nurjalle, niin saat siistit koneompeleet peiton paraatipuolelle.
Tulppaani-blokki
Vauvan peittoon tarvitaan 12 suurta tulppaani-blokkia. © Pekka Holmström

Mallityöt ja ohjeet: Tiina Saaristo 

Ohje on julkaistu Kotiliesi -lehdessä 7/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tilkkupeitto kuin tulppaaniketo – ompele ihana peitto vauvalle tai kesäkotiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.