Virkkaus

Vastikään Taito Finlandian saanut mestarivirkkaaja Molla Mills: ”Näen kaiken kuoseina”

Taito Finlandialla palkittu Molla Mills pyörtää puheensa virkatuista vaatteista ja purkaa nyt teininä tekemänsä neulepaidan.

Molla Mills palkittiin joulukuussa 2023 Taito Finlandialla. Dekon haastattelussa hän kertoo inspiraatiostaan.

Tällä hetkellä minua inspiroivat..

Kierrätysmateriaalit, joita olen etsinyt kirppiksiltä ja UFF:lta uutta kirjaani varten. Minua kiinnostaa, kuinka vanhat ja ensisilmäykseltä rumalta näyttävät tekstiilit voi käyttää uudelleen.

Sain kirjaa varten isälläni vaatekaapin perukoilla 30 vuotta olleen neulepaidan. Olen tehnyt paidan hänelle teininä puuvillalangasta. Se painaa tuhottomasti eikä ole koskaan päässyt päälle. Paidasta sain lukuisia keriä lankaa, joista syntyy ainakin yksi laukku kirjaani.

Esteettinen tyylini..

Virkkauksessa ja sisustuksessa lähtee geometriasta. Suunnitteluni perusta ovat itseään toistavat kuviot. Minulla on usein tunne, että näen kaiken ympärilläni kuoseina.

Kun matkustan, teen jatkuvasti muistikirjaan luonnoksia kuvioista, jotka voivat inspiroitua vaikkapa aidasta, kukasta tai kauniista hymystä. Pari vuotta sitten Tansaniassa minusta tuntui, että tein kuosisuunnittelua unissanikin. Luonnoksissa käytin myös värejä, joita en normaalisti käytä: vihreää, keltaista ja punaista kirkkaina auringonkeltaamia sävyinä. Kosteassa ja kuumassa värikynäni muuttuivat pastelliliiduiksi.

Lue myös: Samu-Jussi Koski oli ajatellut Samujia elämäntyönään – konkurssin jälkeen hän päätyi perustamaan kolme uutta yritystä

Molla Mills

Käsityöt tuovat kotiin…

Lämpimiä pintoja, tekstuuria ja värejä. Itse tehdyillä tekstiileillä voi muokata sisustuksen tunnelmaa helposti. Rakastan erityisesti virkattuja mattoja isoina ja pieninä.

Rakkain esineeni on..

Rion rannalla vanhalta mieheltä saamani virkkuukoukku. Olin rannalla virkkaamassa, kun lähellä työskennelleet vanhat herrasmiehet alkoivat jutella. Toinen heistä teki työkseen puisia hiustikkuja. Lähtiessäni hän ojensi minulle tikusta tekemänsä virkkuukoukun. Esine muistuttaa minua elämän hyvistä sattumista.

Lue myös Anna.fissä: Värikäs sisustus – 2 parasta tapaa elävöittää vaalean haalea koti

”Oman klaanini olen löytänyt Väli-Amerikasta, jossa virkataan enemmän kuin neulotaan.”

Erikoisin väittämä, jonka olen kuullut virkkaamisesta..

On omani, jonka mukaan virkkaamalla ei voi tehdä kivoja ja moderneja vaatteita. Olen pyörtänyt sanani, koska vastaan on tullut upeita ideoita, kuten vaikkapa meksikolaisella Sandra Gutierrezilla, joka suunnittelee omalle Nomad Stiches -brändilleen.

Lue myös: Dorit Salutskij asuu paikassa, jonne muuttaminen on lähes mahdotonta – rämäkuntoisesta kimppakämpästä kuorittiin remontissa unelmien perheasunto

Juttu on julkaistu Dekossa 1/24.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vastikään Taito Finlandian saanut mestarivirkkaaja Molla Mills: ”Näen kaiken kuoseina”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.